Descriere traseu Traseul este unul spectaculos și aerian. A fost reparat cu ancore mecanice atât în regrupări cât și în pași.
LC 1, 45m - începe de la intrarea în Canionul Ciorânga Mare cu un prim horn îngust în care se poate asigura la 2 bolovani încastrați, în cel de-al doilea horn, mai scurt, se află bătut un piton. La capătul acestui horn cotim dreapta intrând pe linia unui vâlcel pietros deschis pe care se urcă aproximativ 4 m. Se regrupează pe stânga vâlcelului, la un brad de care sunt legate mai multe cordeline.
LC 2 35m - continuă ușor oblic spre dreapta pe vâlcelul ce capată aspect de horn. Pe această lungime se afla un piton, iar regruparea este pe stânga, pe o platformă comodă înierbată, unde găsim 2 spituri.
LC 3, 57m - continuă în sus, tot ușor oblic dreapta. Cățărarea devine mai expusă, dar configurația traseului permite alegerea a diferite variante. Se urcă printr-un horn larg, iar în momentul în care acesta se închide se ocolește prin dreapta. Pe această lungime găsim 3 pitoane. Regruparea este comodă, pe o platformă/brâu cu jnepeniș la 2 pitoane.
LC 4, 40m - începe de pe brâul mai sus menționat, prin dreapta muchiei (care se prezintă ca o lamă) și mai sus direct pe aceasta în sus. Pasajele sunt de liber, cu pitoane rare și depărtate, înclinația fiind aproape de verticală. Grad de dificulate IV / IV+. Se regrupează la baza unui țanc mic, ușor detasat din muchie. Regruparea este destul de comodă și are 3 pitoane.
LC 5, 57m - lungimea poate începe prin stânga, printr-un horn mic format de țanc și perete, sau prin dreapta pe o față expusă, verticală, ușor la dreapta și în sus spre o fisură, apoi continuă pe linia crestei. După aproximativ 15m găsim 2 pitoane unde se poate amenaja o regrupare intermediară (incomodă). De aici se intră într-o fisură la capătul căreia se traversează spre dreapta pe o placă spălată, ușor surplombantă, în care ai niște prize fine pentru mână, iar cu picioarele se merge la aderență (pasajul cheie al traseului). Se ajunge astfel în partea dreaptă a unui turn, format de muchie. Continuând pe aceasta urcăm o treaptă stâncoasă unde găsim o prima platformă unde se amenajează regruparea la mobile, colțan de stâncă sau bolovan încastrat (posibilități multiple).
LC 6, 40m - pleacă în sus pe praguri bune de stâncă pe un vâlcel/diedru la capătul căruia, pe o platformă comodă regrupăm la un piton vopsit cu galben. Pe această lungime nu am găsit nici un piton.
* Pe toata lungimea traseului, la nevoie, se pot suplimenta asigurarile folosind mobile sau anouri dupa colțuri de stâncă.
Surse informaţii Descriere - Ilie Nedelea (08.2018)
Liviu Enache, Nedelea Ilie - Topo
|