Astăzi se împlinesc 99 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Gelepeanu.

Hornul Izvorului 4a/4a+
0.00/5 (0 voturi)
1444 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (1)
  • Echipament
  • Comentarii (0)
adăugat de Alex Cruceru la data de 28.11.2019
editat de Rupi la data de 16.09.2021

Caracteristici generale


Grad rotpunkt: 4a/4a+
Bucle echipate: minim 7 bucle echipate,
Tip: Trad

 Hornul Izvorului 
Lungime: 5 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

Asigurări mobileSpituriPitoane

Premieră şi reparații

Premieră: Ovidiu Pop, Alex Cruceru
Dată: 11.08.2019


Descriere traseu

"Am intrat în față vestică a Buteanului prima dată în iulie 2016 împreună cu Gabi Ruica de la Salvamont Argeș în Traseul Clasic și am fost foarte plăcut impresionat. În ziua următoare am urmat o nouă linie în dreapta traseului clasic pe o muchie pe care ulterior am numit-o Muchia frumoasă. Stânca este frumoasă și deși sunt multe zone friabile există și multe porțiuni care se pretează pentru folosirea asigurărilor mobile.

În anul 2019 împreună cu Alex Cruceru am hotărât să căutăm și alte linii în acest perete de aventură. În 11 august 2019, după un studiu prelungit și elaborat al feței vestice am găsit o linie care părea apetisantă și ne-am hotărât să o parcurgem. A rezultat de acolo linia pe care am numit-o Hornul izvorului, după un mic izvor care este la începutul lungimii a doua. În 15 septembrie 2019 am fost din nou atrași din nou de fața vestică a Buteanului, fiind hotărâți să echipăm regrupările din Hornul Izvorului cu ancore pt a crește siguranță parcurgerii și în urmă a noi studii aprofundate am găsit o nouă linie în dreapta traseului Muchia frumoasă, pe care am numit-o Traseul Norilor." (Ovidiu Pop)

LC1: 3+/4-; 56m. Intrarea în traseu este marcată cu vopsea roșie la bază (posibil iarna să nu se vadă). Prima lungime începe în stânga Traseului Clasic pe un picior al feței vestice a Buteanului, debutând cu un mic horn care face accesul la muchia piciorului, care este urmată până la o zona în care scade pantă, îndreptându-ne direct spre un horn mare, evident. În regrupare există o ancoră cu plachetă, care va fi completată cu asigurări mobile pe fisurile din partea dreaptă.

LC2: 4; 50m. Se urcă direct pe horn spre un tavan evident (este o săgeată pentru orientare), care se ocolește pe dreapta spre o brână ușor ascendentă. Mai apoi se continuă pe un diedru ușor stânga, se iese pe un jgheab care are regruparea pe partea dreaptă – o ancoră cu plachetă care se completează obligatoriu cu asigurări mobile.

LC3: 3; 52m. Se pornește din regrupare spre un pilier ușor spre dreapta, în care se pot pune asigurări mobile și apoi se urcă spre hornul crestei care se vede foarte clar pe toată lungimea. Regruparea este aproximativ la 5-6m lateral dreapta față de intrarea în horn. Este o lungime ușoară, panta fiind domoală. În regrupare avem o ancoră cu plachetă și o fisură minunată pentru frienduri, tricame etc.

LC4: 4+; 50m. Din regrupare se merge stânga câțiva metri până la un diedru evident care este atacat frontal, după care ne îndreptăm direct spre intrarea în hornul crestei. Avem un piton, imediat după diedru și înainte de pasul traseului, care este în horn. Avem multiple posibilități de asigurare cu protecții mobile. Imediat după horn depășim un pilier pe stânga pentru a evita o zona friabilă, apoi intrăm pe un jgheab și în câțiva metri găsim regruparea, unde avem o ancoră cu plachetă care trebuie completată cu asigurări mobile.

LC5: 3; 55m. În continuare se urmează jgheabul pe partea dreaptă a crestei, până se ajunge matematic pe creastă. Se urmează creastă până la o mică șa, unde se poate regrupa după colți de stâncă. În continuare există două variante: urmărirea crestei matematice până la creasta principală sau urmărirea jgheabului din dreapta crestei până pe vârful Vânătarea lui Buteanu. Această lungime se poate parcurge simultan.

Surse informaţii
Descriere: Ovidiu Pop, Alex Cruceru.

Acces şi retragere

Rută acces: Se merge pe marcaj de la Balea pana pe Valea Văiuga, apoi direct la baza peretelui.
Durată acces: 30 min
Rută retragere: 

De pe Vf. Vânătarea lui Buteanu se coboara pe marcaj pana la Bâlea.

Durată retragere: 50 min

Poze


Hornul Izvorului

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Hornul Izvorului

Useri care au parcurs traseul


Alex Cruceru - 11.08.2019
- 11.08.2019

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Se merge pe marcaj de la Balea pana pe Valea Văiuga, apoi direct la baza peretelui.
Rută retragere: 

De pe Vf. Vânătarea lui Buteanu se coboara pe marcaj pana la Bâlea.

Echipament


Coardă: Semicorzi de 60m
Bucle echipate: minim 7 bucle echipate,
Mobile: un set nuci medii, un set tricam, frienduri medii spre mari,
Echipament suplimentar: 2-3 anouri mari
Hornul Izvorului

Comentarii