Astăzi se împlinesc 60 ani de la deschiderea traseului Tăul Agăţat (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic)), 60 ani de la deschiderea traseului Faţa Vestică a Vârfului Judele (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic)), 60 ani de la deschiderea traseului Faţa Nord-Estică a Turnului Porţii (Turnul Porţii (Vârful Judele II - Mic))

Traseul Turnuleţului 4A
0.00/5 (0 voturi)
1735 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (1)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Lucian Apostu la data de 23.05.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 4A
Tip: Traseu clasic

 Traseul Turnuleţului 
Cazare: Refugiul Diana
Lungime: 4 LC
Durată parcurgere: 3 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobile

Premieră şi reparații

Premieră: Matei Schenn, Emilian Cristea, Richard Schüller
Dată: 16.06.1960


Descriere traseu

Denumirea traseului vine de la micul turn de piatră ce se conturează în porţiunea superioară. Traseul Turnuleţului din Padina Popii prezintă obstacole foarte variate; uneori escalada trebuie făcuta cu tracţiune şi scăriţe, alteori numai liber, pe hornuri sau muchii cu prize fine, unde echilibrul are un rol hotărâtor.

Prima lungime. Din incinta micului intrând al peretelui ne abatem către dreapta, căţărându-ne liber până la primele pitoane. De aici escaladăm un pasaj uşor surplombat, folosind scăriţele şi tracţiunea la coardă dublă. După circa 15 m, obstacolul îşi pierde din duritate, continuându-se cu o fisură deschisă, jalonată de pitoane, până la baza unui horn, unde ne regrupăm.

Obstacolul celei de-a doua lungime de coardă îl constituie hornul menţionat. Deschiderea lui nu permite ramonajul, fiind foarte mare. De aceea, înaintarea o efectuăm căţărându-ne la aderenţă pe faţa din stânga noastră. Pasajul sfârşeşte după 25 m şi se continuă cu o faţă înierbată până la desfăşurarea completă a celor 40 m de coardă.

Înaintând neasiguraţi, ajungem după 18 m la baza muchiei care, văzută de jos din poteca, are forma unui turn izolat (de aici denumirea traseului). Urmând linia de cumpănă a acesteia, care pe parcurs formează şi o strungă, desfăşurăm frânghia de două ori (a treia şi a patra lungime de coardă) ajungând pe Muchia Padinei Popii.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984

Acces şi retragere

GPS: N 45° 33' 20.6" E 25° 14' 15.3"    
Durată acces: 3 1/2 ore
Rută retragere: Sunt două variante de retragere, una pe Vîlcelul Trecătorii Forţate, prin două rapeluri şi o altă variantă pe o potecă ce duce spre Brîna Caprelor.

Poze


Traseul Turnuleţului

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Traseul Turnuleţului

Useri care au parcurs traseul


Lucian Apostu - 01.01.1900

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 33' 20.6" E 25° 14' 15.3"    
Rută retragere: Sunt două variante de retragere, una pe Vîlcelul Trecătorii Forţate, prin două rapeluri şi o altă variantă pe o potecă ce duce spre Brîna Caprelor.

Echipament


Traseul Turnuleţului

Comentarii