Video-uri cu trasee clasice şi de escaladă din România
  • Video
|<<   <<       Video 1-4 / 509       >>   >>|

Brâul de Mijloc 1B

 Traseu medaliat Fantastic Descriere

Film - Bogdan Matei - 24.11.2019
Brâul de Mijloc începe din Padina lui Călineţ, străbate cea mai frumoasă parte a versantului nord-vestic, intersectând la 1890 m altitudine traseul turistic pe “La Lanţuri”, şi continuă, încingând şi versantul vestic până sub Peretele Central, în zona Marelui Grohotiş. Din acest loc, el continuă, dar se numeşte Brâul Roşu. Lungimea Brâului de Mijloc, orientarea uneori greoaie din cauza numeroaselor hăţaşe de capre conturate prin jnepenişuri şi lipsa unor cabane apropiate unde să se poată înnopta la înapoiere ne-au determinat să împărţim traseul în două părti. Partea2 Din Padina lui Călineţ, unde am ajuns, coborâm scara de fier şi hornul final, ne abatem imediat la dreapta, străbătând vegetaţia de pe coastele muntelui. Poteca, bine conturată, coboară o mică porţiune şi apoi urcă susţinut până într-o şa punctată de jnepeni şi molizi înalţi (1 700 m). Din şa,...  mai mult >>

Brâul de Mijloc (Trecerea Mult Dorită) 1A

Film - Bogdan Matei - 24.11.2019
Portiunea dintre Valcelul Caldarii Ocolite si Deubelweg (La Lanturi).  mai mult >>

Cangurul 4B, 7- (6+, A0)

 Descriere Topo Poză Cu comentarii Coordonate

Gheorghe Enache (Genu), Paul Alboteanu - 1987
Film - Mihai Sava - 23.11.2019
LC1 - Pleacă vertical din dreptul marcajului cu numele traseului şi după 5/6 m dăm peste prima asigurare, aproape avem încă un piton, apoi câțiva metri prin vegetație, unde este recomandat să nu alunecăm. Se poate monta o nucă offset când ne angajăm pe perete. Se urcă vertical şi după vreo 20/25m întîlnim o primă regrupare intermediară formată din pitoane legate cu cordelină. În dreptul regrupării traversăm uşor dreapta vreo 2 m şi prindem o fisură largă pe care urcăm până ce întîlnim un piton P nou. Aici este pasul lungimii, cotat de mine cu 6plus. 2 m mai sus fisura se termină cu o placă la baza căreia se află un prag cu iarbă pe care traversăm spre stînga vreo 2/3 m pînă în regrupare, având la mâini prize inverse destul de joase și un piton deasupra. Lungimea are vreo 50 m şi este bine asigurată. LC2 - Pleacă uşor stânga apoi se urcă vertical după care se face o traversare spre stînga de vreo...  mai mult >>

Nazgul 9/9+

 Coordonate

Ionuţ Cotinghi, Adrian Zdrobis, Adrian Iancu, Horia Boian - 2004
Film - Nicole Dumitru - 20.11.2019

|<<   <<       Video 1-4 / 509       >>   >>|


Trasee parcurse recent în ţară

Valea Comorile de Mijloc 1A

Unul dintre firele Văii Comorilor care brăzdează abruptul Jepilor Mici la sud de Claia Mare si care intersectează Braul Mare al Jepilor (Braul lui Raducu).
    Andrei Badea - 01.12.2019

Valea Morarului 1A

Valea Morarului, care separă Morarul de Bucşoiul, este o vale de origine glaciară, cu trei căldări largi, despărţite prin trepte uşor accesibile.
    Daniel Toader - 30.11.2019

Ultimele trasee reparate

Colţul Dărâmat din Vâlcelul Superior al Şpirlei 4B, 7 (5/5+, A0)

Cîteva sute de metri la nord de Zaplaz, din vălmăşagul zidurilor Pietrei Craiului se desprinde un vîrf izolat. Creştetul său abia depăşeşte jumătatea înălţimii abruptului. O muchie subţire îl leagă de restul stîncăriilor, cu grote şi streşini, fete lucii, hornuri şi rîuri de grohotiş. Neavînd nume, în anul 1957 l-am botezat Colţul Dărîmat, concretizînd astfel impresia încercată în inima acestei regiuni cu totul neumblate.
     - 12.10.2019