Tisei (traseul original) 4A
4,00/5 (1 vot)
1864 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (2)
  • Hartă
  • Echipament
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 12.10.2014
editat de Adi Min la data de 11.06.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 4A
Bucle echipate: 12
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 3 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneArtificialSurplombăHornCopaciIarbăFriabil

Premieră şi reparații

Premieră: Gheorghe Spătaru
Dată: 1975


Descriere traseu

Traseul are câteva porțiuni friabile în a doua și a treia lungime de coardă și se desfăsoară deasupra potecii turistice marcate, existând pericolul accidentării turiștilor.

LC 1: Pentru început depășim o surplombă, după care depășim linia pitoanelor până lângă un copăcel unde se află un loc de regrupare, marcat pe schiță ca regrupare intermediară. De aici începem o traversare spre stânga pe sub marea surplombă prelungă observată și de la baza traseului. Initial traversăm o placă după care executăm o traversare descendentă spre stânga prin autotracțiune de coardă (autofilare) până pe un prag îngust de stâncă. În continuare ne cățărăm ascendent stânga până ajungem din nou sub marea surplombă. Continuăm traversarea spre stânga până deasupra unui diedru la baza căruia observăm un copac. Regruparea o facem la copac după ce coborâm diedrul. Recomandăm regruparea în acest loc pentru a reduce frecarea corzii pe a doua lungime de coardă și pentru a putea ajuta secundul la traversarea descendentă. Pentru prima lungime de coardă mai există două variante: prima numită și varianta directă ne scoate direct în prima regrupare la copac, iar cea de-a doua în regruparea intermediară.

LC 2: Urcăm diedrul sub care am regrupat, trecem o surplombă și ajungem sub o tisă. Printr-o cățărare "á la Tarzan" ajutându-ne de rădăcini și de trunchi depășim tisa. Continuăm în cățărare artificială și curând întâlnim stânca friabilă. Ne cățărăm cu atenţie ca să nu dislocăm pietre, depășim o surplombă și regrupăm pe un prag.

LC 3: Deasupra noastră observăm pitoanele din ultima lungime de coardă a traseului Păianjenul. Noi, însă, traversăm spre dreapta pe un prag înierbat până la baza unui horn pământos larg, plin de vegetație. Urcăm hornul și regrupăm într-o zonã împădurită. Aici traseul se încheie.
Surse informaţii
Daniel Lung - AlpinINFO http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_alpininfo-maiiunie-2001-alpin-info-maiiunie-2001-piatra-mare_id_500_pid_1346.html
Nomenclatorul traseelor

Acces şi retragere

GPS: N 45° 34' 01.3" E 25° 38' 56.6"    
Rută acces: Acest traseu porneste chiar din poteca marcată cu triunghi albastru, din dreapta celei de-a doua grote de bivuac (la aproximativ 15m de grotă) și este marcat vizibil cu vopsea roșie.
Rută retragere: Urmăm spre stânga o potecă vizibilă care ne scoate la baza peretelui.

Topo

Topo

Tisei (traseul original)

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Useri care au parcurs traseul


Wilhelm Martini - 07.10.1984, Vara
- 07.10.1984

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 34' 01.3" E 25° 38' 56.6"    
Rută acces: Acest traseu porneste chiar din poteca marcată cu triunghi albastru, din dreapta celei de-a doua grote de bivuac (la aproximativ 15m de grotă) și este marcat vizibil cu vopsea roșie.
Rută retragere: Urmăm spre stânga o potecă vizibilă care ne scoate la baza peretelui.

Echipament


Coardă: 50 m
Bucle echipate: 12
Echipament suplimentar: scărițe
alt

Comentarii