Astăzi se împlinesc 86 ani de la deschiderea traseului Furcile (Peretele Gălbenelelor), 2 ani de la deschiderea traseului Memorial Páll Endre (Heaven and Hell) (Piatra Altarului)

Creasta Coarnele Caprei 4A, 6a+ (5b, A0)
4,00/5 (1 vot)
4176 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (26)
  • Video (5)
  • Comentarii (1)
adăugat de Ad Min la data de 11.10.2014
editat de Ad mini la data de 23.08.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 4A
Grad impus: 5b
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 6a+
Tip: Traseu clasic

 alt 
Cazare: Refugiul Speranţelor
Lungime: 6 LC
Durată parcurgere: 3 - 4 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCTraseu medaliatPitoaneAsigurări mobileCreastăIarbăRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Ionel Coman, Ioan Nistor, Ion Mircan
Dată: 06.1949
Poveste: Link
Reparat: Arpad Adam
Dată: 13.09.2019


Descriere traseu

LC1 - Pleacă puţin la stînga de muchie spre o mică şa în care ajungem după vreo 15-20 m. Odată ajunşi în şa asigurăm la primul piton de pe acest traseu, piton ce se află pe faţa din stînga şeii. Din şa continuăm spre dreapta (la 3-4 m mai e un piton) pe o mică brînă înierbată şi cu cîţiva copăcei pentru încă vreo 10 m. Aproape de capătul brînei mai găsim un piton (Atenţie! traseul nu merge pe hornul ce se zăreşte în continuarea brînei) de unde începem un urcuş pe un fel de horn cu trepte ierboase ce duce spre stînga spate.

La terminarea acestuia, după vreo 8 m, ajungem la un mic colţ de stîncă, iar puţin mai sus de acesta, pe faţa din dreapta se află un piton băgat într-o fisură îngropată, piton vizibil doar dacă te ridici deasupra ţancului. Aici se regrupează, dar, pentru că nu îmi surîde ideea de a regrupa la un singur piton, cobor mai jos şi regrupez punînd un anou în jurul ţancului. Lungime estimată la 40 m. Corzile freacă foarte foarte rău mai ales datorită pitonului de la sfîrşitul brânei.

LC2 - Pleacă pe o faţă uşor căzută cu un pas mai tăricel estimat pe la un 7- asigurat cu nişte pitoane proaste, iar puţin mai sus trece o surplombă cotată la gradul 6+. După trecerea surplombei continuăm urcuşul pe o porţiune uşoară apoi prindem o altă mică brînă ce duce pe partea din dreapta a crestei pînă la o placă verticală unde se află încă un pas mai tăricel cotat cu 7- asigurat cu cîteva pitoane, dar de proastă calitate. După urcarea feţei continuam vertical vreo 8-10 m pe trepte de piatră şi iarbă, fără a mai găsi asigurări, pînă la un ţanc unde regrupăm cu anou. Lungime estimată la 45-50 m. Iarăşi apare o frecare mare a corzilor.

LC3 - Merge fix pe muchie. Asigurări rare. După aproximativ 40-42 m traversăm 2 m spre stînga şi continuăm urcarea pe o porţiune ceva mai friabilă pentru încă vreo 15-17 m. Ajungem la baza unui perete vertical unde regrupăm cu anou la un bolovan. Lungime estimată la 60 m , uşoară, dar cu bolovani instabili pe ultima porţiune.

LC4 - Pleacă spre stînga urcînd pe o placă ce formează cu peretele un diedru cu o fisură. Aici putem asigura cu un anou prins pe după un bolovan mic încastrat în fisura dintre perete şi placa pe care urcăm. Pasul îl estimez la un 5+/6-. De pe bolovan continuăm traversarea spre stînga peste muchie unde găsim şi primul piton. De aici continuăm dreapta pe muchie întîlnind încă vreo două pitoane, apoi, după vreo 30 m, descăţărăm vreo 4 m pînă pe o prispă mare aflată la partea de sus a unui horn-tunel. În horn şi vreo 5 m mai jos se află bătute două P-uri mari. Nu stiu de ce sau poate e o altă variantă ce duce prin horn în loc să vină pe muchie. Aici am regrupat la mobile căci deja trăgeam greu de corzi. Regruparea din schiţa veche e probabil 10 m mai departe la un piton aflat la baza unui scoc. Lungime estimată la 40 m pînă la hornul-tunel unde am regrupat la mobile şi vreo 50 m pînă la pitonul de la baza scocului.

