Astăzi se împlinesc 1 an de la deschiderea traseului Simfonia Lunii (Făgetul Ciucului (Pereţii Cichibiuc))

Fortis Fortuna Adiuvat 6b+
0.00/5 (0 voturi)
777 vizualizări


 • Descriere
 • Poze (5)
 • Jurnale/Parcurgeri (1)
 • Hartă
 • Echipament
 • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 30.09.2019
editat de Ad mini la data de 23.09.2021

Caracteristici generale


Grad rotpunkt: 6b+
Grad protecţie: R3Vezi tabelul gradelor
Bucle echipate: 15-20
Tip: Trad

 Sursă: Vasile Dumitrică 
Cazare: Refugiul Coştila
Orientare: S
Lungime: 470
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Asigurări mobilePitoaneFaţă căzutăFaţă verticalăSurplombăDiedruFisurăIarbăFantasticPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Vasile Dumitrică, Cristina Călinoiu
Dată: 21-23.09.2019
Poveste: Link
Premieră rotpunkt: Vasile Dumitrică, Cristina Călinoiu
Dată: 21-23.09.2019
Poveste: Link


Descriere traseu

Traseu de escaladă în teren de aventură, neamenajat şi deschis în căţărare liberă, de jos în sus, de-a lungul a 3 zile cu o singură intrare în perete şi 3 bivuacuri (unul în grota de la baza peretelui, altul pe Terenul de Fotbal şi ultimul, forţat, în regruparea a şaptea).

Puncte fixe 
Singurele puncte fixe, lăsate la premieră, sunt două pitoane: unul în regruparea a doua, iar celălalt pe a doua parte a lungimii a cincea.
În lungimea a șasea există 3 pitoane dintr-un traseu vechi ce traversează stânga, spre Lespezi. Regruparea a șaptea este comună cu o regrupare intermediară din Lespezi, două pitoane solide. Regruparea a opta, pe spituri, este comună cu penultima regrupare a aceluiași traseu. Ultima lungime merge o scurtă porţiune în comun cu traseul Lespezi (spit). Un piton vechi găsim şi pe a doua parte a acestei lungimi.

Echipament
 • Frienduri 14-145mm cu dubluri între 20-50mm;
 • Set complet de nuci;
 • Selecție tricamuri (.5-2.0);
 • 10-12 pitoane variate (dintre care 5-6 lame), ciocan;
 • Semicorzi 60m
Lungimea 1, ~40m, IV
Urcă fața căzută prin extremitatea ei dreaptă până în marea brână de deasupra. Regrupare la două frienduri mari după o placă solidă.

Lungimea 2, 60m, V+/VI-, R2
Pornește pe fața compactă la 2-3m stânga de regrupare și urcă ușor oblic stânga spre o mică arcadă și o fisură evidentă care conduce pe teren ușor sub o fisură largă cu arcadă surplombantă vizibilă de jos. Regrupare la o fisură fină pe o brână înierbată. Un piton IUS in situ.

Lungimea 3, 55m, VII, R3
Urcă fețele accesibile din stânga regrupării, prinde fisura largă la finalul căreia traversează câțiva metri pe sub arcadă, apoi în sus peste surplombă (primul pas al lungimii). Se continuă ușor oblic stânga pe un prag de stâncă, apoi oblic dreapta pe fața compactă (al doilea pas al lungimii) până la un mic diedru căzut, cu pământ instabil, apoi drept în sus pe pernițe de iarbă până la o brână mare unde traversând stânga, la fisura-arcadă, regrupăm.
.
Lungimea 4, 45m, VI, R1
În sus prin stânga regrupării se iese pe Terenul de Fotbal, apoi continuăm până la baza peretelui.

Lungimea 5, 55m, VII+, R3
La 5-10m dreapta de linia originală a Diedrului Pupezei, urcăm o față compactă spre un mic diedru cu gresii sfărâmicioase la bază. Odată depășit, urmăm diedrul evident de deasupra (VII/VII+), la capătul căruia traversăm puțin stânga spre o față puțin căzută, friabilă, pe care o urcăm spre un mare bolovan încastrat. De aici, traseul urmărește diedrul-fisură, oblic dreapta, până într-o zonă friabilă și înierbată. Urmăm oblic dreapta pernițele de iarbă la finalul cărora traversăm dreapta către două mici fisuri ce permit amenajarea unei regrupări.

Lungimea 6, 50m, VI-, R2
Traverseu descendent dreapta, apoi drept în sus pe stâncă solidă și pernițe iarbă până la o mare grotă cu un bloc încastrat. Ocolim grota pe fața compactă din dreapta, apoi continuăm, în sus, pe terenul înierbat. Prindem o brână de iarbă (piton vechi) pe care o urmăm, oblic stânga, până la baza unei fisuri evidente unde regrupăm (regrupare veche cu două pitoane dintr-un traseu neidentificat).

Lungimea 7, 50m, VI+, R2
Urmează sistemul evident de fisuri drept în sus, apoi urcă o porțiune scurtă de față și prinde o nouă fisură compactă pe care o urmăm până pe brânele bune de iarbă unde regrupăm la două pitoane (regrupare intermediară din traseul Lespezi).

Lungimea 8, 55m, VII-, R2
După un traverseu de aproximativ 10m dreapta, prindem o fisură/diedru în mare parte friabilă pe care o urmăm până în brânele comode de iarbă, unde regrupăm comun cu traseul Lespezi.

Lungimea 9, 55m, VI, R2
Pleacă drept în sus din regrupare pe fața compactă în vecinătatea fisurii cu pământ și iarbă din stânga. După 7-8m traversăm dreapta și prindem linia traseului Lespezi cu care mergem în comun, până la fisura largă de deasupra, unde acesta traversează dreapta. Continuăm în sus pe fisura-horn. Piton vechi după o ridicare mai dificilă. Ținem sistemul de fisuri până ne intersectăm cu linia de ieșire a traseului Lespezi pe care, în scurt timp, ieșim în creastă.


Surse informaţii
Vasile Dumitrică: https://vogdan.blogspot.com/2019/09/premiera-peretele-vaii-albe-ffa-fortis-fortuna-adiuvat.html

Acces şi retragere

GPS: N 45° 25' 32.6" E 25° 29' 44.4"    
Rută retragere: Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană
Se poate face, alternativ, în 7 rapeluri, de la ieșirea Albastrei Moșului prin Sărutul Pământului.

Topo

Topo

Fortis Fortuna Adiuvat

Poze


Sursă: Vasile Dumitrică

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursă: Vasile Dumitrică

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 25' 32.6" E 25° 29' 44.4"    
Rută retragere: Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană
Se poate face, alternativ, în 7 rapeluri, de la ieșirea Albastrei Moșului prin Sărutul Pământului.

Echipament


Coardă: Semicorzi 60m
Bucle echipate: 15-20
Mobile: Frienduri 14-145mm cu dubluri între 20-50mm Set complet de nuci Selecție tricamuri (.5-2.0) 10-12 pitoane variate (dintre care 5-6 lame), ciocan
Sursă: Vasile Dumitrică

Comentarii