Descriere traseu Traseul abundă în pasaje de căţărare liberă, foarte delicate. În a doua şi a patra lungime de coardă considerate cele mai dure, capul de coardă are de rezolvat câteva treceri complicate unde îndemânarea şi fantezia sunt hotărâtoare. Prin poziţia traseului faţă de regiune, alpiniştii îşi pot completa cunoştinţele asupra unei zone sălbatice, delimitată de cele două brîuri: Brâul Ciorânga Mare şi Brâul de Sus.
Din punctul de ramificaţie, semnalat în textul arterei de baza, ne abatem la dreapta, urmând un pasaj în culoarul de jnepeni, până la baza traseului. Obstacolul iniţial, pe verticala căruia urmează să desfăşurăm prima lungime de coardă, prezintă o fisură închisă, în lungul căreia urcăm cu ajutorul pitoanelor. O bună platformă întâlnită la 40 m ne permite sa executăm regruparea.
A doua lungime de coardă reprezintă porţiunea cea mai dură a traseului. Primii 8 m de escaladă nu-şi schimbă prea mult înfăţisarea faţă de obstacolele întâlnite în precedenta lungime de coardă, în continuare, însă, fisura se deschide mult, înclinându-se oblic către dreapta şi
surplombând frecvent. Frecarea corzilor şi fineţea prizelor întâlnite îngreunează înaintarea. Intervalul ia sfârşit pe o bârnă îngustă, unde ne regrupăm.
A treia lungime de coardă, mai uşoară dar totuşi expusă, o începem cu o traversare de 3 m către dreapta. După această distanţă ne regrupăm, folosind pentru asigurare cele două pitoane existente.
A patra lungime de coardă se apropie prin dificultate de pasajele celei de a doua lungimi de coardă. La început folosim pentru înaintare linia unei fisuri complet verticala, care prezintă la diferite intervale pitoane pentru asigurare. Într-un punct în surplombă zăbovim mai mult, pentru a lua măsuri în vederea dirijării fără frecare a corzilor prin pitoane. Deasupra surplombei, peretele pierde din înclinaţie, ceea ce ne permite să înaintăm prin căţărare liberă până la platforma de regrupare pe care o întâlnim după derularea celor 40 m de coardă.
Escalada celei de-a cincea lungimi de coardă nu prezintă pasaje care să depăşească gradul 4-5 de dificultate. De aceea, pe alocuri căţărarea liberă ne permite să înaintăm mai repede. Intervalul ia sfârşit după 40 m, pe o muchie alungită din dreptul Brâului Ciorânga Mare spre Brâul de Sus.
Surse informaţii Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984, pag. 234-235
- Nomenclatorul traseelor
|