Video-uri cu trasee de alpinism şi escaladă din România
  • Video
|<<   <<       Video 1-4 / 280       >>   >>|

Muchia Căprioarei 4B, 5+ A0 (6+)

 Traseu medaliat Fantastic Descriere Topo Poză Cu comentarii Coordonate

Viorel Nicolaescu
Film - Alexander Edelweiss - 27.10.2018
Traseu reparat cu ancore mecanice la finalul lui 2016/începutul lui 2017. Fiecare regrupare are câte 1 spit, iar penultima lungime 3 spituri. LC 1 - Pleacă pe muchie, pe partea stîngă a acesteia şi la 6 m mai sus traversăm spre dreapta pe sub o burtă cu o concavitate unde avem şi primul piton. Continuăm spre dreapta, uşor ascendent pe nişte praguri friabile şi apoi ne orientăm vertical stînga spre creastă întîlnind o primă regrupare intermediară. Trecem de aceasta şi continuăm pe muchie pînă ajungem pe un mic ţanc unde regrupăm comod. Lungimea are 40 m şi e slab asigurată găsind doar vreo cinci cuie. Dificultatea nu depăşeste gradul 4. LC 2 - Plecăm spre stînga ascendent vreo 3 m pînă la primul piton apoi tot în sus pe o faţă uşor căzută unde avem un pas mai tehnic, pe la gradul 5plus, asigurat bine. După depăşirea acestuia urcăm pe muchie pînă la o regrupare intermediară pe care o depăşim continuînd să ţinem muchia...  mai mult >>

Muchia Albotei 1B

 Traseu medaliat

Film - Alexander Edelweiss - 25.10.2018

Traseul 23 August 5A, 6+ A1 (8+)

 Descriere Topo

Valentin Garner, Gustav Geherbe - 20.08.1960
Film - Mihai Sava - 13.10.2018
Dragoş Nedelcu - http://areyouready.ro/sporturi/traseul-23-august-in-padina-popii/  mai mult >>

Fisura Roşie 5B, 6+ A0 (7-)

 Traseu medaliat Fantastic Descriere Topo Poză Coordonate English translation

Emil Fomino, Ion Ionescu, Dorin Grigorescu - 13.10.1955
Film - Mihai Sava - 22.09.2018
LC1: Începe in partea superioara a Circului de Piatră. Urcam de pe brana de iarba oblic stanga o fata cazuta punctata ici-colo cu iarba, spre un diedru cu o fisura ca o paranteza aflata pe dreapta noastra, unde gasim 2 pitoane, la inceput si la sfarsit. Cotim usor diagonal stanga spre o zona cu iarba, unde gasim pe dreapta un piton la vreo 8m, apoi in sus 3-4m spre o regrupare intermediara cu 2 pitoane legate cu cordelina pe care asiguram si o depasim. Continuam 10-12 m spre stanga in traversare usor ascendenta peste iarba si stanca pana in regruparea comoda cu piton si spit. LC2: Imediat dupa regrupare dam de un prag de pamant inalt de 1,80m pe care ne saltam tinandu-ne bine de iarba, la picioare fiind destul de incomod. Ajungem la un spit si abordam fisura cu latime variabila in bavareza sau folosind si prizele de pe dreapta. Mai sus asiguram 2 tevi in fisura, una dintre acestea mancata partial de rugina, şi un piton pe stanga fisurii. Reintalnim combinatia stanca (mici placi/lespezi verticale) si iarba unde trebuie sa fim atenti pe ce calcam. Putem pune un friend BD C4 marimea 0.75 dupa o mica lespede verticala. Mai gasim 2 pitoane si iesim pe teren usor care ne...  mai mult >>

|<<   <<       Video 1-4 / 280       >>   >>|


Trasee parcurse recent în ţară

Creasta Estică 4A, A0 (6)

Un traseu ușor și clasic în Cheile Bicazului, cu priveliște superbă către chei, accesibil pe tot parcursul anului și recomandat de primăvara devreme până toamna târziu.
    Catalin Cretu, Cristi Rotaru (partial) - 06.01.2019

Valea Seacă dintre Clăi 1B

Face legătura între poteca Schiel ("Jepii Mari") şi Brâul Mare al Jepilor. Cea mai înaltă săritoare se află în partea inferioară a văii. Prezintă şi 2 ferestre pe parcurs. Majoritatea săritorilor dificil de descăţărat au pitoane deasupra, pe unul dintre versanţi.
    Vali Mozes etc. (partial) - 05.01.2019

Ultimele trasee reparate

Flamingo 6A, 7- A0 (8-/8)

Traseu cu asigurări suficiente şi solide. Traseul a fost reparat integral (începând cu lungimea 3) cu spituri de inox, atât în regrupări, cât şi pe lungimi. Stânca este extrem de solidă, căţărarea fiind mai multe pe feţe. Pași frumoși de față cu libere, bine protejate, o cădere, în mod normal, neavând consedinţe neplăcute.
    Ioni Mânzatu - 22.09.2018

Fisura în Y 5A, 6 A1

Căţărare pe stâncă urmată de porţiuni de iarbă mai slab asigurate. Traseul a fost reparat cu ancore mecanice în regrupări și izolat pe lungimile 1 și 6.
     - 09.08.2018