Hornul Mare de la Ceardacul Stanciului 5A
0.00/5 (0 voturi)
1956 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 12.10.2014
editat de Ad Mini la data de 07.11.2018

Caracteristici generale


Grad clasic: 5A
Tip: Traseu clasic

 Foto și desen: Rupi 
Lungime: 6 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileHorn

Premieră şi reparații

Premieră: Gheorghe Enache (Ceaca), Nicolae Călin, Ion Dragomir
Dată: 10-11.09.1961


Descriere traseu

Hornul Mare de la Ceardacul Stanciului este numele traseului stabilit în Peretele de la Ceardac, porţiunea inferioară, perete delimitat la nord de un pinten desprins din zona Piscului Rece şi la sud de o muchie înălţată deasupra Peşterii Stanciului.

Cu circa 10 m înainte de-a ajunge la Peştera Stanciului părăsim poteca marcată şi urcăm către stânga, pe panta înclinată, spre baza peretelui ridicat în faţă, având ca reper o grotă situată la baza hornului înalt şi bine conturat care constituie linia traseului nostru.

Prima l.c. începe de la grota amintită şi se desfăşoară pe linia de cea mai mare pantă a feţei din stânga, sfârşind după 40 m cu o prispă înierbată, unde ne regrupăm.

În a doua l.c. continuăm escalada numai prin interiorul hornului, întrerupt de mici proeminenţe sau pasaje cu prize fine, pe care le depăşim folosind scăriţele. Regruparea o executăm în interiorul hornului, când s-au întins complet cei 40 m de coardă.

Lipsa fisurilor şi surplomba care-l blochează mai sus ne obligă să părăsim firul hornului, continuând escalada noastră în cea de a treia l.c. pe faţa din stânga. Pitoanele de regruparele întâlnim la circa 38 m mai sus.

În a patra l.c. revenim pe linia hornului, depăşind, până la platforma de regrupare ce o întâlnim la 40 m, şi un pasaj surplombat.

În a cincea l.c., hornul prezintă două pasaje surplombate, care comportă o atentă dirijare a corzilor prin carabiniere, iar deasupra acestora o faţă lipsită de prize, unde întrebuinţăm pitoane suplimentare.

A şasea l.c. îşi pierde din duritate, parcursul ei înierbat sfârşind după 40 m, odată cu traseul, pe Brâul Roşu.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984, pag. 286, 298-299
Nomenclatorul traseelor

Acces şi retragere

Rută acces: Punctul de intrare pe traseu se află la circa 10 m (nord) de peşteră, parcursul desfăşurându-se iniţial pe feţele înierbate ce sfârşesc sub o grotă vizibila în perete, chiar la baza hornului. Traseul nu trebuie confundat cu Hornul din Ceardacul Stanciului, a cărui escaladă începe din incinta ceardacului aflat la sud.
Rută retragere: Urmînd către stînga (nord) Brâul Roşu, ajungem în traseul marcaj triunghi albastru.

Topo

Topo

Hornul Mare de la Ceardacul Stanciului

Poze


Foto și desen: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Foto și desen: Rupi

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Punctul de intrare pe traseu se află la circa 10 m (nord) de peşteră, parcursul desfăşurându-se iniţial pe feţele înierbate ce sfârşesc sub o grotă vizibila în perete, chiar la baza hornului. Traseul nu trebuie confundat cu Hornul din Ceardacul Stanciului, a cărui escaladă începe din incinta ceardacului aflat la sud.
Rută retragere: Urmînd către stînga (nord) Brâul Roşu, ajungem în traseul marcaj triunghi albastru.

Echipament


Foto și desen: Rupi

Comentarii