Astăzi se împlinesc 75 ani de la deschiderea traseului Fisura Pintenului Văii Albe (Peretele Văii Albe), 3 ani de la deschiderea traseului Beautiful People (Peste Nări)

Muchia din Padina Lăncii 3A
0.00/5 (0 voturi)
1543 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 12.10.2014
editat de Ad Min la data de 22.03.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 3A
Tip: Traseu clasic

 alt 
Lungime: 9 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileCreastă

Premieră şi reparații

Premieră: Niculae Baticu, Madeleine Knapp, Gheorghe Creangă
Dată: 12.08.1939


Descriere traseu

Muchia din Padina Lăncii delimitează către sud Peretele din Padina Lăncii, formând cumpăna de ape între firul secundar şi firul principal al văii Padina Lăncii. Escalada pe traseul propriu-zis începe din Brâul de Mijloc, la care ajungem urcând pe Vâlcelul Secundar al Padinei Lăncii.

Folosind ca direcţie pitonul existent la intrare, ne căţărăm în prima l.c. pe linia muchiei, deviind după circa 10 m pe feţele dinspre dreapta - corespunzătoare firului principal al văii Padinei Lăncii.

A doua l.c. prezintă numai pasaje de căţărare liberă. Roca uşor friabilă şi înclinarea pantei ne obligă la schimbări de direcţie frecvente, evitând în acest fel mai multe pasaje surplombate. Platforma pe care ne regrupăm este situată pe faţa nordică, spre Peretele din Padina Lăncii.

A treia l.c. prezintă punctul cel mai dificil întâlnit pe întregul traseu. Iniţial, căţărarea este elementară, obstacolul fiind dirijat în diagonală către stânga. După circa 15 m, el este întrerupt de un perete surplombat pe care-l depăşim direct, folosind trei pitoane. Ajunşi deasupra, continuăm înaintarea în lungul unui jgheab conturat în perete, până pe un prag presărat cu tufe de jnepeni, unde ne regrupăm.

În a patra l.c. desfăşurăm cei 40 m de coardă numai pe linia de creasta, depăşind prin mici ocoluri pasajele surplombate. Regruparea o executăm într-o mică strungă.

O succesiune de lespezi caracterizează parcursul celei de-a cincea l.c. până în zona înierbată şi presărată cu jnepeni a Brâului de Sus, care după regrupare ne prilejuieste o odihnă binemeritată.

Ultimele patru l.c. le desfăşurăm escaladând liber obstacole de mică importanţă, situate pe faţa dinspre nord a muchiei. Conformaţia terenului în această zonă înaltă permite să ne regrupăm întotdeauna la 40 m, pe platforme încăpătoare pentru întregul efectiv al echipei. Escalada ia sfârşit pe Creasta Sudică a Pietrei Craiului.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984

Acces şi retragere

Rută acces: Din punctul de ramificaţie, semnalat în artera de bază, ne orientăm la stânga pe Vâlcelul Secundar al Padinei Lăncii, care, ceva mai sus, se îngustează, devenind un canion întrerupt la mici intervale de săritori ce nu pun probleme tehnice. Singurul obstacol dificil îl întâlnim în porţiunea finală a vâlcelului. Pentru a economisi timp, evităm pasajul (care este un prag lipsit de prize), urcând printr-un horn înierbat, situat pe dreapta văii (stânga cum urcăm). Acest obstacol sfârşeşte pe Brâul de Mijloc, la baza Peretelui din Padina Lăncii. Obiectivul escaladei noastre, Muchia din Padina Lăncii, este situat pe stânga văii, către sud. Orientaţi în această direcţie (spre dreapta), parcurgem de-a coasta distanţa ce ne separă de micuţa şa prin care Brâul de Mijloc traversează cumpăna şi de unde începem escalada propriu-zisă.

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Din punctul de ramificaţie, semnalat în artera de bază, ne orientăm la stânga pe Vâlcelul Secundar al Padinei Lăncii, care, ceva mai sus, se îngustează, devenind un canion întrerupt la mici intervale de săritori ce nu pun probleme tehnice. Singurul obstacol dificil îl întâlnim în porţiunea finală a vâlcelului. Pentru a economisi timp, evităm pasajul (care este un prag lipsit de prize), urcând printr-un horn înierbat, situat pe dreapta văii (stânga cum urcăm). Acest obstacol sfârşeşte pe Brâul de Mijloc, la baza Peretelui din Padina Lăncii. Obiectivul escaladei noastre, Muchia din Padina Lăncii, este situat pe stânga văii, către sud. Orientaţi în această direcţie (spre dreapta), parcurgem de-a coasta distanţa ce ne separă de micuţa şa prin care Brâul de Mijloc traversează cumpăna şi de unde începem escalada propriu-zisă.

Echipament


alt

Comentarii