Astăzi se împlinesc 2 ani de la deschiderea traseului Prâslea (Faleza La Poveşti).  

Diedrul Pupezei - varianta originală 6A
0.00/5 (0 voturi)
221 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (1)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Constantinescu Anita la data de 30.10.2018
editat de Ad Rian la data de 02.05.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Grad impus: 7-
Grad rotpunkt: 7+
Tip: Alpinism

 alt 
Cazare: Refugiul Coştila
Lungime: 11 LC
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

PitoaneSpituriAsigurări dubioaseAsigurări mobileDiedruHornFantasticPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Mihai Pupeza, Vlad Petcu, Marian Petcu
Dată: 1977


Descriere traseu

Asigurări mobile: Frienduri/hexuri de la 25 la 70mm (poate dubluri între 35 - 50mm) și o selecție de nuci medii/mari.

LC 1+LC 2 (75 m, 6+) - La dreapta de marele bolovan se coboară până se prinde o brână oblic stânga, se urcă pe niște trepte până la o regrupare pe 2 cuie (bătute recent, foarte solide!), după care se urcă încă o treaptă de iarbă, se urmărește linia pitoanelor, după care traseul cotește spre stânga pe o fisură, în care sunt necesare asigurări mobile, în general frienduri mici (0.5 și 0.75) și setul de nucii offset mici. Se merge oblic stânga, continuând pe linia fisurii și găsim și niște pitoane mai proaste, pe alocuri până dăm de terenul de fotbal. Aici se poate regrupa la un copac, sau se poate merge concomitent până la primul spit în traversare spre La Ruine.

LC 3 (25m, 6+/7-) - La dreapta de regruparea traseului Sărutul Pământului, la primul spit de pe traversarea spre La Ruine, se urcă oblic stânga, pe o brâniță, unde găsim 2 pitoane vechi unul lângă celălalt. După care continuăm oblic dreapta spre diedrele evidente, traversând o zonă ușor friabilă și ruptă. De acolo se urmărește linia diedrului care ia frienduri bune. Regrupare pe 2 spituri.

LC 4+LC 5 (50 m, 7+) - Se urcă un horn mai susținut, care ia frienduri mici-medii fără probleme, aici este și pasul lungimii. După care se merge ușor pe dreapta, urcăm încă o fisură ușoară, până dăm de o regrupare pe 2 spituri, se poate regrupa aici sau se poate continua încă vreo 15-20 de m spre o traversare către stânga, pe linia pitoanelor care dă spre marele traversare, și regrupăm fix sub diedru la un spit și un cui.

LC 6 (30 m, 7-): Prima lungime de diedru este verticală, are o mică burtică după primii 5 metri, apoi vertical. După 25m are o mică surplombă, apoi imediat se regrupează pe o platformă înclinată de stâncă. Atenţie, lungimea are puține asigurări fixe. Regruparea este solidă, pe spituri.

LC 7 (30 m, 6+): A doua lungime de diedru începe lejer, apoi are o mică burtică, continuă tot sub forma de diedru, cuie mai rar, până la o ţeavă mare. În acest punct, diedrul continuă în sus şi uşor stânga, DAR traseul continuă orizontal dreapta, pe sub o arcadă şi apoi în sus pe faţă până în regrupare. Porțiunea este bine asigurată cu pitoane solide și dese. Regruparea este pe o faţă mai mult în ham decât comodă la două ancore mecanice solide.

LC 8 (45 m, 7): Pe o fisură fină urcă în sus, apoi către stânga pe o faţă cu spituri până prinde un horn larg în stânga pe care urcă. Hornul este pe alocuri friabil, iar asigurările rare. Continuăm pe un al doilea horn mic, mai scurt, la finaul căruia găsim regruparea la două ancore mecanice. Se regrupează pe un moţoţoi la două spituri (unul cu verigă de rapel).

LC 9 (25 m, 6): Din acest punct se coboară cca. 2m. (pasajul se cheamă J) şi se traversează pe faţa de dincolo de ţanc, pe sub o arcadă, în dreapta până la o fisurică, pe care se continuă în sus, apoi stânga pe o placă desprinsă care sună a gol şi în sus până la un piton cu o cordelină veche. De aici sunt doua variante prin care se iese în Albastra Moşului (Varianta Cristea), fie direct prin traversare la stânga pe o fisură cu iarbă şi fără nicio asigurare, şi această variantă ajunge în regruparea de dinainte de Faţa Muştelor; fie se continuă în sus pe fisuri şi se face traverseul în Albastra, mai sus, pe sub o arcadă roşiatică, varianta cu asigurări proaste şi friabil.

LC 10 (45 m, 7-): Lungimea cu Faţa Muştelor începe cu o fisură verticală până la sârme(atenție, sârma este ruptă nu se recomandă ca cineva să tragă de ea), apoi traverseu la dreapta, o fisură care duce la o faţă vericală brăzdată de trei fisuri orientate oblic stânga (pas impus 6+/7-, cu distanţa între asigurări 3-4m.) care duc la un horn. Continuăm în sus și găsim regruparea la două spituri (unul cu verigă de rapel).

LC 11 (25 m, 4 ): Ultima şi cea mai uşoară, porneşte în dreapta traversând o muchiuţă mică, o fisură verticală, un horn mic şi se iese în Creasta Văii Albe.
Surse informaţii
Constantinescu Anita, Andrei Gruia, Laurențiu Anghel, Dragoș Nedelcu
Walter Kargel - Drumuri spre culmi, 1988

Topo

Topo

Diedrul Pupezei - varianta originală

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


alt

Useri care au parcurs traseul


Constantinescu Anita - 27.10.2018

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 4,54310419720042E+16°0.0' E 2,5501037214653E+16°0.0'    

Echipament


alt

Comentarii