Hornul Agăţat 5B
0.00/5 (0 voturi)
2148 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (3)
  • Hartă
  • Echipament
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 02.09.2014
editat de Ad Min la data de 25.09.2015

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Bucle echipate: 25
Tip: Traseu clasic

 Hornul Agăţat 
Orientare: S
Lungime: 8 LC
Altitudine: 1550 m
Înălţime: 200 m
Durată parcurgere: 5 - 6 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

PitoaneAsigurări mobileFisurăHornIarbăFriabilNerecomandatPericulosPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Emilian Cristea, Matei Schenn, László Karácsonyi, Petre Cristina
Dată: 1961


Descriere traseu

Privit în ansamblu, acest traseu prezintă trei porțiuni distincte. Prima se efectuează prin cățărătură liberă ; cea de-a doua, care începe din „Brâul Împădurit", prin trecerea unui pasaj surplombant și frecvente traversări, iar ultima, prin escalada marelui horn, ce precede în partea finală o placă spălată şi pe alocuri cu prize mici.

Cu circa 15 m înainte de zona de inflexiune a Peretelui Urlătorii Mari observăm la baza acestuia un scoc, în parte înierbat, pe care vom urca direct, până la înălțimea unei zade.

Din dreptul acestui reper, prima L.C. trece peste o serie de obstacole, cu prize solide, întretăiate de mici pasaje surplombante, uneori înierbate, care ne obligă să înaintăm prin scurte traversări. În partea finală, la cca. 30 m înălțime, efectuăm o traversare către dreapta, dupa care, la mică distanță, ne regrupăm pe Brâul Împădurit.

În cea de a 2-a L.C. reperăm o a doua zadă, din dreptul căreia traversăm, în diagonală către dreapta, 8 m, până baza peretelui ce-l avem în față, brăzdat de o mare fisură.

Cu ajutorul citorva pitoane înaintăm, în cursul celei de a 3-a L.C., de-a lungul acestei fisuri, care surplombează uneori. După cca. 25 m ne abatem 2 m către stânga, trecem un pasaj frământat, apoi o faţă uşor inierbată şi ne regrupăm deasupra unei surplombe, pe o platformă îngustă, în dreptul unui pâlc de ienuperi.

Lăsând acest pilc în stânga, trecem un pasaj surplombant (a 4-a L.C.), pe verticala peretelui brăzdat de o fisură înclinată oblic către stânga ; ieşim astfel în dreptul unui brâu ce se alungeşte spre dreapta. Printr-o traversare în aceeaşi direcție, lungă de 8-9 m, ajungem într-un punct, unde ne putem regrupa.

În cea de a 5-a L.C. înaintăm de-a lungul brâului sus-amintit, cca. 4-5 m, iar din locul care ne permite să schimbăm direcția de mers, ne orientăm către stânga şi în sus, folosind treptele de iarbă şi prizele ce întâlnim de-a lungul unui prag care ia sfârşit la baza uneălături uşor surplombante. După ce trecem peste acest obstacol, cu ajutorul a 3 pitoane, ne abatem 2 m spre stânga, punct din care avem posibilitatea să urcăm de-a lungul unei muchii şi apoi un scoc de o înclinație pronunțată, care sfârşeşte pe un brâu acoperit în parte cu jnepeni.

A 6-a L.C. trece peste fețe spălate şi cu prize puține, întrerupte uneori de mici platforme de înfățişarea unor balcoane înierbate, care îngreuneaza mult înaintarea. în partea finală a parcursului se conturează tot mai clar spintecătura Hornului Agățat.

Urmând linia de cea mai mare pantă a peretelui (a 7-a LC.) trecem peste câteva obstacole înierbate ce preced intrarea în marele horn, pe desfăşurarea căruia înaintăm până la epuizarea celor 40 m de coardă.

În cursul ultimei L.C. (a 8-a) urcăm prin interiorul hornului, ocolind uneori obstacolele surplombante. În partea finală, hornul surplombând, ieşim pe o față puternic înclinată şi cu prize friabile, ce ia sfârşit pe vârf împădurit.
Surse informaţii
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - Emilian Cristea, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000

Acces şi retragere

GPS: N 45° 23' 21.7" E 25° 30' 25.8"    
Rută acces: Accesul se face de la Buşteni pe poteca Schiel din Valea Urlătorilor, până la punctul „La Mese" (pe traseul turistic triunghi albastru). De acolo, un hăţaş ce ocoleşte spre stânga Muchia Urlătorilor, duce la baza acestui perete sudic.
Durată acces: 2 ore
Rută retragere: De pe vârful împădurit, unde escalada se încheie, ne orientăm către nord, urmând creasta, în parte împădurită, până în Drumul Urlătorilor.
Durată retragere: 2 ore

Topo

Topo

Hornul Agăţat

Poze


Hornul Agăţat

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Hornul Agăţat

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 23' 21.7" E 25° 30' 25.8"    
Rută acces: Accesul se face de la Buşteni pe poteca Schiel din Valea Urlătorilor, până la punctul „La Mese" (pe traseul turistic triunghi albastru). De acolo, un hăţaş ce ocoleşte spre stânga Muchia Urlătorilor, duce la baza acestui perete sudic.
Rută retragere: De pe vârful împădurit, unde escalada se încheie, ne orientăm către nord, urmând creasta, în parte împădurită, până în Drumul Urlătorilor.

Echipament


Coardă: 2 semicorzi
Bucle echipate: 25
Mobile: frienduri, nuci
Echipament suplimentar: scăriţe, pitoane, ciocan
Hornul Agăţat

Comentarii