Faţa Nordică 5B, 6b+/6c (5a, A1)
0.00/5 (0 voturi)
2313 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (3)
  • Jurnale/Parcurgeri (3)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Adi Min la data de 15.11.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 5a
Grad artificial: A1
Grad rotpunkt: 6b+/6c
Tip: Traseu clasic

 Faţa Nordică 
Cazare: Refugiul Diana
Lungime: 5 LC
Durată parcurgere: 4 - 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCTraseu medaliatPitoaneAsigurări mobileFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Miklós Nagy, Emilian Cristea
Dată: 06.06.1971


Descriere traseu

        Din hăţaşul uşor conturat pe la baza Peretelui Nordic al Turnului Mare al Dianei începem escalada, căţărîndu-ne liber pînă la baza unei surplombe vizibile, situată la circa 8 m de la plecare. Folosind scăriţele, depăşim proeminenţa direct, ceea ce este un element deosebit de plăcut şi mai rar întîlnit în traseele noastre. Dincolo de aceasta, peretele puternic fisurat are totuşi o rocă sănătoasă care ne permite sǎ înaintăm uneori prin căţărare liberǎ şi fără a folosi scăriţele. Regruparea o efectuăm pe vîrful unui colţ detaşat din perete, exact după 40 m.
        Pentru a prinde linia ascensională de cea mai mare pantă, în cea de-a doua l.c., ne angajăm într-o traversare oblicǎ spre stînga, de-a lungul unei succesiuni de praguri şi brîne, a căror linie ascendentă, în ansamblu, este în zigzag. Punctele dificile din această lungime le constituie treptele de legătură dintre brîne sau praguri, care se prezintă sub forma unor săritori cu prize fine şi lipsite de fisuri. Pe această porţiune intersectăm traseul Fisura Nordică puţin mai sus de punctul de regrupare al lui din prima l.c. Regruparea din a doua l.c. o efectuăm în scǎriţe "la piton", într-un punct unde peretele este orientat către obîrşia Hornului Festivalului.
        A treia l.c. prezintă iniţial o fisură deschisă, care surplombează în două locuri. Urmează apoi o faţă puternic înclinată, unde înaintarea se face folosind frecvent metoda în "bavareză". Regruparea după 40 m "la piton" în scăriţe.
        Penultima l.c. este cea mai dură. Pe parcursul celor 40 m cît mǎsoară, întîlnim între altele şi un diedru spălat. Pe feţele acestuia trebuie să ramonăm circa 15 m după metoda “Dulfer". Deschiderea mare a picioarelor, lipsa prizelor şi înclinarea pantei care în final surplombează ne obligă sǎ ieşim mult în afarǎ, ceea ce moral şi fizic este epuizant. Regruparea o facem după depăşirea proeminenţei şi deasupra unui prag orientat către dreapta.
        Ultima l.c. urmează linia unei muchii ce se conturează tot mai mult şi care prezintǎ la început şi în final cîte o surplombă pe care le depăşim direct. Deşi traseul continuǎ, căţărarea pînă pe vîrful Turnului este elementară (1B), ceea ce ne permite s-o parcurgem neasiguraţi.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984
Nomenclatorul traseelor

Acces şi retragere

GPS: N 45° 33' 23.9" E 25° 14' 12.1"    
Rută acces: La 10 m în dreapta şi mai jos de FisuraNordică se evidenţiază în perete o surplombă mare. Ea se încadrează printreprimele obstacole ale traseului Faţa Nordicǎ a Turnului Mare al Dianei
Durată acces: 3 ore
Rută retragere: Traversăm în Hornul cu Fereastră şi găsim cuiele de rapel.

Topo

Topo

Faţa Nordică

Poze


Faţa Nordică

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeFaţa Nordică

Useri care au parcurs traseul


Lucian Apostu - 01.01.1900

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 33' 23.9" E 25° 14' 12.1"    
Rută acces: La 10 m în dreapta şi mai jos de FisuraNordică se evidenţiază în perete o surplombă mare. Ea se încadrează printreprimele obstacole ale traseului Faţa Nordicǎ a Turnului Mare al Dianei
Rută retragere: Traversăm în Hornul cu Fereastră şi găsim cuiele de rapel.

Echipament


Faţa Nordică

Comentarii