Traseul Şindileriei 4B, 7+/8- (A0)
0.00/5 (0 voturi)
650 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 10.10.2014
editat de Adi la data de 01.12.2017

Caracteristici generale


Grad clasic: 4B
Grad artificial: A0
Grad rotpunkt: 7+/8-
Tip: Traseu clasic

 Traseul Şindileriei 
Lungime: 5 LC
Durată parcurgere: 3 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileCreastăFisurăRapel

Premieră şi reparații

Premieră: A.S. Armata Brașov
Dată: 14-15.07.1972


Descriere traseu

Traseul este scurt, cu o singură lungime dificilă, desfăşurată pe o fisură verticală. Regrupările au câte un singur piton, dar se pot pune fără probleme asigurări mobile. De altfel mobilele sunt importante şi în a treia lungime unde pitoanele lipsesc aproape cu desăvârşire. Ultimele lungimi merg pe o creastă uşoară cu multi copaci.

Lungimile se desfăşoară astfel: prima este înierbată, a doua este dură şi frumoasă cu suficiente pitoane, a treia merge pe nişte praguri de iarbă pentru a se orienta în final către o creastă. De la ieşirea în creastă putem continua până la capătul ei (încă 2 l.c.) sau putem rapela de la un pin solid până în firul jgheabului din care am început escalada (ideal cu două corzi de 60m, posibil şi cu 2x50m).

Prima lungime. Pentru orientare, câţiva metri mai sus identificăm un piton bătut orizontal pe o faţă de stâncă. Înaintând spre acesta vom găsi sub el încă un piton, ascuns prin iarbă. Traseul continuă spre dreapta pe un fel de diedru-horn, apoi iese pe o faţă cu iarbă la capătul căreia este regruparea (un “morcov” cu inel).

A doua lungime urmează fisura ce iniţial este puţin căzută, apoi devine verticală. Pitoanele sunt dese, regruparea o facem pe un prag cu iarbă la cca 40m.

A treia lungime. În continuare nu se mai vede niciun piton, traseul merge în stânga pe nişte praguri cu iarbă şi nişte jnepeni (dacă avem suficiente mobile putem merge pe o fisură deschisă situată paralel cu pragurile), apoi în sus către o creastă. Nici spre creastă nu mai există asigurări fixe şi deşi pasajele nu sunt grele, totuşi se impun câteva asigurări mobile. De la ieşirea în creastă înaintăm până se întind corzile, apoi deja putem efectua rapelul de retragere.

Surse informaţii
roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/traseul-sindrileriei/
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984, pag. 303-304
Nomenclatorul traseelor

Acces şi retragere

Rută acces: Din poteca marcată BA Zărneşti-Diana urmăm ramificaţia marcată CR spre vf. Turnu. După săritoarea de la intrarea pe Padina Şindileriei continuăm pe marcaj până ce peretele din dreapta pare să îşi piardă verticalitatea şi coteşte dreapta, lăsând să se formeze un jgheab adânc cu aspect de horn, întrerupt de săritori. Înaintăm câţiva metri pe acest jgheab până găsim posibilitatea de a ne inscrie pe treptele cu iarbă de pe peretele din dreapta cum urcăm.
Durată acces: 2 1/2 ore

Topo

Topo

Traseul Şindileriei

Poze


Traseul Şindileriei

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Traseul Şindileriei

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Din poteca marcată BA Zărneşti-Diana urmăm ramificaţia marcată CR spre vf. Turnu. După săritoarea de la intrarea pe Padina Şindileriei continuăm pe marcaj până ce peretele din dreapta pare să îşi piardă verticalitatea şi coteşte dreapta, lăsând să se formeze un jgheab adânc cu aspect de horn, întrerupt de săritori. Înaintăm câţiva metri pe acest jgheab până găsim posibilitatea de a ne inscrie pe treptele cu iarbă de pe peretele din dreapta cum urcăm.

Echipament


Traseul Şindileriei

Comentarii