Traseul Ciuboţica Ursului 5A, (6a+, A1/A2)
0.00/5 (0 voturi)




1612 vizualizări


  • Descriere
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Ad Mini la data de 05.07.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 5A
Grad impus: 6a+
Grad artificial: A1/A2
Tip: Traseu clasic

 alt 
Cazare: Refugiul Diana
Lungime: 3 LC
Durată parcurgere: 3 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileFisură

Premieră şi reparații

Premieră: Miklós Nagy, Emilian Cristea
Dată: 05.07.1971


Descriere traseu

Peretele care formează flancul drept al Hornului Festivalului este uşor bombat în punctul din care începe escalada primei l.c. Iniţial, faţa este brăzdată de o fisură deschisă care nu primeşte pitoane, fiind uşor "cimentată". Mai sus, fixate prin alveole, întîlnim pitoane suficiente pentru asigurarea înaintării. Porţiunea finală este dură şi pitonată rar. După derularea completă a corzilor ne regrupăm într-o mică grotă.

În a doua l.c., pentru a depăşi surplomba formată de tavanul grotei, executăm un "spreiz" deschis la maximum. După acest obstacol extrem de expus, ne angajăm într-o escaladă dirijată oblic către dreapta, pe linia unei fisuri, continuată în zona superioară printr-un diedru înierbat. Dincolo de acest ultim obstacol, peretele îşi pierde treptat din înclinaţie, înaintarea pînă la nivelul unui brîu, pe care ne regrupăm, fiind elementară.

Ultima l.c. (a treia) o desfăşurăm în lungul unei fisuri înclinate oblic către dreapta. Interiorul fisurii şi faţa peretelui spintecat de ea prezintă suficiente prize pentru a permite înaintarea prin căţărare în "bavareză", deosebit de frumoasă. În ultima porţiune, peretele surplombează. Obstacolul, fără pitoane, îl depăşim direct prin tracţionarea în braţe şi desprinderea picioarelor de perete. După acest pasaj, considerat cel mai frumos, încheiem escalada pe creasta ce leagă Turnul Galben al Dianei de Turnul Mare al Dianei. Locul este marcat de o movilă de pietre.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984, pag. 73-74, 162-163, 197-201, 209-210, 216.
Nomenclatorul traseelor 2000

Acces şi retragere

GPS: N 45° 33' 26.6" E 25° 14' 12.8"    
Rută acces: Ultimul traseu situat în Turnul Galben al Dianei se numeşte Ciuboţica Ursului. Punctul de intrare pentru începerea escaladei se află la circa 60 m amonte de Fisura Cenuşie, adică acolo unde Hornul Festivalului prezintă o primă săritoare.
Durată acces: 3 ore

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


alt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Hartă



GPS: N 45° 33' 26.6" E 25° 14' 12.8"    
Rută acces: Ultimul traseu situat în Turnul Galben al Dianei se numeşte Ciuboţica Ursului. Punctul de intrare pentru începerea escaladei se află la circa 60 m amonte de Fisura Cenuşie, adică acolo unde Hornul Festivalului prezintă o primă săritoare.

Echipament


alt

Comentarii