Astăzi se împlinesc 28 ani de la deschiderea traseului Hornul de la Curtea Oţelei (Peretele Oţelei)

Tisei (varianta 1 - directă) 4A
0.00/5 (0 voturi)
1187 vizualizări


  • Descriere
  • Hartă
  • Echipament
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 12.10.2014

Caracteristici generale


Grad clasic: 4A
Bucle echipate: 12
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 3 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneArtificialSurplombăHornIarbăFriabil

Premieră şi reparații

Premieră: Gheorghe Spătaru
Dată: 1975


Descriere traseu

Traseul are câteva portiuni friabile în a doua si a treia lungime de coardã si se desfãsoarã deasupra potecii turistice marcate, existând pericolul accidentãrii turistilor.

LC 1: Pentru început depãsim o surplombã, dupã care depãsim linia pitoanelor pânã lângã un copãcel unde se aflã un loc de regrupare, marcat pe schitã ca regrupare intermediarã. De aici începem o traversare spre stânga pe sub marea surplombã prelungã observatã si de la baza traseului. Înitial traversãm o placã dupã care executãm o traversare descendentã spre stânga prin autotractiune de coardã (autofilare) pânã pe un prag îngust de stâncã. În continuare ne cãtãrãm ascendent stânga pânã ajungem din nou sub marea surplombã. Continuãm traversarea spre stânga pânã deasupra unui diedru la baza cãruia observãm un copac. Regruparea o facem la copac dupã ce coborâm diedrul. Recomandãm regruparea în acest loc pentru a reduce frecarea corzii pe a doua lungime de coardã si pentru a putea ajuta secundul la traversarea descendentã. Pentru prima lungime de coardã mai existã douã variante : prima numitã si varianta directã ne scoate direct în prima regrupare la copac, iar cea de-a doua în regruparea intermediarã.

LC 2: Urcãm diedrul sub care am regrupat, trecem o surplombã si ajungem sub o tisã. Printr-o cãtãrare "á la Tarzan" ajutându-ne de rãdãcini si de trunchi depãsim tisa. Continuãm în cãtãrare artificialã si curând întâlnim stânca friabilã. Ne cãtãrãm cu atenţie sã nu dislocãm pietre, depãsim o surplombã si regrupãm pe un prag.

LC 3: Deasupra noastrã observãm pitoanele din ultima lungime de coardã a traseului Pãianjenul. Noi, însã, traversãm spre dreapta pe un prag înierbat pânã la baza unui horn pãmântos larg, plin de vegetatie. Urcãm hornul si regrupãm într-o zonã împãduritã. Aici traseul se încheie.
Surse informaţii
http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_alpininfo-maiiunie-2001-alpin-info-maiiunie-2001-piatra-mare_id_500_pid_1346.html

Acces şi retragere

GPS: N 45° 34' 01.3" E 25° 38' 56.6"    
Rută acces: Acest traseu porneste chiar din poteca marcatã cu triunghi albastru, din dreapta celei de-a doua grote de bivuac (la aproximativ 15m de grotã) si este marcat vizibil cu vopsea rosie.
Rută retragere: Urmãm spre stânga o potecã vizibilã care ne scoate la baza peretelui.

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


alt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 34' 01.3" E 25° 38' 56.6"    
Rută acces: Acest traseu porneste chiar din poteca marcatã cu triunghi albastru, din dreapta celei de-a doua grote de bivuac (la aproximativ 15m de grotã) si este marcat vizibil cu vopsea rosie.
Rută retragere: Urmãm spre stânga o potecã vizibilã care ne scoate la baza peretelui.

Echipament


Coardă: 50 m
Bucle echipate: 12
Echipament suplimentar: scărițe
alt

Comentarii