Pe 17.09.1919 se năştea Busuioc Păun. Astăzi se împlinesc 82 ani de la deschiderea traseului Marea Surplombă - varianta cu ieşire în Creastă (Peretele Gălbenelelor), 60 ani de la deschiderea traseului Piciorul Judelui Mare (Faţa dinspre Turnul Porţii) (Vârful Judele (Mare)), 1 an de la deschiderea traseului Tărâmul Celălalt (Peretele Văii Albe)

Hornul Negru 2A
0.00/5 (0 voturi)
2538 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (7)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Adi Min la data de 07.07.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 2A
Tip: Traseu alpin

 Sursă: Sport și tehnică 1971 
Lungime: 3 LC
Durată parcurgere: 1 oră
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneHorn

Premieră şi reparații

Dată premieră: 07.07.1971


Descriere traseu

Hornul Negru din Peretele Orga Mare este numele dat traseului descris şi de lon Ionescu-Dunăreanu în lucrarea Piatra Craiului. Traseul urmează deschiderea largă a unui horn. Pe primele trei lungimi de coardă se recomandă asigurarea la coardă, obstacolele fiind puternic înclinate şi uneori umede.

Prima l.c. o desfăşurăm de-a lungul hornului a cărui culoare a inspirat denumirea traseului. Prizele suficient de bune ne dau posibilitatea să înaintăm folosind metoda clasică a căţărării prin aderenţă şi uneori prin opoziţie. Platforma de regrupare, marcată cu un piton, o întâlnim după 40 m.

A doua l.c. prezintă câteva proeminenţe pentru a căror depăşire folosim pitoanele existente. Recomandăm folosirea lor şi mai ales asigurarea atentă, pentru că uneori roca este umedă. Regruparea după 40 m.

A treia l.c. o desfăşurăm peste o succesiune de săritori; obstacolele nu sunt prea înalte, dar sunt foarte înclinate. În partea finală, după depăşirea unei zone uşor friabile, întâlnim o creastă pe care ne regrupăm. Din acest punct avem o privelişte cuprinzătoare asupra regiunii.

Reluând escalada, constatăm că parcursul şi-a schimbat înfăţişarea. În locul hornului, urcăm în continuare în lungul unei creste late, punctată din loc în loc cu jnepeni. Creasta ia sfârşit în preajma unui scoc înierbat. Până pe Muchia Padinei Închise, timp de aproape o oră, înaintarea o facem pe scocul amintit, ocolind zonele friabile și proeminențele înierbate. În timpul escaladei ne-am putut face o părere asupra Peretelui Orga Mare pentru viitoarele escalade, iar pe creastă ni s-a oferit cea mai grandioasă priveliște a Padinei Șindileriei, aflată dincolo de Muchia Padinei Închise.

Căţărându-ne către dreapta de-a lungul ultimelor obstacole ale Muchiei Padinei Închise, ajungem pe creasta principală a Pietrei Craiului, nu departe de Șaua Padinei Închise.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-turism, 1984, pag. 196-197
foto 1 - Sport și tehnică 1971
foto 2- http://muntiisifotografiadepeisaj.blogspot.ro/2013/08/hornul-negrugrad-2a3lcperetele-padinei.html

Acces şi retragere

Rută acces: După ce depășim Săritoarea de sub Găvan (obstacol înalt de 40 m şi lung de 60 m), valea se arcuieşte către dreapta (cum urcăm), lăsând în stânga scocul adânc al Vâlcelului Săritorii de sub Găvan, care delimitează Peretele Padinei Închise de Peretele Orga Mare. Din acest punct identificăm intrarea pe două trasee alpine. Primul este Hornul Negru, uşor de găsit după culoarea rocii care a inspirat numele.
Durată acces: 3 1/2 ore

Poze


Sursă: Sport și tehnică 1971

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursă: Sport și tehnică 1971

Useri care au parcurs traseul


Lucian Apostu - 21.09.2019, Vara
- 21.09.2019
Lucian Apostu - 01.01.1900, Iarna

Useri care doresc să parcurgă traseul


Chereches Cristian

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: După ce depășim Săritoarea de sub Găvan (obstacol înalt de 40 m şi lung de 60 m), valea se arcuieşte către dreapta (cum urcăm), lăsând în stânga scocul adânc al Vâlcelului Săritorii de sub Găvan, care delimitează Peretele Padinei Închise de Peretele Orga Mare. Din acest punct identificăm intrarea pe două trasee alpine. Primul este Hornul Negru, uşor de găsit după culoarea rocii care a inspirat numele.

Echipament


Sursă: Sport și tehnică 1971

Comentarii