Astăzi se împlinesc 28 ani de la deschiderea traseului Hornul de la Curtea Oţelei (Peretele Oţelei)

Hornul din Brâul Răchitei 3B, 5c
0.00/5 (0 voturi)
2045 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (3)
  • Comentarii (1)
adăugat de Ad Min la data de 11.10.2014
editat de Adi Min la data de 04.10.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 3B
Grad rotpunkt: 5c
Tip: Traseu clasic

 Sursă foto: Rupi 
Cazare: Refugiul Speranţelor
Lungime: 5 LC
Durată parcurgere: 3 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneHorn

Premieră şi reparații

Premieră: Ionel Coman, Petre Strat
Dată: 15.07.1950


Descriere traseu

Hornul din Brâul Răchitei, situat în imediata apropiere a refugiului Speranţelor, este un traseu de dificultate medie. Linia lui, bine conturată în Peretele Răchitei, este vizibilă încă de pe poteca de acces dinspre Plaiul Foii.

Din punctul de ramificaţie al potecii spre Brâul Ciorânga Mare ne abatem la dreapta spre Padina lui Cǎlineţ şi după 30m părăsim poteca, urmând către stânga un hăţaş ce urcă susţinut pe feţele acoperite cu jnepeni şi molizi ale Peretelui Răchitei. După circa 100 m de mers, pădurea se mai răreşte. Obstacolele uşor înierbate au forma unor săritori cu fisuri deschise şi praguri largi. Din loc în loc se văd mici pâlcuri de jnepeni sau molidiş. Căţărându-ne în lungul obstacolelor mai sus menţionate, înaintăm către linia de molizi înalţi, crescuţi pe Brâul Răchitei, folosind pentru asigurare pitoanele fixate în punctele mai dificile. Pasajele din zona inferioară a hornului sunt parcurse de către alpiniştii bine antrenaţi prin cǎţǎrare liberă.

Ajunşi pe Brâul Răchitei, identificăm cu uşurinţă deschiderea largă a Hornului din Brâul Răchitei, de unde începem escalada propriu-zisă.

Prima l.c. începe cu un pasaj surplombat pentru depăşirea căruia folosim pitonul dispus la circa 2 m de punctul de plecare. Prin interiorul hornului, ospitalier la început, ne cǎţărăm, trecînd frânghia prin puţinele pitoane existente până la platforma înierbată, unde ne regrupăm.

A doua l.c. reprezintă pasajul cel mai greu al traseului. Deasupra noastră, hornul se contureazǎ perfect, apropiindu-şi pereţii verticali într-atât, încât escalada prin ramonaj o executăm în cele mai bune condiţii. Porţiunea superioară a obstacolului ne obligă sǎ ieşim mult în afară, ceea ce impune o atenţie deosebită pentru capul de coardă, mai ales că pereţii hornului sunt uneori umezi. După regrupare reluăm escalada.

În cea de-a treia l.c. hornul, mai puţin înclinat şi cu obstacole dispuse în trepte, îl depăşim relativ uşor în comparaţie cu obstacolul precedent. Regruparea o executăm pe un turn de piatră care marchează sfârşitul hornului.

În a patra l.c. coborâm de pe turn, depăşindu-i strunga şi continuăm escalada prin căţărare liberă pe faţa unui perete cu prize bune. Un punct mai dificil ne obligă să folosim un piton de asigurare, singurul pe toată întinderea acestei l.c.

În a cincea l.c., traseul urmează Muchia Ţimbalului Mare, marginită în stînga de Vâlcelul cu Smirdar, iar în dreapta de Hornul Adânc. Peisajul înconjurător şi mai ales regiunea Călineţului răsplătesc din plin efortul depus pentru escalada acestui traseu. Capătul de sus al crestei, pe care înaintǎm, ia sfîrşit în zona înverzită şi acoperitǎ cu jnepeni, denumită “La Amvon”.


Surse informaţii
roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/hornul-din-braul-rachitei-si-lespedea-verde/
Radu Titeica, Niculae Baticu - Pe crestele Carpatilor, Editura Sport Turism, 1984
Ion Coman, Am indragit muntii, 1963

Acces şi retragere

Rută acces: Intrarea pe traseu se făcea pînă nu demult prin Brâul Răchitei. Astăzi, alpiniştii preferă ascensiunea directă, care începe din poteca ce conduce spre Şaua Scării de Fier în Padina lui Cǎlineţ. Intrarea pe traseu este la circa 100 m de refugiul Speranțelor sau la 30 m înainte de a ajunge la Şaua Scării de Fier.
Durată acces: 2 ore
Rută retragere: Coborâm pe Vâlcelul cu Fereastră până în Brâul Ciorânga Mare. De acolo în 5 minute suntem la Refugiul Speranţelor.

Topo

Topo

Hornul din Brâul Răchitei

Poze


Sursă foto: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Sursă foto: Rupi

Useri care au parcurs traseul


Lucian Apostu - 06.08.2016, Vara
- 06.08.2016
Lucian Apostu - 23.02.2011, Iarna
- 23.02.2011Am parcurs aproape 2 lungimi .
Eugen Popescu - 01.08.1980, Vara
- 01.08.1980

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Intrarea pe traseu se făcea pînă nu demult prin Brâul Răchitei. Astăzi, alpiniştii preferă ascensiunea directă, care începe din poteca ce conduce spre Şaua Scării de Fier în Padina lui Cǎlineţ. Intrarea pe traseu este la circa 100 m de refugiul Speranțelor sau la 30 m înainte de a ajunge la Şaua Scării de Fier.
Rută retragere: Coborâm pe Vâlcelul cu Fereastră până în Brâul Ciorânga Mare. De acolo în 5 minute suntem la Refugiul Speranţelor.

Echipament


Sursă foto: Rupi

Comentarii