Astăzi se împlinesc 30 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Carol Lehmann.

Sus la munte, la izvor...
376 vizualizări


  • Sus la munte, la izvor...
  • Poze (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 07.02.2020
editat de Ad Min la data de 07.02.2020

Sus la munte, la izvor...


 Sus la munte, la izvor... 

O nouă carte a văzut lumina tiparului, Sus la munte, la izvor... de Mircea Ordean. Cartea este rodul a 3 decenii de cercetare, prezentând începuturile turismului montan din Bucegi, precum și începuturile cățărării în aceeași zonă, considerată fiind leagănul alpinismului românesc.


Cartea urmărește turismul în Bucegii prahoveni, din anii următori Primului Război (1919), și până la urcarea Fisurii Albastre de către echipa Armatei, în frunte cu Aurel Irimia și Emilian Cristea, în 1952. Deși respectă adevărul istoric, rândurile autorului au potențialul de a dărâma soclurile unor închipuite mituri, fie clădite în vremurile respective, fie în cele recente.


Spunea Niculae Baticu, în 1981: ”Aș fi bucuros dacă credința mea de acum și-ar găsi ecou în inimile cititorilor îndemnându-i, măcar pe câțiva dintre ei, să pornească pe drumul greu dar frumos al cercetării, al scoaterii din anonimat a faptelor și evenimentelor de rezonanță din istoria alpinismului românesc”. N. Baticu va fi avut mai mulți discipoli, dar în direcția indicată mai sus Mircea Ordean este singurul care a pășit cu hotărâre.


Volumul este un recomandat oricărui iubitor de abrupt prohovean și de istorie alpină. Acesta poate fi găsit începând de luni, 10 februarie, la Magazinul Himalaya (din București) sau direct de la autor, de la domnul Mircea Ordean.


Categorii: alpinism  |  istorie alpină  |  literatură

Poze


alt

Comentarii
Trasee parcurse recent în ţară

Valea Coştilei 1B

Valea Coştilei despică adînc faţa răsăriteană a abruptului Coştilei, începînd de sub platou, unde îşi resfiră într-un amfiteatru larg, bazinul superior. Ea prezintă două fire mai însemnate: Firul Hornurilor şi Vîlcelul de sub Perete. Valea trece în porţiunea mijlocie pe la baza peretelui ce formează flancul sudic al Crestei Coştila-Gălbinele, lasă în stînga Ţancul Ascuţit, sub care se află refugiul alpin ,,Coştila", şi confluează cu V. Gălbenelelor, firul comun luînd denumirea de Hoagele Urzicii.
    Adi MinAdrian Scurtu - 30.05.2020

1 Mai 2A, 6-

Un traseu frumos, cu o linie clară.
    Mitrut ArghirVictor Jalbă-Șoimaru - 30.05.2020