Descriere traseu Creasta Frumoasă începe să se contureze către nord-vest din Muchia Ţimbalului Mare, din apropierea punctului “La Amvon". La început, ea închide pe la obârşie firul Hornului Adânc şi apoi lasă către dreapta un pinten viguros, denumit Creasta Prieteniei. Dincolo de acesta, delimitează zona de obârşie a Vâlcelului Secundar din Călineţ, după care pierde treptat din înălţime şi la 1890 m alt. se întrerupe, formând o mică strungă, denumită Strunga Crestei Frumoase.
În aval de strungă, creasta continuă dar, prin stabilirea unui traseu alpin, poartă numele de Creasta Şoimilor.
Legati cu frânghia, atacăm obstacolul iniţial al primei l.c., folosind pentru depăşirea lui pitoanele dispuse pe traseu. Regruparea o
executăm în Strunga Crestei Frumoase, ea delimitând în aval Creasta Şoimilor de traseul nostru.
Reluând escalada în a doua l.c., ne abatem de la început către dreapta, urcând în lungul versantului corespunzător Vâlcelului Secundar al
Hornului Adânc, aflat în stânga noastră. Din loc în loc întâlnim pitoane de asigurare, fixate de alpinişti în ascensiunile de iarnă. Fără să fie dificil, în următoarele trei l.c. înaintăm pe creastă, admirând în stânga, peste vale, linia zveltă a Crestei Prieteniei, iar în dreapta pe aceea a Crestei Coarnele Caprei, care parcă se întrec, arătându-ne frumuseţea formelor ascuţite. Locurile de regrupare, întâlnite la 40 m. sunt largi şi cu panta uşor pronunţată.
În portiunea finală, creasta se orientează către stânga, fără să mai aibă înfăţişarea iniţială. Un perete masiv, care închide şi obârşia Vâlcelului Secundar al Hornului Adânc, ne blochează înaintarea. Folosind pitoanele de pe traseu, am desfăşurat încă de două ori coarda pe această porţiune, sfârşind escalada pe culmea acoperită cu jnepeni, situată în zona denumită “La Amvon".
Surse informaţii roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/creasta_soimilor-creasta_frumoasa/
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, Bucureşti, 1984
Topo - Drumuri spre culmi - Walter Kargel, Editura Sport Turism, Bucureşti, 1988
Ion Coman, Am indragit muntii, 1963
Nomenclatorul traseelor
Sursă foto - Rupi
|