Astăzi se împlinesc 1 an de la trecerea în nefiinţă a lui Zsolt Török. Astăzi se împlinesc 63 ani de la deschiderea traseului Fisura Nordică (Turnul Mare al Dianei), 49 ani de la deschiderea traseului Turnul Porumbeilor (Turnul Porumbeilor), 49 ani de la deschiderea traseului Turnul de Aramă (Turnul de Aramă)

Surplomba Hornului 5B
0.00/5 (0 voturi)
2115 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (6)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Ad Min la data de 03.11.2017

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Tip: Traseu clasic

 alt 
Cazare: Refugiul Speranţelor
Orientare: N-V
Lungime: 7 LC
Durată parcurgere: 4 - 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileSurplombăTavanHorn

Premieră şi reparații

Premieră: Dumitru Chivu, Matei Schenn
Dată: 07.07.1971
Premieră iarnă: Dumitru Chivu, Miklós Nagy
Dată: 1971


Descriere traseu

Peretele care formează versantul drept al Canionului Ciorânga Mare a primit numele de Peretele Ciorânga Mare. Pe linia lui de cea mai mare pantă, vizând în porţiunea finală o impresionantă surplombă, maestrul sportului Dumitru Chivu si maestrul emerit al sportului Matei Schenn au stabilit un redutabil traseu alpin. În porţiunea inferioară, obstacolele întâlnite pe parcurs se depăşesc prin căţărare liberă, iar în cea superioară, escalada complicată cere căţărătorilor o tehnică de clasă înaltă.

În prima lungime de coardă care măsoară 40 m, ne căţărăm liber intersectând, printr-o abatere către dreapta, şi traseul Lespezile Lirei. Regruparea o executăm dincolo de un pâlc de jnepeni.

Orientaţi către dreapta deosebim conturate în perete trei scocuri. Scocul din stânga reprezintă obstacolul celei de a doua lungime de coardă Prizele bune ne permit o escaladă liberă, folosind pentru asigurare, pe desfăşurarea celor 40 m de coardă, doar un piton.

În a treia lungime de coardă, pasajele devin înclinate. Prizele bune ne permit însă să insistăm în căţărare liberă, pitoanele folosindu-le rareori şi numai în punctele cheie. Astfel, până pe platforma de regrupare, întâlnită la 30 m, au fost necesare numai trei pitoane.

Reluând escalada în a patra lungime de coardă, acordăm multa atenţie înaintării, mai ales că obstacolele puternic înclinate, comportă lucrul la scăriţe pe câteva pitoane fixate mai slab. De reţinut că aici pasajele de căţărare liberă, care abundă, sunt extrem de delicate. Platforma de regrupare, punctată de câţiva jnepeni, o întâlnim după circa 35 m.

Ea este un bun prilej pentru odihnă şi pregătirea materialelor în vederea depăşirii celui mai dificil obstacol de pe traseu - marele horn - blocat la ieşire de un tavan. Cei 15 m care ne despart de acesta prezintă de fapt preludiul celei de a cincea lungimi de coardă. După
această distanţă si în continuare ne angajăm într-o căţărare complicată. În afara dirijării corzilor, vom acorda o atenţie deosebită lespezilor instabile din interiorul obstacolului. Regruparea o efectuăm după întinderea completă a celor 40 m de coardă, la 3 m sub tavanul ce închide ieşirea din horn.

Obstacolul iniţial al celei de a șasea lungimi de coardă îl reprezintă ultimii 3 m ce ne despart de tavan. Până sub el introducem corzile în pitoanele existente. Astfel asigurați, începem atacul Tavanului Negru”, pentru a cărui trecere directă folosim pitonul cu expansiune fixat de realizatorii traseului. În felul acesta rezolvăm trecerea directă a proeminenței, ieșind în afara verticalei peretelui circa 2 m. Dincolo de “Tavanul Negru”, pasajul nu-și pierde din dificultate, dar revine la verticală. Ajutați de pitoane și folosind la maximum scărițele, înaintăm extrem de greu din cauza corzilor, care au frecare mare. De aceea, după 25 m, suntem obligați să executăm regruparea “la piton" în scărițe.

Ultimii 35 m, cât măsoară a șaptea lungime de coardă, îi parcurgem pe o faţă spălată, pe verticala căreia nu putem înainta decât folosind
pitoanele. Și aici întâlnim un piton cu expansiune, fixat pentru a rezolva trecerea peste o spălătură. Traseul ia sfârșit pe muchia care, urcată către dreapta, ne conduce în Brâul de Sus.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984
Walter Kargel

Acces şi retragere

GPS: N 45° 32' 51.3" E 25° 13' 19.8"    
Rută acces: În aval de intrarea pe traseul Lespezile Lirei, la 2-3 m, se află punctul din care începe escalada traseului nostru. Primele lungimi sunt comune cu cele din Muchia Bondarului.
Durată acces: 3 ore
Rută retragere: Pe Vâlcelul cu Fereastră - Brâul Ciorânga Mare. Din brâu ajungem în 5-10 min înapoi la Refugiul Speranţelor.

Topo

Topo

Surplomba Hornului

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Useri care au parcurs traseul


Lucian Apostu - 29.09.2019, Vara
- 29.09.2019
Lucian Apostu - 29.09.2019
- 29.09.2019
Carmen Popa - 29.09.2019
- 29.09.2019

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 32' 51.3" E 25° 13' 19.8"    
Rută acces: În aval de intrarea pe traseul Lespezile Lirei, la 2-3 m, se află punctul din care începe escalada traseului nostru. Primele lungimi sunt comune cu cele din Muchia Bondarului.
Rută retragere: Pe Vâlcelul cu Fereastră - Brâul Ciorânga Mare. Din brâu ajungem în 5-10 min înapoi la Refugiul Speranţelor.

Echipament


alt

Comentarii