Astăzi se împlinesc 86 ani de la deschiderea traseului Furcile (Peretele Gălbenelelor), 2 ani de la deschiderea traseului Memorial Páll Endre (Heaven and Hell) (Piatra Altarului)

Hornul Adânc - firul principal 4A
0.00/5 (0 voturi)
2515 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (2)
  • Comentarii (1)
adăugat de Ad Min la data de 11.10.2014
editat de Ad mini la data de 04.10.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 4A
Tip: Traseu clasic

 Vedere din Brâul Răchitei. Sursă foto: Rupi 
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileHorn

Premieră şi reparații

Premieră: Ionel Coman, Anca Coman
Dată: 1950


Descriere traseu

        Gura Hornului Adânc se află la circa 20 m de ultimul horn prin care am coborât în firul Călineţului, venind din Şaua Scării de Fier. Obârşia Hornului Adânc este situată în apropierea punctului “La Amvon”, unde Muchia Ţimbalului Mare lasă o ramură viguroasă către nord-vest, denumită Creasta Frumoasă. Pe dreapta, Hornul Adânc este mărginit de peretele ce debutează din Muchia Ţimbalului Mare şi a prelungirii ei, Creasta din Brâul cu Flori, iar pe stânga de peretele desprins din Creasta Frumoasă, prelungit cu cel al Crestei Prieteniei până în Vâlcelul Secundar al Hornului Adânc. De la acest vâlcel şi până în punctul de confluenţă, versantul Hornului Adânc îl formează peretele Crestei Şoimilor.

        Din Padina lui Călineţ urcăm săritoarea de la intrare fie direct, fie ocolind-o prin dreapta. Intraţi pe firul hornului, care iniţial are aspectul unui vâlcel, depăşim pe rând intrările pe traseele Creasta Şoimilor, Vâlcelul Secundar al Hornului Adânc şi Creasta Prieteniei. O grotă mare, denumită "Grota din Brâul Răchitei", marchează locul unde, pe dreapta văii, începe Brâul Răchitei. Dincolo de acesta, locurile devin sălbatice şi pereţii se apropie mult. O săritoare umedă şi întunecoasă ne blochează înaintarea, obligându-ne la o escaladă complicată. Folosind pitoanele dispuse în dreapta săritorii, înaintăm atent în diagonala către stânga până în firul hornului. De aici înainte, pe o mare distanţă, obstacolele nu mai sunt atât de dificile. Ultima porţiune a traseului prezintă o faţă înclinată, cu prize suficiente, care formează legătura dintre Creasta Prieteniei, aflată în dreapta noastră, şi Muchia Ţimbalului Mare, situată în stânga. De pe culmea uşor înierbată şi punctată de pâlcuri cu jnepeni, coborâm în punctul “La Amvon", unde escalada ia sfârşit.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984
Ion Coman, Am indragit muntii, 1963

Acces şi retragere

Rută acces: De la ramificaţia pe traseul Brâului de Mijloc urcăm pe firul Călineţului şi, după 20 m, ajungem la confluenţa cu Hornul Adânc. Scocul hornului, foarte larg, rămâne pentru mulţi alpinişti neobservat, el terminându-se cu o ruptură de pantă înaltă de circa 20 m, denumită Săritoarea Hornului”. Această săritoare, ocolită de obicei prin dreapta (cum urcăm), constituie obstacolul iniţial al traseului Hornului Adânc.
Durată acces: 2 1/2 ore
Rută retragere: Coborâm pe Vâlcelul cu Smirdar spre Vâlcelul cu Fereastră, apoi pe acest din urmă vâlcel până în poteca turistică marcată triunghi roșu de pe Brâul Ciorânga, de unde în 5-10 minute suntem înapoi la Refugiul Speranţelor.

Topo

Topo

Hornul Adânc - firul principal

Poze


Vedere din Brâul Răchitei. Sursă foto: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Vedere din Brâul Răchitei. Sursă foto: Rupi

Useri care au parcurs traseul


Camelia Langa - 14.08.2021, Vara
- 14.08.2021
Lucian Apostu - 14.08.2021
- 14.08.2021

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: De la ramificaţia pe traseul Brâului de Mijloc urcăm pe firul Călineţului şi, după 20 m, ajungem la confluenţa cu Hornul Adânc. Scocul hornului, foarte larg, rămâne pentru mulţi alpinişti neobservat, el terminându-se cu o ruptură de pantă înaltă de circa 20 m, denumită Săritoarea Hornului”. Această săritoare, ocolită de obicei prin dreapta (cum urcăm), constituie obstacolul iniţial al traseului Hornului Adânc.
Rută retragere: Coborâm pe Vâlcelul cu Smirdar spre Vâlcelul cu Fereastră, apoi pe acest din urmă vâlcel până în poteca turistică marcată triunghi roșu de pe Brâul Ciorânga, de unde în 5-10 minute suntem înapoi la Refugiul Speranţelor.

Echipament


Vedere din Brâul Răchitei. Sursă foto: Rupi

Comentarii