Astăzi se împlinesc 60 ani de la deschiderea traseului Lespezile Padinei Popii (Turnul Mare al Dianei), 60 ani de la deschiderea traseului Traseul Sângele Voinicului (Peretele Mare din Padina Popii), 63 ani de la deschiderea traseului Fisurile Centrale (Padina lui Călineţ), 15 ani de la deschiderea traseului Moon Trip (Prima faleză)

Lespezile Lirei 5B, 6a+/6b (5c, A0)
5,00/5 (4 voturi)
7412 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (4)
  • Jurnale/Parcurgeri (50)
  • Video (2)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Adi Min la data de 16.07.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 5c
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 6a+/6b
Tip: Traseu clasic

 Ansamblu Perete 
Cazare: Refugiul Speranţelor
Orientare: V
Lungime: 5-6 LC
Durată parcurgere: 4 - 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCTraseu medaliatPitoaneSpituriSurplombăDiedruFisurăHornRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Alexandru Floricioiu, Paul Fozocoş, Ion Oancea
Dată: 08-09.06.1957
Reparat: Ciprian Turcanu, Arpad Adam
Dată: 09.2017


Descriere traseu

Este unul dintre cele mai frumoase trasee de calcar din țară, "un dans pe stâncă". Traseul a fost reparat recent cu spituri (oțel zincat) astfel: în regrupări spituri cu urechi manufacturate cu lanț și inel de rapel (urechile sunt din oțel normal, netratat sau galvanizat/zincat, și au început deja să prindă puțină rugină la îmbinări; partea bună este că sunt foarte groase, atât lanțul cât și urechile), iar pe lungimi urechi fixe (tot oțel zincat). LC 2: 4 spituri (pe varianta directă a traseului), LC 3: 4 spituri (3 la traversarea dreapta din regrupare, încă unul după pasul lungimii). LC 5+6: 3-4 spituri.

LC 1 - Din firul Canionului Ciorânga se urcă spre stînga pe un horn ușor căzut și lipsit de asigurări, dar care nu e așa dificil pe cît pare. După vreo 15-18 m se iese din acesta pe un mic tăpșan apoi se continuă 3, 4 m spre dreapta spre baza unui horn larg, pe care urcăm vreo 6-8 m pînă ce dăm de primul piton, bătut chiar pe mijlocul hornului. Continuăm pe horn pînă ce se închide, deasupra lui fiind niște jnepeni şi un copac uscat. Aici facem dreapta pe o față cu praguri pe care urcăm vreo 10 m pînă cînd se termină jnepenii apoi facem stînga prin spatele unui copăcel continuînd încă vreo 10 m pe un brîu cu jnepeni pe stînga și stîncă pe dreapta, pe care mai găsim un piton. Regrupăm la 2 spituri cu lanț. Lungimea este ușoară, are 57 m și două asigurări. Se mai poate asigura la jnepeni dacă se simte nevoia.

LC 2 - Are 2 variante. Cea originală: se pleacă din regrupare ușor spre dreapta, traseul urcînd la început cam la 2-3 m distanță de diedru. După ce asigurăm vreo două sau trei cuie traversăm spre stînga și continuăm pe diedru, acesta fiind întrerupt în vreo două locuri de mici praguri ierboase. Cea directă: Din regrupare mergem în sus pe fisură, pe linia spiturilor (3-4 spituri + 1 piton), variantă mai frumoasă și mai susținută decât cea originală.
În partea superioară a diedrului asigurările sunt mai rare însă se pot monta asigurări mobile. Se regrupează sub o arcadă surplombată, destul de incomod, la 2 spituri cu lanț. Lungimea are 38 m şi gradul 6.

LC 3 - Se pleacă spre dreapta pe sub arcadă, peste o faţă ușor căzută și cu puţine prize la picioare. După trecerea acestei porțiuni se ajunge la o fisură verticală unde avem un piton foarte solid. Traversăm dreapta peste fisură (nu în sus spre pitoanele ce se văd pe aceasta) ajungînd la o față verticală unde avem două pitoane, unul avînd în el o buclă de cordelină. Se traversează fix spre dreapta și, dacă eşti foarte lung în brațe, poți prinde la dreapta o muchie sănătoasă. Mișcarea este de echilibru, undeva pe la 6+/7-. Traversarea de vreo 2-3 m se termină pe un prag cu iarbă, unde avem un nou spit. De aici continuăm vreo 6 m ascendent dreapta pînă la un fel de grotă unde putem regrupa (doar 25m până aici; regruparea face parte din traseul Les Pas' Rvenus). Continuăm diagonal dreapta peste cîteva praguri ușoare, cu asigurări rare, apoi prindem o fisură frumoasă pe care urcăm pînă la un prag înierbat unde ne orientăm ascendent dreapta spre un mic colţ de stîncă aflat la baza unei feţe ușor căzute. Regrupăm la 2 spituri cu lanț. Lungimea are 45 m și o dificultate de 6+/7- la treversarea pe fața verticală.

