Astăzi se împlinesc 68 ani de la deschiderea traseului Fisura Albastră varianta Cristea (Peretele Văii Albe), 20 ani de la deschiderea traseului Sărutul Pământului (Peretele Văii Albe), 8 ani de la deschiderea traseului Feţele din Stânga Lirei (Peretele Ciorânga Mare)

Hornul Peretelui Central 4B
0.00/5 (0 voturi)
1050 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (4)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Adi Min la data de 23.08.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 4B
Tip: Traseu clasic

 Sursa foto: Rupi 
Lungime: 6 LC
Durată parcurgere: 3 - 4 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileHorn

Premieră şi reparații

Premieră: Gheorghe Crăciun, David Toacșe
Dată: 01.08.1960


Descriere traseu

Traseul urmează o succesiune de fisuri sinuoase ce se înlănţuie pe linia ascensională a Peretelui Padinei Închise, intersectând şi având pe anumite porţiuni parcurs comun cu Traseul Central din Padina Închisă şi Muchia celor Trei Ţancuri. El sfârşeşte pe cel de-al treilea ţanc al Muchiei celor Trei Ţancuri.

Obstacolul iniţial al primei l.c. începe cu o escaladă în ramonaj pe verticala unei fisuri deschise. Intrarea este îngreunată mult de pasajele surplombate. Ceva mai sus, fisura se înclină oblic către dreapta, sfârşind după 40 m în dreptul unei grote. Pe această lungime de coardă sunt 11 pitoane.

În a doua l.c. ieşim din grota unde ne-am regrupat prin partea dreaptă, folosind pentru depăşirea unui pasaj surplombat cele două pitoane existente pe traseu. Dincolo de acest punct continuăm escalada, trecând pe rând: o porţiune uşor înierbată, o fisură în diedru, înaltă de 15 m, şi o faţă friabilă care ia sfârşit pe un brâu unde ne regrupăm. Pe această lungime de coardă sunt 7 pitoane.

Escalada în a treia l.c. începe cu o traversare către stânga, urmând pe câţiva metri brâul pe care ne-am regrupat. Apoi, prin intermediul pitoanelor, urcăm faţa spălată ce urmează, dincolo de care, pe o mică porţiune, traseul nostru are parcurs comun cu al Traseului Central din Padina Închisă. Pitoanele întâlnite le folosim în continuare până la desfăşurarea completă a celor 40 m de coardă. Regruparea o executăm pe o brână suspendată în plin perete. Pe această lungime de coardă sunt 6 pitoane.

În a patra l.c. parcurgem faţa sud-vestică corespunzătoare ţancului 2 din Muchia celor Trei Ţancuri. Regruparea o facem după 35 m pe ţancul 2.

În a cincea l.c. urmează o coborâre de 3-4 m în şaua dintre ţancurile 2 şi 3, după care începem escalada celei de-a şasea l.c. Iniţial urmăm muchia înclinată şi friabilă a ţancului 3 pe o distanţă de 10 m, apoi o părăsim, abătându-ne la dreapta pe faţa sud-vestică a Peretelui Padinei Închise. Fără să ne regrupăm escaladăm aici, pe linia de cea mai mare pantă, un pasaj de 4-5 m: dincolo de care revenim pe muchia părăsită mai jos, urmând-o până pe vârful ţancului 3, unde escalada ia sfârşit.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-turism, 1984
Nomenclatorul traseelor

Acces şi retragere

Rută acces: Ultimul traseu stabilit în Peretele Padinei Închise este Hornul Peretelui Central, situat la circa 220 m de Izvorul din Padina Închisă sau la 45 m de Muchia celor Trei Ţancuri. Platforma de plecare pe traseu se află într-un intrând de mici dimensiuni, din care se conturează vertical o fisură deschisă, atacată îndrăzneţ de realizatorii traseului.
Durată acces: 3 ore
Rută retragere: Retragerea este identică cu cea a Muchiei celor trei Ţancuri.
De pe ţancul 3 începem primul rapel dintr-o cordelină deja amplasată în acest scop. Rapelul îl facem în partea stânga (în direcţia noastră de urcuş. Mai simplu, dacă creasta e orientată V-E, noi rapelăm pe vâlcelul orientat NV). După 3 rapeluri (am găsit cordeline) de 50 m şi puţină descăţărare la final, ajungem în firul văii din care am plecat.

Poze


Sursa foto: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Sursa foto: Rupi

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Ultimul traseu stabilit în Peretele Padinei Închise este Hornul Peretelui Central, situat la circa 220 m de Izvorul din Padina Închisă sau la 45 m de Muchia celor Trei Ţancuri. Platforma de plecare pe traseu se află într-un intrând de mici dimensiuni, din care se conturează vertical o fisură deschisă, atacată îndrăzneţ de realizatorii traseului.
Rută retragere: Retragerea este identică cu cea a Muchiei celor trei Ţancuri.
De pe ţancul 3 începem primul rapel dintr-o cordelină deja amplasată în acest scop. Rapelul îl facem în partea stânga (în direcţia noastră de urcuş. Mai simplu, dacă creasta e orientată V-E, noi rapelăm pe vâlcelul orientat NV). După 3 rapeluri (am găsit cordeline) de 50 m şi puţină descăţărare la final, ajungem în firul văii din care am plecat.

Echipament


Sursa foto: Rupi

Comentarii