Pe 06.12.1920 se năştea Ionel Coman.

Catrinel 6A, 6c (6a/6a+, A1)
3,00/5 (1 vot)
2537 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (6)
  • Hartă
  • Comentarii (2)
adăugat de Ad Min la data de 07.10.2014
editat de Adi Min la data de 01.12.2017

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Grad impus: 6a/6a+
Grad artificial: A1
Grad rotpunkt: 6c
Tip: Traseu clasic

 Catrinel 
Orientare: S
Lungime: 9 LC
Altitudine: 1150 m
Înălţime: 300 m
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

PitoaneArtificialIarbă

Premieră şi reparații

Premieră: Gheorghe Enache (Genu), Felicia Enache, Gheorghe Gadici, Ioan Neagoe (Nuşu), Răzvan Budac
Premieră rotpunkt: Titus Gonţea
Dată: 2001


Descriere traseu

Primele 6 lungimi au fost deschise de Gheorghe Enache (Genu) şi Felicia Enache şi terminat pe ultimile 2 lungimi de coardă de Ion Neagoe (Nuşu).

Plecarea în traseu este marcată cu vopsea în stânga peretelui Faţa Înaltă în dreptul unei arcade cu orientare stânga.

Prima lungime pornește pe o fisură clară, după care cotește ușor dreapta urmând linia altor fisuri și praguri. Pitoanele indică depășirea prin dreapta a tavanului care se ivește deasupra, pentru ca apoi traseul să iasă pe o brână plină de pământ, iarbă și bolovani căzuți. Pe acest teren de luptă este prima regrupare.
Atenție la orientare! Primele 3 lungimi din Catrinel se află foarte aproape de traseul Ulise, care este imediat în dreapta. Prima regrupare din Catrinel se află pe aceași brână cu regruparea din Ulise, diferența fiind că regruparea din Ulise are un spit în timp ce Catrinel nu are decât pitoane.

A doua lungime este cea mai grea din traseu (pași de 7+/8-) și traversează o față verticală, bine asigurată. Depinzând de înălțimea cățărătorului și de pregătirea acestuia, s-ar putea să fie necesare scărițe. Pentru alpiniștii bine pregătiți, lungimea este foarte cățărabilă și foarte frumoasă ca pași. Ieșirea în regruparea de pe brână este din nou neasigurată și pe teren murdar (nici nu ar avea unde să stea asigurările).

A treia lungime traversează foarte puțin în dreapta de regrupare, pentru a se reorienta la stânga într-o lungime ușoară și frumoasă. Regruparea cu ieșire pe o brână murdară și cu iarbă.

A patra lungime pornește 3-4 m în stânga până la un piton cu inel aflat pe brâna de iarbă cu regruparea. De aici pitoanele conduc la un diedru cotat cu pas de 6+/7-, foarte bine asigurat. Diedrul se transformă într-o fisură plină cu iarbă care conduce la o regrupare suspendată și incomodă.

A cincea lungime pornește ușor dreapta spre un tavan care se vede clar deasupra. După 15 m traversăm oblic dreapta pe sub o arcadă fără asigurări fixe. Traversăm apoi spre stânga, spre tavanul mare, de unde vom traversa iar către dreapta, pe sub tavan, regrupând pe o brână. Este o lungime ușoară și mai curată decât precedentele.

Lungimea a şasea merge în sus brâne de iarbă până la baza unei feţe compacte, unde căţărarea este mai mult artificială. Se merge oblic dreapta pentru 15 m şi apoi oblic stânga, apoi de la contrafort vertical în sus.

Lungimea a şaptea depăşeşte o faţă, apoi ne angajăm într-un traverseu lung spre stânga, la capătul căruia vom regrupa.

A opta lungime este ultima mai grea, ce are o linie uşor sinuoasă în sus, cotată cu pași de 7-. Traseul este foarte bine asigurat, așa că nici pașii mai grei nu creează emoții.

A noua lungime este reprezentată de o creastă ușoară care conduce în vârful Feței Înalte.


Surse informaţii
Ioana Acsinia - http://flutureledepiatra.ro/2012/10/02/traseul-catrinel-fata-inalta-masivul-postavarul/
Silvia Murgescu - http://www.silvique.ro/2010/05/20100501-catarare-catrinel-si-bita-in.html
Poză Nagy Rudolf (Rudi).

Acces şi retragere

GPS: N 45° 33' 17.6" E 25° 32' 55.1"    
Rută retragere: Retragerea e identică cu cea din Ulise: se urcăm cam 10 metri pe un vâlcel stâncos, apoi se ţine o potecă aproape de creastă, cam 5-10 minute şi se face stânga pe un vâlcel stâncos (al treilea). Mai jos coborirea e destul de clară, pe o potecă subţire şi abruptă, care duce spre baza peretelui.

Topo

Topo

Catrinel
schițe trasee alpinism perete Fața Înaltă, Masivul Postăvarultrasee alpinism perete Fața Înaltă, Masivul Postăvarul

Poze


Catrinel

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeCatrinel

Useri care au parcurs traseul


toma dragos - 09.05.2021, Vara
- 09.05.2021

Useri care doresc să parcurgă traseul


Iulia Darie

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 33' 17.6" E 25° 32' 55.1"    
Rută retragere: Retragerea e identică cu cea din Ulise: se urcăm cam 10 metri pe un vâlcel stâncos, apoi se ţine o potecă aproape de creastă, cam 5-10 minute şi se face stânga pe un vâlcel stâncos (al treilea). Mai jos coborirea e destul de clară, pe o potecă subţire şi abruptă, care duce spre baza peretelui.

Echipament


Catrinel

Comentarii