Astăzi se împlinesc 28 ani de la deschiderea traseului Hornul de la Curtea Oţelei (Peretele Oţelei)

Traseul Clasic 2B
0.00/5 (0 voturi)
1451 vizualizări


  • Descriere
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 27.09.2014
editat de Adi Min la data de 29.06.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 2B
Tip: Traseu clasic

 alt 
Orientare: V
Durată parcurgere: 2 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneAsigurări mobileHornFriabilPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Nae Dimitriu, Ion Şincan
Dată: 29.06.1934


Descriere traseu

Din dreptul Săritorii Prelucii, situată la aproximativ 100m deasupra confluenței cu Valea lui Zangur, malul stâng al Văii Seci (dreapta cum urcăm) se transformă într-o imensă poiană, care deschide asupra acestui aspru ținut de stânci, o perspectivă dintre cele mai largi. În dreapta, privirea se opreşte uimită peste succesiunea de vârfuri și strungi ale Picăturii; în stânga, pe creasta ce separă Văile Zangur şi Seacă distingem pe rând Colţii Diavolului — situaţi exact deasupra confluenţei iar deasupra lor, Țancul Uriaşului, imens trunchiu de piramidă surplombat de un bloc enorm, care dă vârfului înfăţişarea stranie a unei uriaşe figuri omeneşti privită de profil. În rândurile de mai jos vom da câteva detalii asupra escaladei acestui vârf efectuată în ziua de 29 Iunie în cursul ascensiunii Văii Seci a Caraimanului. 
Din punctul unde Săritoarea Prelucie ia sfârșit, urmând către stânga și aproape orizontal coasta ce separă Valea Seacă de șiștoaca Uriașului, ajungem după un parcurs scurt, în punctul unde un vâlcel, la început ierbos şi larg, conduce într-o mică strungă situată pe creasta ce ne separă de Valea lui Zangur.
Lungimea vâlcelului nu depășește 100 m; pe măsură ce se apropie însă de creastă își accentuează panta, iar roca devine friabilă. 
Ajunși în strungă (Strunga Mică) ne orientăm spre dreapta urmând aproape dea coasta o linie care trece între un mic pâlc de jnepeni și baza peretelui stâncos al Țancului. 
De aici coborând câțiva metri, traversăm pe la bază o ruptură de pantă ce urmează imediat după ieşirea din jnepeniș.
Trecută această porţiune ne angajăm imediat la dreapta și în sus, atingând după un urcuş penibil prin jnepeni mijlocul rupturi pomenite, pe care o traversăm înapoi și la o înălțime mai mare, apropiindu-ne astfel de baza Ţancului.
De sub peretele acestuia, observăm de la prima aruncătură de ochi că singurul punct care permite accesul la vârf, constă dintr-un horn de aproape 15 m înălțime, îngust şi pe alocuri surplombant, sub care se deschide aproape vertical, un prăvăliș ce sfârșește în Zangur. 
Hornul care – adăugăm – este foarte distinct, nu prezintă decât două puncte grele, fără a fi însă excepționale. 
Escalada părții lui superioare o facem cu spatele la peretele stâng, care ne ușurează mult trecerea surplombei situată în partea terminală a hornului; imediat după aceasta, ieşim pe faţa din dreapta de unde după câțiva metri atingem îngusta şa de sub punctul culminant al Țancului. 
De aci la vârf urmează o porțiune scurtă de înclinaţie medie a cărei escaladă trebuie făcută cu atenție, deoarece prizele se detașează la cea mai ușoară atingere.
Punctul culminant al Țancului care păstrează forma unei spinări înguste de 50-70 cm şi în lungime de 5-7m deschide asupra împrejurimilor decorul covârșitor al marilor înălțimi înconjurate de abise adânci.
Spre V. Seacă - peste firul ce se deschide afund la picioarele noastre - putem privi fără piedică toate detaliile frământatei creste a Picăturii; spre Zangur - în contrast cu spectacolul sălbatec al Văii Seci - coastele acoperite de o vegetație bogată urcă ușor spre Brâul Portiței.
*
Din vârf, urmând același traiect coborâm la șaua Țancului printr-un rapel de coardă pe care-l facem în jurul unui mic mamelon situat pe creastă.
Pentru coborârea hornului fixăm în șa un piton și un nou rapel ne aduce la baza colţului.
Trecută şi această porţiune, reluăm înotul prin jnepeni urmând acelaşi traiect către Strunga Mică, Vâlcelul Mic de unde coborâm în V. Seacă după 2 ore de la plecare.
*
Pentru acei cari vor încerca escalada Țancului fără a face în continuare ascensiunea Văii Seci, se recomandă ca de la confluenţa Zangur - Seacă, să urmeze firul celei dintâi.
Pe pantele malului stâng al acestei văi (dreapta cum urcăm) se poate ajunge sub țanc în condițiuni mai uşoare și într-un timp mai scurt, decât pe traiectul : Confluenţa cu Valea Zangur - Săritoarea Prelucie - Strunga Mică.
Timp: Bușteni - Valea Seacă - Confluența cu V. Zangur 2 - 2 ½ ore.
Confluența - Săritoarea Prelucie - Strunga Mică 45 min - 1 oră. 
Strunga Mică - Hornul Țancului - Vârf 1 - 1 ½ oră. 
Vârf - Valea Seacă - Bușteni 2-3 ore.
Surse informaţii
Nae Dimitriu, Ion Șincan - Țancul Uriașului din Valea Seacă a Caraimanului, Buletinul Alpin - revista ADMIR, anul II, nr. 2, iunie 1934, pag. 25-26

Acces şi retragere

GPS: N 45° 25' 04.1" E 25° 30' 10.6"    

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


alt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 25' 04.1" E 25° 30' 10.6"    

Echipament


alt

Comentarii