Traseul Surplombelor 6A, (6a, A1)
0.00/5 (0 voturi)
2803 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (3)
  • Video (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Rupi la data de 22.08.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Grad impus: 6a
Grad artificial: A1
Tip: Traseu clasic

 Sursa foto: Blog Silvia Murgescu 
Lungime: 9 LC
Durată parcurgere: 6 - 7 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCTraseu medaliatPitoaneSpituriAsigurări mobileArtificialCopaciIarbăRecomandatFantasticRapel

Premieră şi reparații

Premieră: Valentin Garner, Ştefan Ciortan
Dată: 11-15.08.1965


Descriere traseu

Prima lungime porneşte din acelaşi loc cu Traseul Izvorului. Cele două trasee sunt vecine în Padina Închisă, pornind din izvorul acum secat. Traseul Izvorul pleacă pe fisura din stânga, iar Surplombelor iese din peşteră pe dreapta.
Pornim iniţial pe o fisură oblic dreapta, pentru a ocoli tavanul de deasupra şi iese pe un petic de iarbă. De acolo, am cotit stânga, pe muchia care se formează deasupra. Paşii nu sunt grei şi traseul este bine asigurat pe această porţiune. Regruparea este cât de cât comodă, aşezată pe o platformă de stâncă.

A doua lungime traversează dreapta din regrupare, iniţial la liber pentru ca apoi fisura să pornească direct în sus şi să impună un pasaj serios de tras la bucle. Pentru cineva mai scund s-ar putea să fie deja nevoie de pus scăriţa. Pitoanele dese conduc din nou pe muchie, acolo unde se revine la mersul la liber şi traversare mult dreapta până la o regrupare ascunsă de o scobitură în perete. Este imposibil de ratat regruparea, are ataşată o carabă pompierească ruginită.

Se vede o linie de pitoane la vreo 5m în dreapta. De aici facem un rapel în interiorul traseului. Rapelul ne-a condus aproximativ 6m mai jos, pe o brâniţă cu iarbă pe care am traversat până în regrupare.

A treia lungime porneşte o bună parte în sus, la tras de bucle (A0), urmată de a doua jumătate, care include un traverseu. În traversare este un piton care se mişcă liniştit în bătaia vântului, dar se pare că ţine tracţionări în jos.

A patra lungime: Deasupra regrupării tronează un horn mai mult sau mai puţin negru, dar care pare uşor de abordat. Hornul este urmat de o fisură pe care merge linia de pitoane, pentru a traversa oblic drepata spre regrupare.

A cincea lungime are gradul 5+ şi ocoleşte pe stânga muchia care se desfăşoară deasupra. Ieşirea grandioasă are loc printre jnepeni. Ca şi în precedenta lungime de coardă, paşii sunt uşori şi ies la liber.
Traseul Surplombelor se întâlneşte cu Traseul Izvorul în regrupare, pe crestuliţa care oferă o privire de ansamblu către Padina Închisă.

Lungimea a şasea porneşte din dreapta, paralel cu Traseul Izvorul. Se vede din regrupare o linie aerisită de pitoane. Lungimea asta are șanse să iasă la liber și pentru cap cam trebuie să iasă, deoarece are mulţi paşi impuşi de 6+ şi o zonă de vreo 10m neasigurată. Regruparea, pe o altă creastă frumoasă.

Urmatoarea lungime (a 7-a) este comună cu Traseul Izvorului şi anume o creastă de aproximativ 40m care conduce la un alt perete, asediat de jnepeni.

Avem parte de un alt pasaj foarte frumos din traseu în a opta lungime de coardă. Un diedru aflat pe faţa căzută, care apoi traversează o mică surplombiţă. Este necesară atenţie la plasarea picioarelor, deoarece principala sursă de prize la mâini este fisura din stânga.
Surse informaţii
Silvia Murgescu - http://www.silvique.ro/2012/09/2012-09-02-piatra-craiului-traseul-surplombelor-6a-6-a1-9lc.html
Ioana Acsinia - http://flutureledepiatra.ro/2012/08/08/traseul-surplombelor-padina-inchisa/
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984
Nomenclatorul traseelor

Acces şi retragere

Rută acces: Valea Padina Închisă, care are o orientare generală sud-nord, prezintă iniţial un talveg acoperit cu vegetaţie; ceva mai sus, aceasta dispare, locul ei luându-l grohotişurile, în lungul cărora înaintăm, apropiindu-ne astfel de punctele de intrare pe traseele stabilite în Peretele Padinei Închise. De la limita inferioară a grohotişului ne abatem către stânga şi după 40 m ajungem în dreptul unui adăpost improvizat din blocuri de piatră chiar la baza marelui perete care surplombează. La 20 m de acest punct se află într-o mică grotă apa izvorului denumit Izvorul Padinei Închise. Deasupra lui şi chiar din grotă, în lungul unei fisuri bine conturate pe faţa surplombată a peretelui, sunt dispuse primele pitoane de pe TraseuI Izvorului. La 10 m în dreapta lui avem Traseul Surplombelor.
Durată acces: 2 1/2 ore
Rută retragere: Pe brânele din spatele peretelui, care ne-au dus extrem de rapid în Padina Şindileriei. Marcajul de cruce roşie ne-a scos din padină, doar pentru a se intersecta în curând cu marcajul bandă albastră de Refugiul Diana - Colţul Chiliilor.

Topo

Topo

Traseul Surplombelor

Poze


Sursa foto: Blog Silvia Murgescu

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursa foto: Blog Silvia Murgescu

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Silvia Murgescu - 02.09.2012

HartăRută acces: Valea Padina Închisă, care are o orientare generală sud-nord, prezintă iniţial un talveg acoperit cu vegetaţie; ceva mai sus, aceasta dispare, locul ei luându-l grohotişurile, în lungul cărora înaintăm, apropiindu-ne astfel de punctele de intrare pe traseele stabilite în Peretele Padinei Închise. De la limita inferioară a grohotişului ne abatem către stânga şi după 40 m ajungem în dreptul unui adăpost improvizat din blocuri de piatră chiar la baza marelui perete care surplombează. La 20 m de acest punct se află într-o mică grotă apa izvorului denumit Izvorul Padinei Închise. Deasupra lui şi chiar din grotă, în lungul unei fisuri bine conturate pe faţa surplombată a peretelui, sunt dispuse primele pitoane de pe TraseuI Izvorului. La 10 m în dreapta lui avem Traseul Surplombelor.
Rută retragere: Pe brânele din spatele peretelui, care ne-au dus extrem de rapid în Padina Şindileriei. Marcajul de cruce roşie ne-a scos din padină, doar pentru a se intersecta în curând cu marcajul bandă albastră de Refugiul Diana - Colţul Chiliilor.

Echipament


Sursa foto: Blog Silvia Murgescu

Comentarii