LC 4 - De la țanc traversăm puţin spre dreapta prinzînd un jgheab de scurgere care oferă prize generoase atît la mîini cît şi la picioare. Urcăm pe acesta vreo 6-7 m apoi traversăm stînga spre cuiul vizibil de la țanc, iar mai sus cu 1 m de acesta găsim un alt piton foarte solid. Continuăm  vertical peste cîteva praguri țintind spre un mic horn deasupra căruia ajungem pe o brînă înierbată pe care continuăm ascendent stînga pînă la terminarea ei. De la intrarea pe brînă şi pînă la capătul ei nu mai găsim decît un singur piton. Regrupăm în capătul brânei la 2 spituri cu lanț. Lungimea are 45 m şi gradul 5+ pe jgheabul de scurgere.

LC 5 - Se pleacă vertical pe diedru spre o primă surplombă pe care o ocolim prin dreapta apoi ne abatem spre dreapta cîțiva metri pentru a evita o porțiune foarte spălată revenind în diedru puțin mai sus. Aceata este varianta originală. Avem însă posibilitatea de a parcurge și varianta directă, asigurând noul spit montat. Etic, ar fi de preferat dacă parcurgem varianta originală să ignorăm noul spit. Continuăm vertical spre o a doua surplombă pe care o ocolim tot pe dreapta. Putem regrupa aici, puțin incomod, la 2 spituri cu lanț (sau dacă avem coardă/corzi de 60m, continuăm). Lungimea are 33m, grad 6/6+.

LC 6 - Tot în sus, ajungem la o a treia surplombă. Aici avem asigurarea spre dreapta, după o muchie. Trecem pe sub surplombă, tot spre dreapta și imediat cum începem să urcăm, linia pitoanelor traversează surplomba spre stînga ascendent peste o placă spălată unde avem în ordine cronologică, 1 spit, 1 piton, încă 1 spit și încă un piton foarte solid și foarte apropiat. Fisura cu pitoane și spituri este mai tare, pe la 7+, însă putem urca pe cea din stânga ei, la 1m distanță, care este sensibil mai ușoară, pe la 7-. De aici continuăm spre creastă printr-o porțiune lejeră, ajungînd la o zonă cu jnepeni, apoi pe o platformă (ce are în stânga ei o grotă), unde regrupăm la 1 spit cu cordelină portocalie și verigă. Lungimea are 25m, și gradul 7- sau 7+ în funcție de varianta abordată.

Ultima lungime mai are o variantă, ce ocolește cu totul surplomba de final, prin dreapta (ignorăm linia spiturilor și a pitoanelor și continuăm în sus pe fisură). Indiferent de linia abordată, cele 2 lungimi pot fi unite cu corzi de 60m, și este indicat, evitându-se astfel o regrupare intermediară incomodă.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984
Pentru autorii premierei, a se vedea Dan Vasilescu, Premiere alpine, Editura Romania Pitoreasca, pag. 196
Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE) - Nomenclatorul traseelor de alpinism si escalada 2000, anexa 37
Valea Cioranga Mare, cod 10.09.2.05.
Cristi Popescu - http://www.totpedrum.blogspot.ro/2014/08/lespezile-lirei-5a-7-a1-56lc.html
Silvia Murgescu - http://www.silvique.ro/2010/06/20100612-lespezile-lirei-piatra.html
Walter Kargel

Acces şi retragere

GPS: N 45° 32' 51.3" E 25° 13' 19.8"    
Rută acces: De la Cabana Plaiul Foii mergem pe marcaj turistic triunghi roșu spre Refugiul Speranţelor apoi continuăm pe același marcaj pe Brâul Ciorânga până intersectăm Canionul Ciorânga. Imediat la intrarea în canion putem observa hornuleţul ce constituie startul primei lungimi a traseului.
Durată acces: 3 ore
Rută retragere: 
Varianta 1 (mers): De la regrupare se urcă vertical spre un ţanc de stîncă ce poate fi ocolit prin dreapta pe un mic vîlcel cu jnepeni apoi se revine deasupra acestuia continuînd vertical pe cît posibil pe praguri de piatră. Se merge drept în sus, prin jnepeni, întîlnind din loc în loc mici brîie pe care nu ne abatem. Continuăm în sus pînă ce pe stînga se cască o vale largă deasupra careia putem observa Brîul de Sus, ţinta noastră. Noi mergem tot în sus, uşor dreapta, urmînd o vagă potecă prin jnepeni, pînă ce aceştia se termină şi ajungem în brîu urmîndu-l spre dreapta pînă la Acul de la Amvon de unde coborîm pe Vâlcelul cu Smirdar spre Vîlcelul cu Fereastră și după parcurgerea acestuia din urmă intersectăm poteca marcată triunghi roșu care urmată la stânga conduce în scurt timp la Refugiul Speranțelor.

