Astăzi se împlinesc 28 ani de la deschiderea traseului Hornul de la Curtea Oţelei (Peretele Oţelei)

Traseul Central 3A
0.00/5 (0 voturi)
1079 vizualizări


  • Descriere
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 12.10.2014
editat de Ad Min la data de 28.04.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 3A
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 11 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoane

Premieră şi reparații

Premieră: Ionel Coman
Dată: 09.1944


Descriere traseu

Peretele Central sau Peretele Marelui Grohotiş este situat în porţiunea de mijloc a abruptului vestic, fiind delimitat către nord de vârful Lancea sau Colţul Carugelor, iar către sud de Muchia Roşie. Dispus în amfiteatru şi precedat de o imensă zonă de grohotiş, denumită de localnici Horjul Mare, peretele adăposteşte numeroase trasee alpine, stabilite de-a lungul anilor. Din păcate, punctele de intrare pe trasee sunt greu de identificat, nefiind marcate cu pitoane, lucru pe deplin justificat din punct de vedere tehnic, obstacolele de început fiind elementare.

Traseul Central este situat în extrema sudică a peretelui (dreapta cum urcăm), având intrarea comună cu Traseul Sudic. De la bolovan, pornim drept în sus. Părăsim spre stânga un horn închis de surplombe, după 2 ore de la plecare ne odihneam în vârful unui ţanc mare, desprins din perete.
Structura stratificată a peretelui se vedea mai departe uniformă şi relativ lipsită de dificultăţi În cursul celei de a doua lungimi am intrat, însă, într-o capcană, rămânând nemişcat pe o lespede putredă şi aproape verticală, sub un prag surplombant care oprea trecerea în sus. Am recurs la o disperată traversare la stânga, simţind căderea inevitabilă. Am scăpat teafăr în ultimul moment, găsind portiţa de trecere printr-un horn abia adâncit. Urcăm aproape paralel cu Muchia Roşie. Atingem traseul Muchia Roşie cam la 2/3 din înălţime.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984
Am îndrăgit munţii: Amintiri despre alpinism şi drumeţie - Ion Coman, Editura Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, Bucureşti, 1963

Acces şi retragere

Rută acces: Traseul pleacă din acelaşi loc ca şi Traseul Sudic. Punctul de intrare, din care părăsim poteca marcată orientându-ne către stânga, este semnalat de indicaţia scrisă cu vopsea albastră: “Peretele Marelui Grohotiş". Urcând în diagonală către dreapta, ajungem în marele amfiteatru pe care-l formează peretele. La baza lui identificăm un bloc stâncos, situat în porţiunea centrală, care marchează intrarea pe traseu.

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


alt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Traseul pleacă din acelaşi loc ca şi Traseul Sudic. Punctul de intrare, din care părăsim poteca marcată orientându-ne către stânga, este semnalat de indicaţia scrisă cu vopsea albastră: “Peretele Marelui Grohotiş". Urcând în diagonală către dreapta, ajungem în marele amfiteatru pe care-l formează peretele. La baza lui identificăm un bloc stâncos, situat în porţiunea centrală, care marchează intrarea pe traseu.

Echipament


alt

Comentarii