Astăzi se împlinesc 59 ani de la deschiderea traseului Creasta Vestică (Vârful Judele (Mare)), 59 ani de la deschiderea traseului Muchia Porţii Bucurei (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic)), 59 ani de la deschiderea traseului Umărul de Jos (Vârful Judele (Mare))

Sus la munte, la izvor...
689 vizualizări


  • Sus la munte, la izvor...
  • Poze (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 07.02.2020
editat de Adi Min la data de 17.08.2020

Sus la munte, la izvor...


 Sus la munte, la izvor... 

O nouă carte a văzut lumina tiparului, Sus la munte, la izvor... de Mircea Ordean. Cartea este rodul a 3 decenii de cercetare, prezentând începuturile turismului montan din Bucegi, precum și începuturile cățărării în aceeași zonă, considerată fiind leagănul alpinismului românesc.


Cartea urmărește turismul în Bucegii prahoveni, din anii următori Primului Război (1919), și până la urcarea Fisurii Albastre de către echipa Armatei, în frunte cu Aurel Irimia și Emilian Cristea, în 1952. Deși respectă adevărul istoric, rândurile autorului au potențialul de a dărâma soclurile unor închipuite mituri, fie clădite în vremurile respective, fie în cele recente.


Spunea Niculae Baticu, în 1981: ”Aș fi bucuros dacă credința mea de acum și-ar găsi ecou în inimile cititorilor îndemnându-i, măcar pe câțiva dintre ei, să pornească pe drumul greu dar frumos al cercetării, al scoaterii din anonimat a faptelor și evenimentelor de rezonanță din istoria alpinismului românesc”. N. Baticu va fi avut mai mulți discipoli, dar în direcția indicată mai sus Mircea Ordean este singurul care a pășit cu hotărâre.


Volumul este un recomandat oricărui iubitor de abrupt prahovean și de istorie alpină și poate fi achiziționat direct de la autor, de la domnul Mircea Ordean.


Categorii: alpinism  |  istorie alpină  |  literatură

Poze


alt

Comentarii
Trasee parcurse recent în ţară

Muchia Iepuraşului 5A, 6+ (6, A0)

Traseul Muchia Iepurașului este considerat una dintre cele mai ușoare rute din Peretele Animalelor, Masivul Postăvarul. O creastă pe alocuri verticală, stâncă relativ compactă și asigurări suficiente. Oricum, particularitățile traseului necesită o bună pregătire și atenție, pentru că există și zone mai friabile sau încărcate de vegetație.
    Adrian Scurtu - 20.09.2020

Fisura Albastră Directă 6B, 8+ (7-, A1)

Cel mai cunoscut traseu de alpinism din România. O fisură impozantă care veghează orașul Bușteni din Peretele Văii Albe, cel mai înalt perete de cățărare din țară.
    Alexandru BaranAlex Alexei - 17.09.2020