Albişoara Brânei (a Brâului) 2A
0.00/5 (0 voturi)
1920 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (28)
  • Video (1)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 27.09.2014
editat de Ad Rian la data de 30.12.2015

Caracteristici generale


Grad clasic: 2A
Tip: Traseu alpin

 Peretele Albişoarelor, Sursă: LauraB 
Durată parcurgere: 2 - 3 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Traseu medaliatPitoane

Descriere traseu

Mai putin cercetată decit vecinele sale de la răsărit – poate datorită depărtării de Poiana La Verdeaţă, poate intrucit duce in "bulevardul" turistic din Şaua Mare şi nu in aeriana Creastă a Picaturii.

În amonte de punctul unde Valea Albă primeşte firul comun Gemenelor-Crucii, malul dinspre Caraiman al văii se transformă într-un perete stincos, de pînă la 40 m înăltime. Acest flanc este punctat după circa 250 m de o succesiune de lespezi puternic inclinate, care marchează confluenţa cu Albişoara Briului. In firul acesteia se poate intra printr-o padină aflată deasupra peretelui stincos (unde săltăm din timp, prin stinga) sau pe o rampă aflată la imediat la nord de confluenţă (însă numai cind stratul de zăpadă al Albei depăşeşte aici o "rosătură" altminteri dificilă), iar apoi printre arbuşti. Intraţi în talvegul albişoarei, avansăm o perioadă fără probleme, o săritoare obligindu-ne apoi să ieşim pe unul din flancuri. Atingem astfel Briul Hornurilor. De aici, gangul îngust care urmează poate fi ocolit prin (permis fie-ne un diminutiv la diminutiv...) Albişorica, aflată imediat în stinga. Atingem astfel briul imediat superior, care ţine să-şi imite colegul din aval inclusiv printr-un punct nesigur la ciţiva paşi de firul Albisoarei Briului. În amonte, cursul acesteia acuză o săritoare extrem de dificilă – aprox. 12 m, cu fereastră la capătul superior –, iar apoi o alta, înainte de a ieşi într-o deschidere a văii (pe parcursul căreia se abate în stinga un briu iniţial atrăgător, dar fără continuare pe faţa învecinatei Albişoare a Crucii). Este locul unde talvegul devine greu de identificat, fără a incomoda însă excesiv avansul.

Sectorul poate fi evitat prin aceeaşi Albisorică, dar şi aici ocolim iniţial, prin dreapta, o săritoare. Serviabilul afluent sfirşeşte curind într-o muchie, dincolo de care Albişoara Răsucită (ce preia direcţia Albişoricii) cade peste o ruptură de pantă într-un vilcel din preajmă – efectul Valea Poienii l-am putea numi, după numele unui loc asemănător din Moraru.

De la acest nivel urcîm spre stinga, căutind o traversare spre Albişoara Briului. Pe o bună distanţă un perete abrupt ne ţine însă departe de firul acesteia. Intilnim finalmente un pilc de jnepeni, din dreptul căruia o cingătoare subţire (în care pătrundem printr-un mic rapel sau abordind bărbăteşte doi paşi expuşi – a nu se confunda cu un pasaj "scuipat" aflat pe un briuţ imediat mai sus) conduce în firul vizat.

Din acest punct, alpinistul este tentat sa iasă la stinga (abandonind talvegul renăscut al firului principal), spre locul bănuitei Cruci a Eroilor. Curind părăsind şi larga copaie stincoasă, ieşim într-o muchie, pe o prispă orizontală de unde se zăreşte virful monumentului. In direcţie opusă, spre nord-vest, o privelişte mai amplă decit pe albişoarele descrise anterior, spre partea superioara a Văii Albe şi găvanele Costilei intretăiate de Briul Mare.

De aici, pe un briu cu jnepeni unde descoperim cu neplăcere mai multe gunoaie decit ne aşteptam, atingem firul Albişoarei Crucii, la doi paşi de Şaua Mare.
Surse informaţii
Mircea Ordean, Alpinet

Acces şi retragere

Rută acces: Intrarea se face din Valea Albă.
Durată acces: 2 - 3 ore

Topo

Topo

Peretele Albişoarelor

Poze


Peretele Albişoarelor, Sursă: LauraB

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale


  • 02.04.2017  Mugurel Ilie
  • 25.03.2017  Alina Rosu, Dorin Cristea

Peretele Albişoarelor, Sursă: LauraB

Useri care au parcurs traseul


Adrian Scurtu - 12.05.2018, Iarna
Paul Catalin Puiu - 28.12.2017
Alina Madalina Rosu - 25.03.2017, Iarna
Dorin Cristea - 25.03.2017, Iarna
Andrei Holban - 06.02.2016, Iarna
Dimitrie Manole - 06.02.2016, Iarna
Andrei Holban - 22.03.2015
Ad Rian - 22.03.2015
Dimitrie Manole - 22.03.2015
Andrei Holban - 24.01.2013, Iarna

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Winter Alps Trilogy 2013 - 05.01.2013

HartăGPS: N 4,54159703763181E+16°0.0' E 2,54972338422699E+16°0.0'    
Rută acces: Intrarea se face din Valea Albă.

Echipament


Peretele Albişoarelor, Sursă: LauraB

Comentarii
Trasee parcurse recent în Caraiman

Valea Seacă a Caraimanului 2A

Varietatea şi frecvenţa obstacolelor ce se desfăşoară pe un parcurs relativ lung, fac din Valea Seacă a Caraimanului unul dintre cele mai indicate itinerarii de tranziţie de la ascensiunea văilor cu caracter alpin la aceea a vîrfurilor, crestelor şi micilor pereţi de abrupt. Acelaşi traseu constituie, pentru căţărătorii pregătiţi, o arteră de pătrundere directă şi uşoară la baza itinerariilor din Ţancul Uriaşului şi Peretele Sudic al Picăturii.
    Ilie Nedelea etc. - 09.02.2019

Vârful Picătura 2B    Eugen Horjea, Daniel Mihalache - 24.11.2018

Valea Spumoasă 1A

Cea mai însemnată dintre văile versantului sudic al Caraimanului este Valea Spumoasă care se formează pe flancul sudic al Şeii Caraimanului si întretaie Brana Mica a Caraimanului si Brîna Portiţei.
    Andrei Pricopie etc. - 27.10.2018