Astăzi se împlinesc 84 ani de la deschiderea traseului Creasta Mălinului (Colţul Mălinului).  Astăzi se împlinesc 59 ani de la deschiderea traseului Traseul Alveolelor (Peretele Mare din Padina Popii).  Astăzi se împlinesc 30 ani de la deschiderea traseului Traseul Direct (Peretele Răcorelelor).  

Vâlcelul Caprelor 1A
2,00/5 (1 vot)
1396 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (5)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 11.10.2014
editat de Ad Rian la data de 20.02.2018

Caracteristici generale


Grad clasic: 1A
Tip: Traseu alpin

 Vedere din Brâul Richiții. Sursă foto: Rupi 
Cazare: Refugiul Speranţelor
Durată parcurgere: 1 1/2 - 2 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Acces PNPCFriabil

Descriere traseu

Vâlcelul Caprelor este cel mai uşor traseu alpin din zona Călineţului. Din firul Padinei lui Călineţ ne orientăm la dreapta prin vegetaţia crescută pe coasta muntelui, urmând hăţaşul de capre ce urcă în lungul Brâului de Mijloc, până pe muchia împădurită ce delimitează Călineţul către sud-vest. În continuare coborâm o pantă puternic înclinată, ajungând în albia bolovănoasă a unui vâlcel. Din acest loc părăsim hăţaşul Brâului de Mijloc şi, orientându-ne către stânga, urcăm prin căţărare liberă obstacolele unei săritori dispuse în lungul vâlcelului menţionat. Deasupra săritorii mai înaintăm circa 40 m prin grohotiş, după care, conduşi de potecă, părăsim vâlcelul, traversând către dreapta, peste o mică muchie, în Vâlcelul Caprelor.

După circa 30 m ajungem în dreptul unei grote adâncită pe versantul drept, sub Degetul lui Călineţ.

Din strunga Degetului lui Călineţ, aflată pe dreapta Vâlcelului Caprelor, se ridică o muchie înaltă care a primit numele de Traseul cu Narcise. Primele pitoane se văd bine chiar din strungă. Din dreptul Degetului lui Călineţ, Vâlcelul Caprelor se îngustează mult. Câteva săritori cu roca friabilă le depăşim prin căţărare, acordând multă atenţie pietrelor care pot provoca accidente coechipierilor. Escalada vâlcelului ia sfârşit pe Muchia dintre Ţimbale, care formează cumpana dintre firele adâncite pe faţa muntelui între Padina lui Călineţ şi Valea Podurilor. Coborârea o efectuăm pe acelaşi traseu. Drumeţii cu experienţă pot coborî pe unul din hăţaşele de capre orientate către nord-est. Parcursul nu este dificil; el traversează o serie de viroage, trece prin jepenişuri dese sau coboară pe pante înclinate, dar nu periculoase, sfârşind în Padina lui Călineţ, la câteva sute de metri distanţă înainte de începutul Brâului de Mijloc.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984

Acces şi retragere

Durată acces: 2 ore

Topo

Topo

Sursa: Mugurel Ilie

Poze


Vedere din Brâul Richiții. Sursă foto: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


JurnaleVedere din Brâul Richiții. Sursă foto: Rupi

Useri care au parcurs traseul


Lucian Apostu - 30.12.2011, Iarna
Lucian Apostu - 31.12.2010, Iarna
Ad Rian - 01.01.1900, Vara
Hotul - 01.01.1900, Vara

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


Vedere din Brâul Richiții. Sursă foto: Rupi

Comentarii