Traseul Izvorului 5B
0.00/5 (0 voturi)
1942 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (5)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Ad Min la data de 22.08.2015

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Tip: Traseu clasic

 Traseul Izvorului 
Lungime: 9 LC
Durată parcurgere: 6 - 7 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Acces PNPCTraseu medaliatPitoaneAsigurări mobileHornFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Emil Fomino, Valentin Garner
Dată: 18-20.07.1957


Descriere traseu

Grota unde se găseşte Izvorul Padinei Închise se afla pe dreapta văii, ceva mai sus de adăpostul improvizat la baza peretelui de către alpiniştii care au escaladat în premieră câteva trasee din regiune. Traseul Izvorului, nume inspirat de la izvorul menţionat mai sus, începe chiar din grota ce-l adăposteşte.

Prima l.c. o desfăşurăm în lungul unui perete surplombat, despicat de un jgheab îngust şi lung de circa 40 m. Pentru depăşirea acestei porţiuni, folosim frecvent scăriţele şi acordăm o deosebită atenţie manevrelor de coardă, pentru a evita frecarea lor prin carabiniere. Regruparea o facem la limita superioară a pasajului.

Urmează a doua l.c. care prezintă două hornuri înlănţuite, mai putin dure, dar cu porţiuni suficient de delicate. La capătul celui de-al doilea horn ne regrupăm.

Chiar la plecarea în a treia l.c. întâlnim un bloc stâncos, uşor instabil, prăbuşit pe linia hornului, pe care trebuie să-l escaladăm în continuare. Depăşind cu multă precauţie acest pasaj, ne continuăm escalada pe horn şi apoi pe un prag înierbat, până la punctul de regrupare marcat cu pitoane pentru asigurare. Peretele, devenit mai frământat, începe să-şi schimbe aspectul.

A patra l.c. prezintă o faţă umedă şi foarte friabilă, pe care ne căţărăm folosind pitoanele existente pe traseu; curând prindem un scoc adânc, asemănător unui vâlcel, în lungul căruia înaintăm, regrupându-ne cam la mijlocul lui.

Continuând escalada în a cincea l.c., urmăm o vreme linia scocului menţionat mai sus, până întâlnim posibilitatea de a-l părăsi, traversând oblic către dreapta, până la platforma de regrupare.

O faţă destul de înclinată constituie pasajul celei de-a şasea l.c. Ea sfârşeşte în zona deschisă, încinsă de Brâul Florilor de Colţ, unde întâlnim, venind din dreapta, linia Traseului Surplombelor, care a fost realizat de neobositul alpinist Garner Valentin.

A şaptea l.c. are, pe o mică distanţă, parcurs comun cu Traseul Surplombelor. Apoi se desparte, linia pitoanelor conducându-ne
către stânga, printre mici coame de piatră ce sfârşesc pe creştetul unui turn primitor, permiţându-ne o regrupare comodă.

O muchie ridicată deasupra noastră reprezintă pasajul celei de a opta l.c. Escalada ei ia sfârşit tot pe un turn, unde ne regrupăm.

Ultima l.c. (a noua), ca o încoronare a efortului, ne supune iniţial unui ultim examen de căţărătură fină, pe o faţă lipsită de fisuri. După această porţiune, unde totuşi întâlnim şi câteva pitoane, locurile încep să se domolească, sfârşind pe culmea punctată de copaci a Muchiei Padinei Închise.
Surse informaţii
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984

Acces şi retragere

Rută acces: Valea Padina Închisă, care are o orientare generală sud-nord, prezintă iniţial un talveg acoperit cu vegetaţie; ceva mai sus, aceasta dispare, locul ei luându-l grohotişurile, în lungul cărora înaintăm, apropiindu-ne astfel de punctele de intrare pe traseele stabilite în Peretele Padinei Închise. De la limita inferioară a grohotişului ne abatem către stânga şi după 40 m ajungem în dreptul unui adăpost improvizat din blocuri de piatră chiar la baza marelui perete care surplombează. La 20 m de acest punct se află într-o mică grotă apa izvorului denumit Izvorul Padinei Închise. Deasupra lui şi chiar din grotă, în lungul unei fisuri bine conturate pe faţa surplombată a peretelui, sunt dispuse primele pitoane de pe TraseuI Izvorului. La 10 m în dreapta lui avem Traseul Surplombelor.
Durată acces: 2 1/2 ore
Rută retragere: Pe brânele din spatele peretelui, care ne-au dus extrem de rapid în Padina Şindileriei. Marcajul de cruce roşie ne-a scos din padină, doar pentru a se intersecta în curând cu marcajul dungă albastră de Refugiul Diana - Colţul Chiliilor.

Topo

Topo

Traseul Izvorului

Poze


Traseul Izvorului

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeTraseul Izvorului

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Valea Padina Închisă, care are o orientare generală sud-nord, prezintă iniţial un talveg acoperit cu vegetaţie; ceva mai sus, aceasta dispare, locul ei luându-l grohotişurile, în lungul cărora înaintăm, apropiindu-ne astfel de punctele de intrare pe traseele stabilite în Peretele Padinei Închise. De la limita inferioară a grohotişului ne abatem către stânga şi după 40 m ajungem în dreptul unui adăpost improvizat din blocuri de piatră chiar la baza marelui perete care surplombează. La 20 m de acest punct se află într-o mică grotă apa izvorului denumit Izvorul Padinei Închise. Deasupra lui şi chiar din grotă, în lungul unei fisuri bine conturate pe faţa surplombată a peretelui, sunt dispuse primele pitoane de pe TraseuI Izvorului. La 10 m în dreapta lui avem Traseul Surplombelor.
Rută retragere: Pe brânele din spatele peretelui, care ne-au dus extrem de rapid în Padina Şindileriei. Marcajul de cruce roşie ne-a scos din padină, doar pentru a se intersecta în curând cu marcajul dungă albastră de Refugiul Diana - Colţul Chiliilor.

Echipament


Traseul Izvorului

Comentarii