Albişoara Turnurilor 1B
0.00/5 (0 voturi)
1470 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (15)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 27.09.2014
editat de Ad Rian la data de 07.11.2015

Caracteristici generale


Grad clasic: 1B
Tip: Traseu alpin

 Peretele Albişoarelor, Sursă: LauraB 
Durată parcurgere: 2 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

PitoaneCopaciIarbăFriabil

Descriere traseu

Firul fiind marcat in treimea inferioara de citeva saritori incomode, urmam imediat in dreapta flancul inclinat al unui pinten (care separa de un alt horn, pamintos in buna parte). Depasim aici o mica spintecatura (4 metri) lipsita de prize, dupa care traversam in dreapta si urcam finalmente oblu printre arbusti. Pe muchia orizontala a pintenului si apoi pe o fata inierbata trecem in talveg, deasupra unei saritori dificile.

O saritoare scunda, cu bolovan, este depasita imediat mai sus printr-un ramonaj larg. Firul principal se abate apoi discret peste o spalatura din stinga, linia fiindu-i continuata de un horn cu pereti apropiati, din care traversam, cind se iveste posibilitatea, spre stinga. Iesim astfel intr-o zona larga a vaii, unde privirea razbate pina spre obirsie. Urmeaza o noua bifurcatie. Ramura din stinga este barată imediat mai sus de o săritoare inalta, cu capac, conturnabila prin stinga (pe o fata cu vegetatie suficientă, dar cu puncte expuse), dincolo de care avansul nu mai pune probleme. Celalalt brat, avind in dreapta un perete care se prelungeste catre Fata Inalta din Creasta Picaturii, ne conduce peste citeva saritori elementare. In locul unde atractia unor fete din stinga devine irezistibila, părăsim talvegul (prezentind serioase rupturi mai sus) si suim un scoc initial stincos din acea parte. Acesta conduce in apropierea unei mici șei (pendinte de un fir al ramurii stingi), la baza Turnului, pe care il ocolim prin jnepenii din dreapta, saltind finalmente in Saua Turnurilor, la baza Fetei Inalte.
Surse informaţii
Mircea Ordean, Alpinet

Acces şi retragere

Rută acces: Intrarea se face din punctul La Verdeaţă, Valea Albă.
Durată acces: 2 - 3 ore
Rută retragere: Putem urma de aici Creasta Picaturii, sau cobori, pe Briul Turnului, in Valea Seaca (cu trecere, la 50-60 metri de sa, intr-o ramura inferioara).

Topo

Topo

Peretele Albişoarelor

Poze


Peretele Albişoarelor, Sursă: LauraB

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


JurnalePeretele Albişoarelor, Sursă: LauraB

Useri care au parcurs traseul


Ad Rian - 08.08.2015, Vara
FeOOH - 08.08.2015, Vara
Lucian Apostu - 01.01.1900, Iarna

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 4,54159703763181E+16°0.0' E 2,54972338422699E+16°0.0'    
Rută acces: Intrarea se face din punctul La Verdeaţă, Valea Albă.
Rută retragere: Putem urma de aici Creasta Picaturii, sau cobori, pe Briul Turnului, in Valea Seaca (cu trecere, la 50-60 metri de sa, intr-o ramura inferioara).

Echipament


Peretele Albişoarelor, Sursă: LauraB

Comentarii
Trasee parcurse recent în Caraiman

Vârful Picătura 2B    Eugen Horjea, Daniel Mihalache - 24.11.2018

Valea Spumoasă 1A

Cea mai însemnată dintre văile versantului sudic al Caraimanului este Valea Spumoasă care se formează pe flancul sudic al Şeii Caraimanului si întretaie Brana Mica a Caraimanului si Brîna Portiţei.
    Andrei Pricopie etc. - 27.10.2018

Vâlcelul Cuminte (Vâlcelul Poliţelor) 1B

Afluent al Vaii Jepilor, aflat pe versantul sudic al Caraimanului. Intersecteaza Brana Portitei si Braul Mic al Caraimanului.
    Vali Gorea etc. - 27.10.2018