Astăzi se împlinesc 60 ani de la deschiderea traseului Lespezile Padinei Popii (Turnul Mare al Dianei), 60 ani de la deschiderea traseului Traseul Sângele Voinicului (Peretele Mare din Padina Popii), 63 ani de la deschiderea traseului Fisurile Centrale (Padina lui Călineţ), 15 ani de la deschiderea traseului Moon Trip (Prima faleză)

Vâlcelul Morarului (al Obuzului) 1A
0.00/5 (0 voturi)
1518 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (3)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Adi Min la data de 11.09.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 1A
Tip: Traseu alpin

 alt 
Durată parcurgere: 2 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Descriere traseu

Ar putea fi preluat în cazul acestei artere toponimul Vâlcelul cu Obuz, folosit de primii oameni care au parcurs zona (fraţii Tiţeica, Radu şi Şerban şi I. Canturiani), însă proiectilul în chestiune a dispărut şi denumirea ar fi poate lipsită de obiect. O altă „fundătură" este Vâlcelul cu Tunel, pe care, într-o enumerare de la est la vest a văilor Morarului, W. Kargel (1976) îl pomeneşte imediat după Valea Adâncă. Personal nu am găsit însă vreun tunel în locurile respective.

Vâlcelui Morarului se desprinde nu cu mult deasupra poienii omonime din Valea Morarului, mai exact înainte de primul cot spre stânga al acesteia. În apropierea confluenţei vâlcelul prezintă o şerpuire (iniţial spre dreapta), care lasă privirilor doar o scurtă porţiune a sa. În talveg întâlnim doar praguri, dintr-o rocă nu o dată putredă, locurile ceva mai dificile putând fi ocolite pe malul cu vegetaţie din stânga.

În apropierea Brâului Mare, accesibilitatea malurilor se inversează, putându-se înainta pe pajiştile din dreapta. Este şi nivelul unde locurile se deschid în evantai, făcându-şi loc spre o strungă din dreapta un afluent. Traseul depăşeşte apoi Brâul de Mijloc şi iese în Brâul de Sus (deasupra căruia continuă doar câteva zeci de metri). Traversând apoi în Valea Adâncă, putem sui de aici în Culmea Morarului.

Dificultate: 1 A. Timp necesar: circa 2 ore.
Surse informaţii
Munţii Carpaţi, Nr 14 - Mircea Ordean

Topo

Topo

Vâlcelul Morarului (al Obuzului)

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţe


  • 26.02.2017  Eugen, Silviu, Florin

alt

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


alt

Comentarii