Descriere traseu Este unul dintre cele mai frumoase trasee de calcar din țară, "un dans pe stâncă". Traseul a fost reparat recent cu spituri (oțel zincat) astfel: în regrupări spituri cu urechi manufacturate cu lanț și inel de rapel (urechile sunt din oțel normal, netratat sau galvanizat/zincat, și au început deja să prindă puțină rugină la îmbinări; partea bună este că sunt foarte groase, atât lanțul cât și urechile), iar pe lungimi urechi fixe (tot oțel zincat). LC 2: 4 spituri (pe varianta directă a traseului), LC 3: 4 spituri (3 la traversarea dreapta din regrupare, încă unul după pasul lungimii). LC 5+6: 3-4 spituri.
LC 1 - Din firul Canionului Ciorânga se urcă spre stînga pe un horn uşor căzut şi lipsit de asigurări, dar care nu e aşa dificil pe cît pare. După vreo 15-18 m se iese din acesta pe un mic tăpşan apoi se continuă 3, 4 m spre dreapta spre baza unui horn larg, pe care urcăm vreo 6-8 m pînă ce dăm de primul piton, bătut chiar pe mijlocul hornului. Continuăm pe horn pînă ce se închide, deasupra lui fiind niște jnepeni şi un copac uscat. Aici facem dreapta pe o faţă cu praguri pe care urcăm vreo 10 m pînă cînd se termină jnepenii apoi facem stînga prin spatele unui copăcel continuînd încă vreo 10 m pe un brîu cu jnepeni pe stînga şi stîncă pe dreapta, pe care mai găsim un piton. Regrupăm la 2 spituri cu lanț. Lungimea este uşoară, are 57 m şi două asigurări. Se mai poate asigura la jnepeni dacă se simte nevoia.
LC 2 - Are 2 variante. Cea originală: se pleacă din regrupare uşor spre dreapta, traseul urcînd la început cam la 2-3 m distanţă de diedru. După ce asigurăm vreo două sau trei cuie traversăm spre stînga şi continuăm pe diedru, acesta fiind întrerupt în vreo două locuri de mici praguri ierboase. Cea directă: Din regrupare mergem în sus pe fisură, pe linia spiturilor (3-4 spituri + 1 piton), variantă mai frumoasă și mai susținută decât cea originală.
În partea superioară a diedrului asigurările sunt mai rare însă se pot monta asigurări mobile. Se regrupează sub o arcadă surplombată, destul de incomod, la 2 spituri cu lanț. Lungimea are 38 m şi gradul 6.
LC 3 - Se pleacă spre dreapta pe sub arcadă, peste o faţă uşor căzută şi cu puţine prize la picioare. După trecerea acestei porţiuni se ajunge la o fisură verticală unde avem un piton foarte solid. Traversăm dreapta peste fisură ( nu în sus spre pitoanele ce se văd pe aceasta) ajungînd la o faţă verticală unde avem două pitoane, unul avînd în el o buclă de corelină. Se traversează fix spre dreapta şi, dacă eşti foarte lung în braţe, poţi prinde la dreapta o muchie sănătoasă. Mişcarea este de echilibru, undeva pe la 6+/7-. Traversarea de vreo 2-3 m se termină pe un prag cu iarbă, unde avem un nou spit. De aici continuăm vreo 6 m ascendent dreapta pînă la un fel de grotă unde putem regrupa (doar 25m până aici; regruparea face parte din traseul Les Pas' Rvenus). Continuăm diagonal dreapta peste cîteva praguri uşoare, cu asigurări rare, apoi prindem o fisură frumoasă pe care urcăm pînă la un prag înierbat unde ne orientăm ascendent dreapta spre un mic colţ de stîncă aflat la baza unei feţe uşor căzute. Regrupăm la 2 spituri cu lanț. Lungimea are 45 m şi o dificultate de 6+/7- la treversarea pe faţa verticală.
LC 4 - De la ţanc traversăm puţin spre dreapta prinzînd un jgheab de scurgere care oferă prize generoase atît la mîini cît şi la picioare. Urcăm pe acesta vreo 6-7 m apoi traversăm stînga spre cuiul vizibil de la ţanc, iar mai sus cu 1 m de acesta găsim un alt piton foarte solid. Continuăm vertical peste cîteva praguri ţintind spre un mic horn deasupra căruia ajungem pe o brînă înierbată pe care continuăm ascendent stînga pînă la terminarea ei. De la intrarea pe brînă şi pînă la capătul ei nu mai găsim decît un singur piton. Regrupăm în capătul brânei la 2 spituri cu lanț. Lungimea are 45 m şi gradul 5+ pe jgheabul de scurgere.
LC 5 - Se pleacă vertical pe diedru spre o primă surplombă pe care o ocolim prin dreapta apoi ne abatem spre dreapta cîţiva metri pentru a evita o porţiune foarte spălată revenind în diedru puţin mai sus. Aceata este varianta originală. Avem însă posibilitatea de a parcurge și varianta directă, asigurând noul spit montat. Etic, ar fi de preferat dacă parcurgem varianta originală să ignorăm noul spit. Continuăm vertical spre o a doua surplombă pe care o ocolim tot pe dreapta. Putem regrupa aici, puțin incomod, la 2 spituri cu lanț (sau dacă avem coardă/corzi de 60m, continuăm). Lungimea are 33m, grad 6/6+.
LC 6 - Tot în sus, ajungem la o a treia surplombă. Aici avem asigurarea spre dreapta, după o muchie. Trecem pe sub surplombă, tot spre dreapta şi imediat cum începem să urcăm, linia pitoanelor traversează surplomba spre stînga ascendent peste o placă spălată unde avem în ordine cronologică, 1 spit, 1 piton, încă 1 spit și încă un piton foarte solid și foarte apropiat. Fisura cu pitoane și spituri e mai tare, pe la 7+, însă putem urca pe cea din stânga ei, la 1m distanță, care este sensibil mai ușoară, pe la 7-. De aici continuăm spre creastă printr-o porţiune lejeră, ajungînd la o zonă cu jnepeni, apoi pe o platformă (ce are în stânga ei o grotă), unde regrupăm la 1 spit cu cordelină portocalie și verigă. Lungimea are 25m, și gradul 7- sau 7+ în funcție de varianta abordată.
Ultima lungime mai are o variantă, ce ocolește cu totul surplomba de final, prin dreapta (ignorăm linia spiturilor și a pitoanelor și continuăm în sus pe fisură). Indiferent de linia abordată, cele 2 lungimi pot fi unite cu corzi de 60m, și este indicat, evitându-se astfel o regrupare intermediară incomodă.
Surse informaţii Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984
Pentru autorii premierei, a se vedea Dan Vasilescu, Premiere alpine, Editura Romania Pitoreasca, pag. 196
Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE) - Nomenclatorul traseelor de alpinism si escalada 2000, anexa 37
Valea Cioranga Mare, cod 10.09.2.05.
Cristi Popescu - http://www.totpedrum.blogspot.ro/2014/08/lespezile-lirei-5a-7-a1-56lc.html
Silvia Murgescu - http://www.silvique.ro/2010/06/20100612-lespezile-lirei-piatra.html
Walter Kargel
|