Astăzi se împlinesc 71 ani de la deschiderea traseului Traversarea Peretelui Ciorânga Mare (Peretele Ciorânga Mare).  Astăzi se împlinesc 77 ani de la deschiderea traseului Traseul Central din Peretele Piscului Rece (Peretele Piscului Rece).  

Fisura Berbecului 5B
0.00/5 (0 voturi)
1953 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (9)
  • Video (1)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 27.09.2014
editat de Ad Rian la data de 14.08.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 6
Grad artificial: A1
Tip: Traseu clasic

 Vedere din Valea Jepilor Sursa foto: Rupi (2019) 
Lungime: 6 LC
Durată parcurgere: 4 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Traseu medaliatPitoaneTavanFisurăFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Victor Măciucă, Gheorghe Udrea, Alexandru Stătescu
Dată: 1953


Descriere traseu

LC 1: Este prost asigurată. Se merge destul de mult până se ajunge la un piton slab care mişcă, apoi printre nişte copaci. Urmează o porţiune ierboasă destul de lungă fără absolut nicio asigurare.

LC 2: Lungimea începe cu nişte paşi foarte frumoşi, fiind cea mai frumoasă lungime. Următoarea regrupare este incomodă, însă cu câţiva metri mai jos de regruparea normală se poate traversa dreapta peste o muchie şi să regrupăm la un copac.

LC 3: Şi această lungime este la fel de frumoasă, dar regruparea următoare este la câţiva metri sub un tavan, în 3 cuie nu prea grozave.

LC 4: În sus, până în tavan, se văd nişte plăci care dau puţine emoţii. Lungimea nu este atât de dificilă, merge făcută destul de repede, şi dacă te tragi de o buclă te salţi imediat peste tavan.

LC 5: Urmează a 5-a lungime, teoretic cea mai grea. Practic, este lungimea cu gradul cel mai mare, dar care se poate face integral la artificial. Efectiv, sunt cuie din jumate în jumate de metru. Următoarea regrupare este într-o grotă prin care se trece pe cealaltă parte a versantului.

LC 6: Nu e greu, dar e delicat. Regrupez după 45m pe care am găsit vreo 4-5 pitoane, am folosit un anou după un copăcel şi vreo 2 frienduri. Urmează încă vreo 5m de căţărat şi se iese în pădure. Teoretic am fi putut să ieşim în pădure dintr-o singură lungime lungă, dar frecau prea tare corzile.
Surse informaţii
danabaza.blogspot.ro - http://danabaza.blogspot.ro/2010/11/fisura-berbecului-si-noapte-sub-stele.html
Topo - Silvia Iordache - http://silvia-iordache.blogspot.ro/2007/05/caraiman-tr-fisura-berbecului-5b.html

Acces şi retragere

Rută acces: De la refugiul Salvamont (din Vâlcelul Înspumat) se urcă puţin spre cascade pe Vâlcelul Înspumat şi se coteşte la stânga pe primul vâlcel. Acest mic vâlcel trece pe sub săritoarea lui Magheru, apoi devine pământos (chiar dubios pe alocuri). Fisura Berbecului porneşte din şaua de la capătul acestui vâlcel pământos.
Rută retragere: După ce ieşim din pădure căutăm copacul cu cordelină roşie din care rapelăm. Coborâm pe vâlcel pe picioare şi rapelând săritorile şi ne întoarcem înapoi de unde am plecat, la căsuţa Salvamont.

Topo

Topo

Fisura Berbecului

Poze


Vedere din Valea Jepilor Sursa foto: Rupi (2019)

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


JurnaleVedere din Valea Jepilor Sursa foto: Rupi (2019)

Useri care au parcurs traseul


Eugen Popescu - 01.08.1980, Vara

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Bogdan Boja - 04.08.2012

HartăRută acces: De la refugiul Salvamont (din Vâlcelul Înspumat) se urcă puţin spre cascade pe Vâlcelul Înspumat şi se coteşte la stânga pe primul vâlcel. Acest mic vâlcel trece pe sub săritoarea lui Magheru, apoi devine pământos (chiar dubios pe alocuri). Fisura Berbecului porneşte din şaua de la capătul acestui vâlcel pământos.
Rută retragere: După ce ieşim din pădure căutăm copacul cu cordelină roşie din care rapelăm. Coborâm pe vâlcel pe picioare şi rapelând săritorile şi ne întoarcem înapoi de unde am plecat, la căsuţa Salvamont.

Echipament


Vedere din Valea Jepilor Sursa foto: Rupi (2019)

Comentarii