Pe 17.09.1919 se năştea Busuioc Păun. Astăzi se împlinesc 82 ani de la deschiderea traseului Marea Surplombă - varianta cu ieşire în Creastă (Peretele Gălbenelelor), 60 ani de la deschiderea traseului Piciorul Judelui Mare (Faţa dinspre Turnul Porţii) (Vârful Judele (Mare)), 1 an de la deschiderea traseului Tărâmul Celălalt (Peretele Văii Albe)

Memorial Páll Endre (Heaven and Hell) 7c+
5,00/5 (1 vot)
1133 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (6)
  • Hartă
  • Echipament
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 05.11.2019
editat de Adi Min la data de 27.04.2021

Caracteristici generale


Grad impus: 6b
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 7c+
Bucle echipate: 16
Tip: Escaladă

 Sursă: Facebook Piatra Altarului 
Orientare: S/SE
Lungime: 7 LC
Durată parcurgere: 4-5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

Traseu medaliatSpituriFaţă verticalăSurplombăFisurăRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Amenajare: László Lukács
Dată: 20.10.2019


Descriere traseu

Traseul este în întregime echipat cu ancore mecanice, gradul impus de cățărare liberă fiind 7 (6b) între punctele fixe. La gradele inferioare distanțele sunt puțin mai mari, dar asigurările se pot suplimenta cu mobile (C4 #0.5-1 și câteva offseturi mici/medii). În lungimile cu grad superior pentru trecere pur artificială și comodă se recomandă scărițe (A0+), însă se poate trece și la french free (A0).

Mulțumiri tuturor celor care au ajutat într-un fel sau altul la această realizare:
 - Echipa Salvamont Gheorgheni pentru sprijinul acordat;
 - Tibor Muresan și Elod Mark pentru contribuția imensă la curățare/amenajare;
 - Magazinul http://www.sportpoint.ro pentru materiale și echipament
 - și nu în ultimul rând lui Chereches Cristian, pentru participarea la parcurgerea în premieră a traseului (20 Octombrie 2019).


LC 1: Este comună cu Creasta Estică - varianta Schenn. 45m, grad 4+

LC 2: Din regrupare, mergem diagonal spre stânga, urmărind linia ancorelor, pe teren uşor, pe alocuri cu vegetaţie. Regrupare pe o brână confortabilă. 25m, grad 5-

LC 3: Din regrupare, direct în sus pe faţa căzută. Traversăm o brână mai mare, apoi spre stânga, urmând un sistem de fisuri. Revenim spre dreapta, pe o brână cu vegetaţie, pentru a ajunge la baza unei fisuri frumoase, ce ne conduce în sus spre următoarea regrupare. 40m, grad 6-

LC 4: Cea mai lungă lungime, având 2 variante. Cea directă merge pe o faţă spălată, cu o inversă faină (Inversa cu Liliac), apoi urmând o fisură ce pe alocuri ia aspectul unui diedru. Aceasta este cea mai frumoasă lungime de plaisir, ce ne conduce la partea mai grea, sportivă. 45m, grad 7+/8- (7-, A0)

LC 5: Este cea mai dificilă lungime de rotpunkt. 20m, grad 9+ (7-, A0)

LC 6: Plecarea este expusă şi mai complicată, cu un nivel de angajament mai mare. Aici scăriţele ne pot fi de ajutor, precum şi un panic expres după caz. 20m, grad 9- (7, A0)

LC 7: Lungime frumoasă, cu 2 variante. Cea uşoară merge pe o fisură frumoasă (Bavareza cu 2 spituri), ce ia sfârşit sub crucea de pe vârf.  Cea mai greuță, numită şi "Wrong side of Heaven", ne va surprinde cu o faţă tehnică superbă, variantă ce se reuneşte cu linia originală sub crucea de pe vârf. 35m, grad 6- (sau 8- pe Wrong Side of Heaven).

P.S: Spitul intermediar ceva mai la dreapta din Bavareza cu 2 spituri aparține de varianta Wrong Side of Heaven.
       LC2 și LC3 se pot lega la fix cu coarda de 60m.
Surse informaţii

Acces şi retragere

GPS: N 46° 48' 51.5" E 25° 48' 46.4"    
Rută retragere: 1xRapel 25m pe linia Traseului Clasic, apoi descatarat/coborat pe coridorul echipat cu cabluri pana in padure.

Toate regruparile din traseu sunt echipate cu inel pt rapel, insa retragerea dupa travarsarea cea lunga la stanga din (LC5) necesita un pic de ingeniozitate (rapel dirijat+pendul). 
Durată retragere: 1 ora

Topo

Topo

Memorial Páll Endre (Heaven and Hell)

Poze


Sursă: Facebook Piatra Altarului

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursă: Facebook Piatra Altarului

Useri care au parcurs traseul


Carmen Popa - 22.12.2019
- 22.12.2019
Lucian Oprea - 10.11.2019, Vara
- 10.11.2019
Chereches Cristian - 20.10.2019, Vara
- 20.10.2019Pentru prima data in viata am parcurs un traseu in premiera si am vazut cat este de greu sa faci un asemenea lucru. La fiecare pas am batut, am testat si am curatat prizele pentru ca nu eram sigur de ce urmeaza sa ma trag... Un traseu care mi-a creat multe emotii constructive si m-a facut sa imi depasesc limitele fizice si psihice. Am parcurs lungimile 1,2,3,4 si 7(varianta usoara) la rotpunkt (cap schimbat). Lungimea 5( lungimea cheie ), am avut onoarea sa merg cap si sa incerc sa scot toti pasii la liber, insa pasul de ridicare si intrare in regrupare ma depaseste. Eu l-am cotat fiind minim 8a, iar traverseul pana in pas, 7c /7c+. (cotatie dupa cateva ore de stat in perete :)) ) Lungimea 6- Incepe cu o fisura foarte tehnica, cotata de mine 7b+ si cred ca este cea mai sustinuta lungime (fizic si psihic :)) ). Multumesc László Lukács pentru invitatie! "Place? Ramane? " "Place, place!" :))

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 46° 48' 51.5" E 25° 48' 46.4"    
Rută retragere: 1xRapel 25m pe linia Traseului Clasic, apoi descatarat/coborat pe coridorul echipat cu cabluri pana in padure.

Toate regruparile din traseu sunt echipate cu inel pt rapel, insa retragerea dupa travarsarea cea lunga la stanga din (LC5) necesita un pic de ingeniozitate (rapel dirijat+pendul). 

Echipament


Coardă: 50m
Bucle echipate: 16
Mobile: Nu sunt necesare dar pt o eventuala reducere a distantelor intre asigurari se pot lua C4 #0.5-#1 si un set de offseturi mici/medii
Sursă: Facebook Piatra Altarului

Comentarii