Creasta Prieteniei 5A, (5c, A0)
4,00/5 (1 vot)
2884 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (10)
  • Video (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 11.10.2014
editat de Ad Min la data de 15.10.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 5A
Grad impus: 5c
Grad artificial: A0
Tip: Traseu clasic

 Sursă foto: Ciri Turcanu. Adnotări: Rupi 
Cazare: Refugiul Speranţelor
Lungime: 6 LC
Durată parcurgere: 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCTraseu medaliatPitoaneAsigurări mobileCreastăRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Roland Welkens, Ionel Coman
Dată: 28.08.1960
Poveste: Link


Descriere traseu

Prima lungime. Odatǎ orientaţi, coborâm în baza peretelui şi, după ce ne legăm în coardă, începem căţărarea fără pitoane, pe verticala unei feţe cu prize bune ce sfârşeşte după 30 m, pe platforma de regrupare.

În a doua l.c. depăşim, asiguraţi în pitoane şi folosind scăriţele, o serie de obstacole proeminenţe, înşirate pe linia crestei, care devine foarte îngustă. Regruparea o facem după circa 30 m, sub un perete surplombat, pe o platformă înclinată uşor spre afară.

Fără să piardă din duritate, parcursul celei de-a treia l.c. prezintă între altele un obstacol surplombat pe care-l evităm printr-o traversare la stânga şi apoi la dreapta. Regruparea o executăm deasupra proeminenţei, mai sus de profilul caracteristic al blocului de stâncǎ, situat pe creastă, vizibil încă din Padina lui Călineţ.

Din punctul de regrupare vedem în faţa noastră, pe o bună distanţă, linia ascuţită a crestei, prezentînd o serie de trepte şi ţancuri spectaculoase. Cea de-a patra l.c., mai puţin dură, o desfăşurăm escaladând iniţial faţa unui perete, după care, căţărându-ne liber, depăşim fără dificultate câteva ţancuri de mică înălţime. În final, înainte de regrupare, întâlnim un perete de circa 6 m, pe care-l depăşim, folosind pentru asigurare cele două pitoane dispuse pe traseu.

Continuând escalada, în a cincea l.c. ne bucurăm de frumuseţea pasajelor de căţărare întâlnite, ţinînd seamă de golul de sub noi şi de problemele de echilibru puse de îngustimea crestei. Fotografiem şi admirăm un pasaj acoperit cu licheni de culoare ruginie, care contrastează cu seninările albe ale traseului.

În a şasea l.c. urmǎm creasta presărată de o variată gamă de obstacole (turnuri mici, feţe cu prize fine etc.), a căror depăşire ne obligă la felurite metode de escaladă.

După regrupare reluăm escalada în a şaptea l.c., pe al cărei parcurs întâlnim două ţancuri înalte. Pe primul îl ocolim, iar pe cel de-al doilea îl escaladăm frontal. Regruparea are loc după 40 m, pe o platformǎ largă.

Lungimile a opta şi a noua de coardă le desfăşurăm urcând mai mult liber pe peretele final ce se leagă cu Creasta Frumoasă.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984
Liviu Enache - Topo
Walter Kargel
Foto Ciri

Acces şi retragere

Rută acces: Pentru a ajunge la baza traseului se urcă de la Refugiul Speranţelor prin Padina lui Călineţ şi după ce se coboară pe la Scara de Fier ne abatem la stânga (primul vâlcel), urcand obstacolul iniţial al Hornului Adânc. Dincolo de acesta ne continuăm înaintarea, căţărându-ne în lungul versantului drept al hornului, evitând cele câteva săritori dispuse pe firul văii. După 60 m de mers astfel, ajungem la Grota din Brâul Răchitei, cavitate de mici dimensiuni, situată la capătul Brâului Răchitei şi la câţiva metri deasupra talvegului de scurgere al Hornului Adânc. Înainte de a coborî in firul hornului, identificăm pe malul opus primele obstacole ale Crestei Prieteniei, a cărei linie se conturează perfect, fiind delimitată în dreapta noastră de ulucul Vâlcelului Secundar al Hornului Adânc.
Durată acces: 2 1/2 ore
Rută retragere: Se coboară pe Vâlcelul cu Smirdar și pe Vâlcelul cu Fereastră, până dăm în traseul turistic triunghi roșu de pe Brâul Ciorânga. De acolo în 10 minute suntem la Refugiul Speranţelor.

Topo

Topo

Creasta Prieteniei

Poze


Sursă foto: Ciri Turcanu. Adnotări: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursă foto: Ciri Turcanu. Adnotări: Rupi

Useri care au parcurs traseul


Eugen Popescu - 01.08.1980, Vara
- 01.08.1980
Lucian Apostu - 01.01.1900

Useri care doresc să parcurgă traseul


Adrian Scurtu

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Mihai Sava - 01.05.2017

HartăRută acces: Pentru a ajunge la baza traseului se urcă de la Refugiul Speranţelor prin Padina lui Călineţ şi după ce se coboară pe la Scara de Fier ne abatem la stânga (primul vâlcel), urcand obstacolul iniţial al Hornului Adânc. Dincolo de acesta ne continuăm înaintarea, căţărându-ne în lungul versantului drept al hornului, evitând cele câteva săritori dispuse pe firul văii. După 60 m de mers astfel, ajungem la Grota din Brâul Răchitei, cavitate de mici dimensiuni, situată la capătul Brâului Răchitei şi la câţiva metri deasupra talvegului de scurgere al Hornului Adânc. Înainte de a coborî in firul hornului, identificăm pe malul opus primele obstacole ale Crestei Prieteniei, a cărei linie se conturează perfect, fiind delimitată în dreapta noastră de ulucul Vâlcelului Secundar al Hornului Adânc.
Rută retragere: Se coboară pe Vâlcelul cu Smirdar și pe Vâlcelul cu Fereastră, până dăm în traseul turistic triunghi roșu de pe Brâul Ciorânga. De acolo în 10 minute suntem la Refugiul Speranţelor.

Echipament


Sursă foto: Ciri Turcanu. Adnotări: Rupi

Comentarii