Astăzi se împlinesc 67 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Hans Gora. Pe 28.11.1928 se năştea Eugen Seracin.

Sus la munte, la izvor...
853 vizualizări


  • Sus la munte, la izvor...
  • Poze (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 07.02.2020
editat de Adi Min la data de 17.08.2020

Sus la munte, la izvor...


 Sus la munte, la izvor... 

O nouă carte a văzut lumina tiparului, Sus la munte, la izvor... de Mircea Ordean. Cartea este rodul a 3 decenii de cercetare, prezentând începuturile turismului montan din Bucegi, precum și începuturile cățărării în aceeași zonă, considerată fiind leagănul alpinismului românesc.


Cartea urmărește turismul în Bucegii prahoveni, din anii următori Primului Război (1919), și până la urcarea Fisurii Albastre de către echipa Armatei, în frunte cu Aurel Irimia și Emilian Cristea, în 1952. Deși respectă adevărul istoric, rândurile autorului au potențialul de a dărâma soclurile unor închipuite mituri, fie clădite în vremurile respective, fie în cele recente.


Spunea Niculae Baticu, în 1981: ”Aș fi bucuros dacă credința mea de acum și-ar găsi ecou în inimile cititorilor îndemnându-i, măcar pe câțiva dintre ei, să pornească pe drumul greu dar frumos al cercetării, al scoaterii din anonimat a faptelor și evenimentelor de rezonanță din istoria alpinismului românesc”. N. Baticu va fi avut mai mulți discipoli, dar în direcția indicată mai sus Mircea Ordean este singurul care a pășit cu hotărâre.


Volumul este un recomandat oricărui iubitor de abrupt prahovean și de istorie alpină și poate fi achiziționat direct de la autor, de la domnul Mircea Ordean.


Categorii: alpinism  |  istorie alpină  |  literatură

Poze


alt

Comentarii
Trasee parcurse recent în ţară

Traversarea Acelor Morarului (Colţii Morarului) 2A, 3c/3c+

Traseu aerian si spectaculos, unul dintre cele mai frecventate si dorite trasee din Bucegi.
    Mihai Sava - 25.11.2020

Vâlcelul cu Fereastră 1B

Una dintre văile de abrupt des parcurse în Piatra Craiului, atât la urcare cât şi pentru retragere din alte trasee.
    Andrei Badea - 22.11.2020