LC5 - De la hornul-tunel continuăm spre baza scocului înierbat vizibil pe partea dreaptă a crestei. Urcăm vreo 15 m pe acest scoc fără asigurări, cu grijă la bolovanii instabili. La capătul lui ajungem la o brînă cu nişte pomi. Aici cotim stînga spre o mică brînă înierbată aflată la baza unei feţe verticale şi asigurăm cu grijă primul piton de pe această faţă. Urcăm această faţă brăzdată de două fisuri decalate, asigurate cu pitoane suficiente, dar la fel de proaste ca mai toate pitoanele de pe acest traseu. Pas cotat pe la gradul 6. În partea superioară a feţei suntem opriţi de o surplombă, loc unde facem o traversare spre dreapta de vreo 2 m intrînd într-un mic horn ce ne duce spre creastă. Am continuat pe linia crestei şi am regrupat într-o mică şa cu anou după bolovan. Lungime estimată la 45 m.

LC6 - Pleacă în lungul crestei peste nişte jnepeni ajungînd la baza unei feţe. Aici avem un piton la nivelul genunchilor, probabil aici fiind regruparea la care noi nu am ajuns preferînd bolovanul întîlnit mai jos. Pe această faţă, la vreo 3 m mai sus, se află o altă asigurare, un piton cu inel bătut într-o alveolă. Urcarea acestei feţe este cotata pe la gradul 6/6+ De aici mai urcăm puţin apoi traversăm spre dreapta muchiei continuînd apoi în sus, fără asigurări pentru încă vreo 20 m pînă ajungem pe vîrf. Porţiunea finală e uşor friabilă. În vîrf regrupăm la două pitoane legate cu cordeline. Lungime estimată la 60 m.
Surse informaţii
Cristi Popescu - http://totpedrum.blogspot.ro/2013/07/creasta-coarnele-caprei-6lc-7-6-a0_10.html
Viorel Borteş - http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_amintindumi-de-vara-trecuta_id_2633.html
roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/harti-si-topo/
Walter Kargel
Piatra Craiului Turism-Alpinism, Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984, pag. 261-263
Ion Coman, Am indragit muntii, 1963
Pentru autorii premierei, a se vedea Dan Vasilescu, Premiere alpine, Editura Romania Pitoreasca, pag. 196
Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE) - Nomenclatorul traseelor de alpinism si escalada 2000, anexa 38, Versantul drept al Padinei lui Calinet, cod 10.10.1.15.

Acces şi retragere

Rută acces: De la Cabana Plaiul Foii urmăm traseul turistic triunghi roșu spre Refugiul Speranţelor și puțin înainte de refugiu facem dreapta spre Scara de Fier pe care o coborîm urcînd apoi pe firul Padinei lui Călineţ. Imediat pe stînga cum urcăm se cască firul Hornului Adînc. Îl depăşim şi continuăm urcuşul pe Firul Principal al Padinei lui Călineţ trecînd cîteva săritori mici apoi, la o săritoare mai măricică, poteca părăseşte firul văii urcînd pe partea dreapta şi coborînd înapoi în fir după cîteva zeci de metri. Din locul unde poteca coboară în fir avem şi o privelişte frumoasă asupra începutului Crestei Coarnele Caprei şi a Firului Secundar al Călineţului. Aici părăsim firul principal şi ne abatem spre stînga pe firul secundar urcînd pe acesta cîteva zeci de metri pînă ce, pe partea dreapta, dăm de o mică pantă înierbată. Acolo începe traseul nostru.
Durată acces: 3 ore
Rută retragere: Din vârf facem un rapel de 25-30 m spre stînga cum am urcat apoi coborîm pe un vîlcel tot spre stînga (ATENTIE (!) Nu este primul vîlcel de lângă creastă, ci al doilea). De la baza vîlcelului traversăm firul unei văi, probabil porţiunea superioară a secundarului Călineţului, urcînd apoi pe Brâul de Sus pe firul unui vîlcel care, de pe vîrful Crestei Coarnele Caprei, pare total inabordabil, vertical şi plin de grohotiş, dar care, odată ajunşi la baza lui, se dovedeşte a fi extrem de uşor.

