Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Mircea Casassovici.

Ulise 6A, 7b (6a, A1)
4,50/5 (2 voturi)
3906 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (12)
  • Video (1)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 07.10.2014
editat de Ad Min la data de 20.11.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Grad impus: 6a
Grad artificial: A1
Grad rotpunkt: 7b
Tip: Traseu clasic

 Ulise 
Orientare: S
Lungime: 8 LC
Altitudine: 1150 m
Înălţime: 300 m
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Traseu medaliatPitoaneSpituriArtificialIarbăRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Viorel Nicolaescu, Alexandru Pătraşcu
Dată: 09.1977
Reparat: Titus Gonţea
Dată: 02.12.2000
Premieră rotpunkt: Titus Gonţea
Dată: 09.12.2000


Descriere traseu

Prima lungime de coardă porneşte pe o fisură clară, cu foarte multă iarbă. De la jumătatea lungimii ne vom orienta către stânga pe o crestuliţă uşor friabilă şi fără pitoane (până în regrupare nu vom mai avea, dar nici greu nu e), lăsând pe partea dreaptă un mic vâlcel. Ieşirea în regrupare este friabilă şi cu mult pământ. Prima regrupare se află pe brâna comună cu Traseul Catrinel, doar că un pic mai la dreapta şi pe spit-uri.

A doua lungime porneşte pe o altă fisură plină de ierburi. Pe alocuri fisura este umplută cu pământ. De la jumătate, de unde întâlnim o mică surplombiţă, peretele devine mai curat. Ieşirea în regrupare este expusă, cu metri buni neasiguraţi şi teren plin de pământ şi friabil.

A treia lungime
porneşte spre dreapta apoi în sus pe fisură. La un moment dat vom vedea o cordelină într-o clepsidră pe partea stângă. În acel moment vom începe un traverseu scurt stânga (a se asigura cu buclă lungă), apoi continuăm în sus până la o brâniţă mică de iarbă. O lungime frumoasă şi compactă, fără iarbă.

A patra lungime
. Aici este oarecum o regrupare comună, unde Catrinel pleacă în stânga pe o faţă uşoară şi apoi un hornuleţ vertical, în timp ce Ulise porneşte în dreapta pe o serie de “burtici” (a se citi surplombiţe) tăiate de o fisură, care nu par neapărat asigurate la prima vedere. Micile surplombiţe nu sunt foarte grele şi sunt bine asigurate. Cu un pic de atenţie şi poziţionarea corectă pe picioare pot fi depăşite, pentru ca imediat dupa ele o traversare scurtă în stânga să conducă într-o regrupare incomodă.

A cincea lungime este “lungimea de artificial”
, cotată la rot cu gradul 9- (7b?). O faţă verticală frumoasă se întinde deasupra noastră, străpunsă de o fisură fină cu multe pitoane. Porţiunea bine pitonată, dar nu atât de bine cât să ajungi din buclă în buclă. Este nevoie de scăriţă. După 10 m vom traversa spre dreapta, pentru a prinde linia asigurărilor fixe. Vom continua în sus până la un expansor vechi, de unde vom trece peste o mică crestuliţă, de unde începe o zonă puternic înierbată, şi vom regrupa peste 5 m (regruparea nu e foarte vizibilă din cauza ierburilor).

Linia pitoanelor din lungimea a şasea este orientată spre dreapta, ţintind hornul de deasupra. Vom începe prin a căţăra vertical, apoi un mic traverseu stânga, apoi dreapta până în regrupare. Nu este greu, dar prizele acoperite de vegetaţie şi distanţa mai mare dintre pitoane ne dau emoţii. Se pot monta mobile.

Traversarea stânga spre horn anunţă intrarea în cea de-a şaptea lungime de coardă, pe care nu ai cum să o ratezi. Spraiţ, bavareză, orice este permis. Până la un punct lungimea este bine asigurată, până la o pană de lemn care anunţă începutul unei zone de vreo 7 m neasiguraţi. Pana de lemn nu cred că mai ţine ceva în cădere, dar zona merge asigurată cu mobile. Se iese în creasta Feţei Înalte.
Surse informaţii
Ioana Acsinia - http://flutureledepiatra.ro/2013/11/19/traseul-ulise-fata-inalta-masivul-postavarul/
Silvia Murgescu (poză perete) - http://www.silvique.ro/2010/05/20100501-catarare-catrinel-si-bita-in.html

Acces şi retragere

GPS: N 45° 33' 17.6" E 25° 32' 55.1"    
Rută retragere: Retragerea e identică cu cea din Catrinel: se urcăm cam 10 m pe un vâlcel stâncos, apoi se ţine o potecă aproape de creastă, cam 5-10 minute şi se face stânga pe un vâlcel stâncos (al treilea). Mai jos coborirea e destul de clară, pe o potecă subţire şi abruptă, care duce spre baza peretelui.

Sau (pentru cei cu semicorzi de 60m!) după parcurgerea lungimii a 7-a (cu hornul), rapelăm înapoi pe ea, până în regruparea pe spituri. Apoi rapelăm fix în jos încă 4 rapeluri (pe Garda de Fier) până la baza peretelui.

Topo

Topo

Ulise
schițe trasee alpinism perete Fața Înaltă, Masivul Postăvarultrasee alpinism perete Fața Înaltă, Masivul Postăvarul

Poze


Ulise

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeUlise

Useri care au parcurs traseul


Vasile Dumitrică - 29.04.2018, Vara
- 29.04.2018Fără lungimea 7 (retragere în rapel pe „Garda de fier”)
Vlad Grigore - 31.05.2015, Vara
- 31.05.2015Fara ultima lungime
Eugen Popescu - 01.08.1980, Vara
- 01.08.1980

Useri care doresc să parcurgă traseul


Iulia Darie

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Titus Gontea - 10.02.2021

HartăGPS: N 45° 33' 17.6" E 25° 32' 55.1"    
Rută retragere: Retragerea e identică cu cea din Catrinel: se urcăm cam 10 m pe un vâlcel stâncos, apoi se ţine o potecă aproape de creastă, cam 5-10 minute şi se face stânga pe un vâlcel stâncos (al treilea). Mai jos coborirea e destul de clară, pe o potecă subţire şi abruptă, care duce spre baza peretelui.

Sau (pentru cei cu semicorzi de 60m!) după parcurgerea lungimii a 7-a (cu hornul), rapelăm înapoi pe ea, până în regruparea pe spituri. Apoi rapelăm fix în jos încă 4 rapeluri (pe Garda de Fier) până la baza peretelui.

Echipament


Ulise

Comentarii