Traseul Viesparul 5A
0.00/5 (0 voturi)
1832 vizualizări


  • Descriere
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 12.10.2014
editat de Ad Mini la data de 08.09.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 5A
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 5 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileFisură

Premieră şi reparații

Premieră: Gheorghe Enache (Ceaca), Nicolae Călin, Ion Dragomir
Dată: 07-08.09.1960


Descriere traseu

Traseul este situat în Peretele de la Ceardac, porțiunea inferioară, delimitat la nord de un pinten al Peretelui Piscului Rece, iar la sud de muchia ridicată deasupra Peșterii Stanciului. Peretele se înalță din poteca turistică marcată cu triunghi albastru, sfârşind pe Brâul RoşuTraseul Viesparul urmează o succesiune de fisuri, în lungul cărora sunt dispuse circa 60 de pitoane de asigurare.

Prima l.c. urmează unul din jgheaburile înguste conturate pe verticală. Pitoanele, vizibile chiar din punctul de plecare, ne conduc până la platforma de regrupare, pe care o întâlnim după 40 m.

În a doua l.c., traseul părăsește linia jgheaburilor menționate, continuând în lungul unor fisuri orientate oblic spre stânga; după 25 m, acestea își schimbă direcția, spintecând pe verticală un mic intrând al peretelui. Pasajul este dur și-l depăşim folosind scărițele. Regruparea o executăm pe o platformă înierbată, situată la circa 37 m.

În a treia l.c., pitoanele sunt dispuse în lungul unei fisuri înclinate oblic spre dreapta, până într-un punct ușor surplombat; de aici, pentru a evita obstacolul, traversăm spre dreapta 3 m și în continuare urcăm pe fața peretelui, urmând linia de cea mai mare pantă, până la întinderea completă a corzilor. La pitoanele fixate special, ne regrupăm.

Ultimele două l.c. (a patra şi a cincea) le desfășurăm prin interiorul unui horn ușor înierbat, care ia sfârșit pe Brâul Roșu.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984, pag. 286, 297-298.
Nomenclatorul traseelor 2000.


Acces şi retragere

Rută acces: Cu circa 40 m înainte de a ajunge la Peștera Stanciului părăsim poteca marcată și, orientându-ne la stânga, urcăm prin grohotiș un vâlcel spre peretele înălțat la mică distanță.
Rută retragere: Din Brâul Roşu, urmînd către stânga (nord) poteca, ajungem curând în valea Piscului Rece, unde avem ca reper roca de culoare roșiatică a brâului, în punctul de traversare peste Muchia Roşie. Din dreptul acesteia coborâm în poteca turistică pe care am venit de la cabana Plaiul Foii.

Topo

Topo

Traseul Viesparul

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


alt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Cu circa 40 m înainte de a ajunge la Peștera Stanciului părăsim poteca marcată și, orientându-ne la stânga, urcăm prin grohotiș un vâlcel spre peretele înălțat la mică distanță.
Rută retragere: Din Brâul Roşu, urmînd către stânga (nord) poteca, ajungem curând în valea Piscului Rece, unde avem ca reper roca de culoare roșiatică a brâului, în punctul de traversare peste Muchia Roşie. Din dreptul acesteia coborâm în poteca turistică pe care am venit de la cabana Plaiul Foii.

Echipament


alt

Comentarii