Varianta 2 (rapeluri): Este recomandată, dacă ne grăbim sau dacă nu vrem să ne luptăm cu jnepenii. Pentru această variantă este necesar să urcăm traseul cu 2 semicorzi.
Pentru cei cu semicorzi de 60m: Se dă un rapel de 57-58m, până pe platforma de dinainte de fisură (se coboară ultimele 2 lungimi). Următorul rapel, 60m fix, este peste fața de sub noi (vom vedea la stânga noastră o regrupare din Les Pas' Rvenus) și ajungem după 60m la regruparea din Les Pas' Rvenus, cea de sub grotă. Următorul rapel este de 45m, până la un copac gros cu multe cordeline. Următorul 45m, până jos.
Pentru cei cu semicorzi de 50m: Se dau 2 rapeluri de aprox 25 și 35m până pe brâna de la baza fisurii. Urmează un rapel dirijat spre stânga de 20-25m până în regruparea din Les Pas' Rvenus. Apoi unul de 35-40m până în regruparea de sub grotă. Următorul rapel este de 45m, până la un copac gros cu multe cordeline. Următorul 45m, până jos.

Topo

Topo

Lespezile Lirei

Poze


Ansamblu Perete

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeAnsamblu Perete

Useri care au parcurs traseul


Alina Madalina Rosu - 27.06.2020
- 27.06.2020https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10217...
Cristian Marin - 17.11.2019, Vara
- 17.11.2019
Bărbuț Andrei - 17.11.2019, Vara
- 17.11.2019
Cristian Marin - 16.11.2019, Vara
- 16.11.2019
Constantinescu Anita - 10.11.2019
- 10.11.2019
Iulian Pobleanu - 31.08.2019, Vara
- 31.08.2019
Jabon - 06.10.2018
- 06.10.2018Am iesit pe dreapta in ulltima lungime. Secundul a iesit pe la surplomba.
Radu Ciofringeanu - 01.10.2017
- 01.10.2017
Iulia Darie - 01.10.2017
- 01.10.2017
Adrian Scurtu - 17.09.2017, Vara
- 17.09.2017
LauraB - 10.07.2016, Vara
- 10.07.2016https://get.google.com/albumarchive/10608324874...
Andrei Gurgu - 18.06.2016, Vara
- 18.06.2016
Cristian Popescu - 20.08.2014, Vara
- 20.08.2014
Eugen Popescu - 01.08.1980, Vara
- 01.08.1980
Lucian Apostu - 01.01.1900, Vara
Andrei Vlad

Useri care doresc să parcurgă traseul


Chereches Cristian
Bogdan Lazăr

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Silvia Murgescu - 28.06.2014

Film - Bogdan Boja  - 02.10.2012

HartăGPS: N 45° 32' 51.3" E 25° 13' 19.8"    
Rută acces: De la Cabana Plaiul Foii mergem pe marcaj turistic triunghi roșu spre Refugiul Speranţelor apoi continuăm pe același marcaj pe Brâul Ciorânga până intersectăm Canionul Ciorânga. Imediat la intrarea în canion putem observa hornuleţul ce constituie startul primei lungimi a traseului.
Rută retragere: 
Varianta 1 (mers): De la regrupare se urcă vertical spre un ţanc de stîncă ce poate fi ocolit prin dreapta pe un mic vîlcel cu jnepeni apoi se revine deasupra acestuia continuînd vertical pe cît posibil pe praguri de piatră. Se merge drept în sus, prin jnepeni, întîlnind din loc în loc mici brîie pe care nu ne abatem. Continuăm în sus pînă ce pe stînga se cască o vale largă deasupra careia putem observa Brîul de Sus, ţinta noastră. Noi mergem tot în sus, uşor dreapta, urmînd o vagă potecă prin jnepeni, pînă ce aceştia se termină şi ajungem în brîu urmîndu-l spre dreapta pînă la Acul de la Amvon de unde coborîm pe Vâlcelul cu Smirdar spre Vîlcelul cu Fereastră și după parcurgerea acestuia din urmă intersectăm poteca marcată triunghi roșu care urmată la stânga conduce în scurt timp la Refugiul Speranțelor.

Varianta 2 (rapeluri): Este recomandată, dacă ne grăbim sau dacă nu vrem să ne luptăm cu jnepenii. Pentru această variantă este necesar să urcăm traseul cu 2 semicorzi.
Pentru cei cu semicorzi de 60m: Se dă un rapel de 57-58m, până pe platforma de dinainte de fisură (se coboară ultimele 2 lungimi). Următorul rapel, 60m fix, este peste fața de sub noi (vom vedea la stânga noastră o regrupare din Les Pas' Rvenus) și ajungem după 60m la regruparea din Les Pas' Rvenus, cea de sub grotă. Următorul rapel este de 45m, până la un copac gros cu multe cordeline. Următorul 45m, până jos.
Pentru cei cu semicorzi de 50m: Se dau 2 rapeluri de aprox 25 și 35m până pe brâna de la baza fisurii. Urmează un rapel dirijat spre stânga de 20-25m până în regruparea din Les Pas' Rvenus. Apoi unul de 35-40m până în regruparea de sub grotă. Următorul rapel este de 45m, până la un copac gros cu multe cordeline. Următorul 45m, până jos.

Echipament


Ansamblu Perete

Comentarii