Astăzi se împlinesc 1 an de la deschiderea traseului Simfonia Lunii (Făgetul Ciucului (Pereţii Cichibiuc))

Sulfinelor 5B, (6a, A1)
0.00/5 (0 voturi)
2873 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (5)
  • Hartă
  • Comentarii (1)
adăugat de Ad Min la data de 07.10.2014
editat de Ad mini la data de 30.04.2018

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 6a
Grad artificial: A1
Tip: Traseu clasic

 alt 
Orientare: S-V
Lungime: 6 LC
Altitudine: 810 m
Înălţime: 180 m
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

PitoaneArtificialRecomandatFantastic

Premieră şi reparații

Premieră: Emil Coliban


Descriere traseu

Între Cezar Manea şi Surplombele de Aur se desfăşoară pe o stâncă surplombată şi uşor friabilă două trasee bine pitonate, cu regrupări solide, ce au a doua jumătate comună. Având intrările scrise la bază, Moldoveanu (5A) şi Sulfine (5B) sunt uşor de identificat şi urmărit, prezentând pasaje de artificial ce fac recomandabilă utilizarea scăriţelor.

LC1: Se intră în traseu într-un mod expus, datorită friabilității rocii și a faptului că primul piton, care pare firav, este situat pe partea stângă a liniei, la câțiva metri de sol. Se continuă cu pasaje frumoase pe o fisură (6-) până sub o surplombă ce precede regruparea (6+/7- sau A0).

LC2: Din regruparea incomodă pornim pe un horn înclinat (6), cu suficiente pitoane, continuăm pe o fisură uşor surplombată până la pasajul cheie al traseului: o fisură-horn fără pitoane (6+) care ne scoate până aproape de regrupare.

LC3: De pe pragul unde ne-am oprit traversăm faţa cu pitoane apropiate şi ne angajăm spre stânga, prin zone ce pot fi uşor trecute la liber, până la un piton cu o cordelină lungă. Aici vom face o traversare dificilă spre stânga, cordelina servind drept scăriţă celor care nu şi-au adus de acasă. Traversarea este delicată și presupune ceva forță în brațe, pentru că va trebui să facem o ridicare pe un prag cu prize nu tocmai bune la mâini, iar la picioare prizele apar ceva mai târziu, după ce ieșim din scăriță sau din respectiva cordelină. Regruparea urmează după acest pasaj și este cu o scurtă traversare în stânga, deși avem pitoane imediat în sus. De aici traseele se unesc, descrierea continuând cu lungimea a patra a traseului Moldoveanu.

LC4: În continuare traseul urmează o faţă spălată aeriană pe aprox. 25m.

LC5: Continuăm cu o lungime de grad 6+ rotpunkt care măsoară tot 25m. Finalul lungimii este prin micul jgheab friabil (orientat stânga faţă de linia traseului) şi fără asigurări sau drept în sus şi apoi cu o mică traversare stânga, tot fără asigurări.

LC6: Debutează cu o fisură în bavareză asiguraţi într-un piton cu cordelină, după care nu se mai vede niciun piton, dar putem să plasăm o nucă, trecem o mică surplombă (după depășirea căreia vom găsi următorul piton) şi ieşim în stânga pe pasaje uşoare şi cu puţine pitoane, până în creastă.

Traseul Sulfine prezintă pasaje de 6+ impus, fiind un pic mai friabil decât Moldoveanu.
Surse informaţii
Nomenclatorul traseelor
roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/moldoveanu-sulfine/
Completare descriere - Radu Ciofringeanu

Acces şi retragere

GPS: N 45° 32' 42.9" E 25° 31' 04.7"    
Rută retragere: Se face retragerea pe poteca evidentă care apoi în pădure pare a se pierde, dar coborând printre copaci ajungem foarte repede la baza cheilor.

Topo

Topo

Sulfinelor

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţealt

Useri care au parcurs traseul


Lucian Apostu - 26.07.2020, Vara
- 26.07.2020
Eugen Popescu - 01.08.1980, Vara
- 01.08.1980
Radu Ciofringeanu - 01.01.1900, Vara

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 32' 42.9" E 25° 31' 04.7"    
Rută retragere: Se face retragerea pe poteca evidentă care apoi în pădure pare a se pierde, dar coborând printre copaci ajungem foarte repede la baza cheilor.

Echipament


alt

Comentarii