Spălătura Văii Seci (directă) 4A, 4c+
0.00/5 (0 voturi)
2612 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (3)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 27.09.2014
editat de Adi Min la data de 12.08.2016

Caracteristici generale


Grad clasic: 4A
Grad impus: 4c+
Grad rotpunkt: 4c+
Tip: Traseu clasic

 Spălătura Văii Seci (directă) 
Durată parcurgere: 3 - 4 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneAsigurări mobileFaţă căzutăHornIarbăPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Constantin Conteş, Titi Toboc, Ştefan Fontanella
Dată: 1935
Poveste: Link


Descriere traseu

Firul văii, foarte înclinat şi întrerupt de câteva săritori înalte, îşi are obârşia sub Şaua Mare a Caraimanului, formează un horn aproape neîntrerupt şi ia sfârşit deasupra uriaşei rupturi de pantă ce se prăvăleşte în amfiteatrul Văii Seci.

Traseul peste marea spălătură a văii fiind accentuat dificil (4A) nu poate fi întreprins decât de alpiniştii cu o pregătire tehnică avansată. Ascensiunea văii (traseul parţial) cu intrarea indirectă pe fir (grad de dificultate: 2A) este accesibilă alpiniştilor pregătiţi.

 

Pentru intrarea directă vom urca pantele înierbate de deasupra Poienii Mari a Văii Seci. Terenul nu este greu, dar trebuie multă atenţie. Vom urca către o fisură (ce în partea superioară devine un hornuleţ îngust) ce urcă pe lângă peretele din dreapta (la baza fisurii se găseşte o zadă sănătoasă ce poate constitui punct de regrupare). Până la zadă se merge neasigurat, neexistând posibilităţi de asigurare de mobile şi neexistând nici pitoane.

Urmează lungimea cu fisura, destul de murdară, cu pământ, pe care vom găsi 4 pitoane, 2 sunt pe peretele din dreapta, 2 mai ascunse, trebuie căutate cu atenţie. După 25 m fisura se transformă într-un hornuleţ, ca apoi pe finalul lungimii să se iasă uşor stânga pe o faţă.

Se regrupează după ce se iese pe teren uşor, la mobile, pe partea dreaptă a peretelui (într-o fisură orizontală).  Atenţie, este necesară o coardă de 60 m!

Valea prezintă o serie de blocuri şi trepte stâncoase, de înălţimi şi aspecte variate. În partea inferioară, primele obstacole pot fi ocolite pe un parcurs de cca. 40 m prin dreapta, pe faţa ce cade spre sud, din Peretele Picăturii, după care, cel mai dificil dintre ele, denumit Săritoarea Bolovanului, de cca. 25 m înălţime şi de aspectul unui horn vertical şi cu pereţii umezi, surplombat în partea superioară de un mare bloc, se escaladează prin ramonaj, iar în punctul surplombant, printr-o traversare dificilă peste un prag de piatră, care iese deasupra acestui obstacol.

După trecerea Săritorii Bolovanului, valea se deschide şi traversează curând două brâne bogat înierbate, ce fac legătura cu Hornurile Văii Seci, pe care le distingem în stânga noastră. Câteva zeci de metri mai sus, ascensiunea văii ia sfârşit în Şaua Mare a Caraimanului.

Surse informaţii
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - Emilian Cristea, N. Dimitriu, Editura Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, Bel Alpin Tour, Bucureşti, 2000

Topo

Topo

Spălătura Văii Seci (directă)

Poze


Spălătura Văii Seci (directă)

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSpălătura Văii Seci (directă)

Useri care au parcurs traseul


Vlad Grigore - 28.02.2015, Iarna
- 28.02.2015

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


Spălătura Văii Seci (directă)

Comentarii