Astăzi se împlinesc 9 ani de la deschiderea traseului Colţii Foarfecii (Colţii Foarfecii), 1 an de la deschiderea traseului Ignorance is bliss (Traseu bază) (Cheile Râşnovului), 1 an de la deschiderea traseului Ignorance is bliss (Traseu bază + extensie) (Cheile Râşnovului)

Fisurile Centrale 5A, 7a/7a+ (6a, A0)
0.00/5 (0 voturi)
1980 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (3)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 11.10.2014
editat de Adi Min la data de 06.09.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 5A
Grad impus: 6a
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 7a/7a+
Tip: Traseu clasic

 Brana de acces si o parte din LC1 văzute de la intrarea în tr. Coarnele Caprei 
Cazare: Refugiul Speranţelor
Lungime: 6 LC
Durată parcurgere: 4 - 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileSurplombăDiedruFisurăHornCopaciIarbă

Premieră şi reparații

Premieră: Valentin Garner, Gheorghe Crăciun, Werner Putz, K. Schepp
Dată: 28.10.1958


Descriere traseu

Din Padina lui Călineț (1720 m alt.) ne orientăm la stînga, escaladînd săritoarea dispusă în trepte, aflată la intrarea pe Vîlcelul Secundar al Călinețului. După 30 m ne orientăm din nou către stînga, urmînd un brîu care sfîrşeşte la baza Peretelui Inferior, pe verticala căruia sînt fixate pitoane.
Escalada primei l.c. începe cu o fisură în diedru, care mai sus se adînceşte, formînd un horn îngust. Remarcăm în porţiunea superioară a primei l.c. un mic pasaj surplombat, pe care-l depăşim cu ajutorul a trei pitoane. Regruparea se face pe o brînă înierbată. 
Orientîndu-ne către dreapta, în a doua l.c. înaintăm și apoi părăsim după o scurtă distanță brîna pe care ne-am regrupat, urcînd frontal, cu ajutorul a patru pitoane, la nivelul altei brîne. fără să neregrupum, continuăm escalada pe feţele înierbate, pînă în dreptul unui molid crescut în perete, unde executăm regruparea. 
În a treia l.c. ne deplasăm la început 6 m pe o brînă, apoi urcăm pe verticala unei fisuri, folosind pentru asigurare pitonul fixat pe traseu. Dincolo de acest obstacol, întîlnim o succesiune de trepte înierbate, dirijate oblic către dreapta, pînă la nivelul brîului ce încinge pe la bază Peretele Superior.
Continuarea celei de-a doua porţiuni a traseului începe în dreptul unor blocuri de piatră albă, înălţate din covorul de verdeaţă ce caracterizează zona înconjurătoare.
A patra l.c. o întindem în lungul unor fisuri discontinue, punctate cu mici perne de iarbă, alunecoase şi instabile. Obstacolele expuse și înclinarea peretelui comportă, în afara pitoanelor existente, și pitoane suplimentare. Regruparea, marcată cu două pitoane de asigurare, o întîlnim la circa 36 m de la plecare.
Prin varietatea obstacolelor şi a manevrelor de coardă foarte complicate, cea de a cincea l.c. cere liderului o atenţie mare în înaintare. De pe platforma de regrupare a celei de-a patra l.c. începem escalada pe verticala unor obstacole asemănatoare lungimii precedente. Pentru a trece de la o fisură la alta, executăm la mici intervale două traversări: prima către stînga, următoarea către dreapta. În porţiunea superioară întîlnim o surplombă urmată de o cățărare liberă, foarte delicată. Regruparea o executăm după 36 m "la piton".
În lungul celei de-a șasea l.c. întîlnim cele mai dificile pasaje de pe întregul traseu. Cățărîndu-ne cu multă atenție pe fața peretelui, folosim pentru asigurare pitoanele fixate slab pe verticala unei fisuri cimentate. La capătul de sus al acestui obstacol trecem prin cățărare în "bavareză" către dreapta, pe sub tavanul unei surplombe. După ce am luat toate măsurile de siguranță, continuăm, depășind în final și surplomba, regrupîndu-ne ceva mai sus pe o mică creastă.
Reluînd escalada în a șaptea l.c. coborîm iniţial 3 m, asiguraţi cu frînghia, după care înaintăm pe deschiderea unui horn situat la circa 6 m. Ramonînd prin interiorul hornului, depășim punctele dificile, folosind între altele și cele două pitoane tubulare fixate pe traseu. Dincolo de horn ne abatem către stînga, înaintînd prin cățărare liberă pînă pe creastă secundară, situată la 20 m.
Ultimele două l.c. (a opta şi a noua) le desfășurăm de-a lungul peretelui ce ia sfîrșit pe Creasta Frumoasă. Prizele bune și cele cîteva pitoane jalon existente pe această porțiune ne permit să ajungem în zona acoperită cu jnepeniș, situată foarte aproape de punctul "La Amvon".
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism, Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984, pag. 259-261.
Dragoş Nedelcu - 
http://areyouready.ro/sporturi/traseul-fisurile-centrale-piatra-craiului/.
Pentru autorii premierei, a se vedea Dan Vasilescu, Premiere alpine, Editura Romania Pitoreasca, pag. 196.
Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE) - Nomenclatorul traseelor de alpinism si escalada 2000, anexa 38.
Versantul drept al Padinei lui Calinet, cod 10.10.1.11.
Sursa foto: Rupi, Adrian Scurtu.

Acces şi retragere

Rută acces: Plaiul Foii - Refugiul Speranțelor (TR) - Scara de Fier - Padina lui Călineț.
Durată acces: 3 ore
Rută retragere: Vâlcelul cu Smirdar - Vâlcelul cu Fereastră - Refugiul Speranțelor - Plaiul Foii.

Poze


Brana de acces si o parte din LC1 văzute de la intrarea în tr. Coarnele Caprei

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeBrana de acces si o parte din LC1 văzute de la intrarea în tr. Coarnele Caprei

Useri care au parcurs traseul


Camelia Langa - 07.08.2021
- 07.08.2021
Lucian Apostu - 07.08.2021
- 07.08.2021

Useri care doresc ca traseul să fie reparat


Adrian Scurtu - 19.09.2019

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Plaiul Foii - Refugiul Speranțelor (TR) - Scara de Fier - Padina lui Călineț.
Rută retragere: Vâlcelul cu Smirdar - Vâlcelul cu Fereastră - Refugiul Speranțelor - Plaiul Foii.

Echipament


Brana de acces si o parte din LC1 văzute de la intrarea în tr. Coarnele Caprei

Comentarii