Astăzi se împlinesc 75 ani de la deschiderea traseului Fisura Pintenului Văii Albe (Peretele Văii Albe), 3 ani de la deschiderea traseului Beautiful People (Peste Nări)

Surplombele de Aur 6A, (4c/4c+, A2+)
4,00/5 (1 vot)
3210 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (2)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 07.10.2014
editat de Ad Min la data de 03.11.2017

Caracteristici generale


Grad clasic: 6A
Grad impus: 4c/4c+
Grad artificial: A2+
Grad artificial (clean): C1
Tip: Traseu clasic

 alt 
Orientare: S-V
Lungime: 7 LC
Altitudine: 820 m
Înălţime: 200 m
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Traseu medaliatPitoaneSpituriAsigurări mobileArtificialSurplombăRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Miklós Nagy, Dumitru Chivu
Dată: 22.08.1971
Premieră solo iarna: George Stroie (Bivuacu)


Descriere traseu

Este cel mai cunoscut traseu din Cheile Râşnovului şi are aproximativ 200 m. Un traseu cu stânca destul de solidă, având primele 3 lungimi foarte surplombate (ieşind aprox 8-10 m în consolă, de la startul traseului). Toate regrupările au cel puţin o ancoră mecanică. Datorită dificultăţii şi a numeroaselor pitoane nu putem uni lungimile, chiar dacă acestea sunt scurte.

LC1: Căţărăm o serie de fisuri discontinue, iar în a doua jumătate a ei nişte pasaje surplombante. Regrupăm în scăriţe pe o faţă spălată în dreptul unor pitoane legate şi a unui spit. Lungimea poate fi parcursă la liber, având gradul de 9/9+, în starea în care se află foarte multe pitoane nu recomandă acest lucru. 30 m A1.

LC2
: Intrăm într-un traverseu dreapta uşor descendent pe o faţă spălată fără prize de mâini sau picioare. Ne putem folosi si de "mâna curentă" instalată în acea secţiune. Atenţie, primul sau al doilea piton cum plecăm din regrupare mişcă, dar tracţionat în jos ţine. Continuăm pe o fisură mai mult sau mai puţin pronunţată până în regrupare (într-o grotă mare şi spaţioasă). Ultimii metri sunt de liber pe un teren uşor friabil. 25 m 5, A1+.

LC3: Cea mai grea lungime de artificial a traseului. Sunt necesare minim 20 de bucle echipate. Este ultimul loc din care ne mai putem retrage cu corzi de 60 m, până la intersecţia Via Ferratei. Atenţie, către stânga se văd câteva pitoane de la o tentativă, traseul NU este pe acolo. Pornim către dreapta ascendent pe o fisură ce o vom urma până în următoarea regrupare. Secţiunea mediană este cea mai grea, cu pitoane nu tocmai grozave. Vom întâlni şi al doilea snop de pene de lemn (primul este în prima LC). În unele locuri din ultima treaptă a scăriţei nu ajungem la următorul piton. Vom mai avea nevoie de mobile (friend mediu-mare, nuci medii-mari). Regruparea este pe o mică platformă. De aici singura modalitate de retragere este în sus încă 2 LC. 25 m, A2+, C1.

LC4
: Peretele cade, devenind vertical. Urmărim o fisură mare ce o parcurgem în căţărare liberă. Distanţa între pitoane fiind mai mare este util şi un friend mai măricel. Regrupare comodă. 20 m, 4, A1

LC5: Următoarele 2 lungimi (din schiţe) se leagă. Pornim în sus pe o fisurică apoi traversăm o faţă spălată până la o nouă fisură ce ne scoate pe o brâniţă unde ne intersectăm cu Via Ferrata. 40 m, 4, A1, C1.

LC6: Pornim pe fisură, apoi traversăm dreapta până ajungem la un diedru. De aici traseul devine mai puţin înclinat. 30 m, A1.

LC
7: Traversăm dreapta până ajungem la un horn şi apoi în căţărare liberă până sus. 5-.

Acces şi retragere

GPS: N 45° 32' 42.9" E 25° 31' 04.7"    

Topo

Topo

Surplombele de Aur

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Useri care au parcurs traseul


Eugen Popescu - 01.08.1980, Vara
- 01.08.1980

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 32' 42.9" E 25° 31' 04.7"    

Echipament


alt

Comentarii