Astăzi se împlinesc 73 ani de la deschiderea traseului Creasta Vulturilor (Uriaşului) (Peretele Policandrului (Vulturilor)).  Astăzi se împlinesc 62 ani de la deschiderea traseului Traseul Izvorului (Peretele Padinei Închise).  Astăzi se împlinesc 61 ani de la deschiderea traseului Traseul Floarea de Colţ (Turnul Mare al Dianei).  

Vâlcelul Portiţelor 1B
0.00/5 (0 voturi)
1488 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (18)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 02.10.2014
editat de Ad Rian la data de 03.06.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 1B
Tip: Traseu alpin

 alt 
Durată parcurgere: 2 - 3 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

PitoaneHornFriabil

Descriere traseu

După circa 150 m de traiect comun cu Vilcelul Grohotișului, Vilcelul Portitelor se abate in stinga, punctat fiind imediat mai sus de o săritoare incomodă, ce se evită prin dreapta. Pe aceeasi parte ocolim următorul obstacol, pentru ca săritoarea cu fereastră ce ne intimpina curind să o conturnăm prin stinga. Abordăm insă direct o a patra săritoare, de circa 8 metri, printr-un tunel vertical de toată frumusetea. Locurile se deschid apoi, marcind confluenta cu un fir secundar din dreapta (i-am spus, inspirat de numele unui traseu din Cheile Turzii, Vilcelul Mignon). Nu departe intilnim panglica Briului Mare. Dincolo de o nouă săritoare, locurile se deschid, favorizind existența in lunile de vară a unui strat gros de zăpadă. Deasupra lor, în talveg întîlnim o săritoare de circa 10 metri, evitabilă prin stinga, pentru a sosi apoi sub o redutabilă săritoare. Din cele trei posibilități existente aici, o alegem pe aceea care urmează un horn inițial ascuns din stinga, prin a cărui îngustime avansăm cu încintare, finalmente traversind cu oarece atenție în vilcel. De aici asprimea firului dispare, nu și frumusețea lui, întilnind între altele lespede prinsă între pereții vilcelului.

Se abate aici in dreapta un afluent care saltă adinc în trupul crestei, pina la înalțimea șeii Grohotișului. Plăcerea ascensiunii este diminuată în acest ultim caz de înclinația accentuată a locurilor și, implicit, de precaritatea prizelor de iarbă.

Surse informaţii
http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_versantul-estic-al-bucsoiului-vilcelul-portitelor_id_221_pid_713.html

Acces şi retragere

Rută acces: Busteni - Gura Diham - Poiana Izvoarelor - Pichetul Rosu - poteca Take Ionescu - Poiana Bucsoiului (1625 m) - Valea Bucsoiului.
Durată acces: 2,5 ore

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale


  • 18.03.2017  Daniel Toader
  • 13.12.2015  Gabi Tudorie, Adi G

alt

Useri care au parcurs traseul


Alina Madalina Rosu - 18.05.2017
Ad Rian - 01.05.2016, Vara
Alina Madalina Rosu - 06.03.2016
Lucian Apostu - 01.01.1900, Iarna

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: Busteni - Gura Diham - Poiana Izvoarelor - Pichetul Rosu - poteca Take Ionescu - Poiana Bucsoiului (1625 m) - Valea Bucsoiului.

Echipament


alt

Comentarii