În capătul de sus al acestui vîlcel ajungem într-o mică şa de pe Muchia Ţimbalului Mare, de unde coborîm spre stînga pe o potecă destul de bătută ce ne duce în zona numită "La Amvon". De aici mergem pe curbă de nivel pînă la Acul de la Amvon.

De la ac coborîm pe firul din stînga, cum privim spre vale, urmînd poteca marcată cu momîi, potecă ce urmează firul Vîlcelului cu Smîrdar. Mergem pe această potecă pînă la fereastra prin care trecem spre Vîlcelul cu Fereastră unde urmează o descăţărare apoi, ceva mai jos, o serie de rapeluri ne duc pînă aproape de traseul turistic triunghi roșu de pe Brîul Ciorînga Mare. Urmăm brîul spre stînga ajungînd în cinci minute la Refugiul Speranţelor.

Topo

Topo

Topo modificat după reparație

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Useri care au parcurs traseul


Alexandru Dobra - 17.07.2021, Vara
- 17.07.2021
sabina.d - 17.09.2020, Vara
- 17.09.2020
Lucian Apostu - 06.09.2020, Vara
- 06.09.2020
Camelia Langa - 06.09.2020
- 06.09.2020
Adrian Scurtu - 13.09.2019, Vara
- 13.09.2019
Lucian Apostu - 16.07.2013, Vara
- 16.07.2013
Cristian Popescu - 10.07.2013, Vara
- 10.07.2013
Eugen Popescu - 01.08.1980, Vara
- 01.08.1980

Useri care doresc să parcurgă traseul


Chereches Cristian

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Mihai Sava - 14.08.2021

Film - Mihai Sava - 06.06.2020

Film - MihailsiAndreea Cernat - 14.07.2015

Film - Páll Endre - 03.06.2012

Film - Bogdan Boja - 10.09.2011

HartăRută acces: De la Cabana Plaiul Foii urmăm traseul turistic triunghi roșu spre Refugiul Speranţelor și puțin înainte de refugiu facem dreapta spre Scara de Fier pe care o coborîm urcînd apoi pe firul Padinei lui Călineţ. Imediat pe stînga cum urcăm se cască firul Hornului Adînc. Îl depăşim şi continuăm urcuşul pe Firul Principal al Padinei lui Călineţ trecînd cîteva săritori mici apoi, la o săritoare mai măricică, poteca părăseşte firul văii urcînd pe partea dreapta şi coborînd înapoi în fir după cîteva zeci de metri. Din locul unde poteca coboară în fir avem şi o privelişte frumoasă asupra începutului Crestei Coarnele Caprei şi a Firului Secundar al Călineţului. Aici părăsim firul principal şi ne abatem spre stînga pe firul secundar urcînd pe acesta cîteva zeci de metri pînă ce, pe partea dreapta, dăm de o mică pantă înierbată. Acolo începe traseul nostru.
Rută retragere: Din vârf facem un rapel de 25-30 m spre stînga cum am urcat apoi coborîm pe un vîlcel tot spre stînga (ATENTIE (!) Nu este primul vîlcel de lângă creastă, ci al doilea). De la baza vîlcelului traversăm firul unei văi, probabil porţiunea superioară a secundarului Călineţului, urcînd apoi pe Brâul de Sus pe firul unui vîlcel care, de pe vîrful Crestei Coarnele Caprei, pare total inabordabil, vertical şi plin de grohotiş, dar care, odată ajunşi la baza lui, se dovedeşte a fi extrem de uşor.

În capătul de sus al acestui vîlcel ajungem într-o mică şa de pe Muchia Ţimbalului Mare, de unde coborîm spre stînga pe o potecă destul de bătută ce ne duce în zona numită "La Amvon". De aici mergem pe curbă de nivel pînă la Acul de la Amvon.

De la ac coborîm pe firul din stînga, cum privim spre vale, urmînd poteca marcată cu momîi, potecă ce urmează firul Vîlcelului cu Smîrdar. Mergem pe această potecă pînă la fereastra prin care trecem spre Vîlcelul cu Fereastră unde urmează o descăţărare apoi, ceva mai jos, o serie de rapeluri ne duc pînă aproape de traseul turistic triunghi roșu de pe Brîul Ciorînga Mare. Urmăm brîul spre stînga ajungînd în cinci minute la Refugiul Speranţelor.

Echipament


alt

Comentarii