Astăzi se împlinesc 73 ani de la deschiderea traseului Creasta Vulturilor (Uriaşului) (Peretele Policandrului (Vulturilor)).  Astăzi se împlinesc 62 ani de la deschiderea traseului Traseul Izvorului (Peretele Padinei Închise).  Astăzi se împlinesc 61 ani de la deschiderea traseului Traseul Floarea de Colţ (Turnul Mare al Dianei).  

Valea Adâncă 1B
4,00/5 (1 vot)
1896 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (46)
  • Comentarii (1)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Ad Rian la data de 04.02.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 1B
Tip: Traseu alpin

 Sursă foto: Rupi 
Durată parcurgere: 2 - 3 ore
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Traseu medaliatPitoaneArtificialFriabilCoardă

Descriere traseu

Imediat deasupra confluenţei cu Râpa Zăpezii, depăşim prin stânga o primă săritoare. O a doua se urcă printr-un horn friabil ori se ocoleşte prin dreapta. Malurile se lasă apoi îmbrăcate cu vegetaţie şi după trecerea unui nou obstacol ieşim în Brâul Mare.

Imediat deasupra acestuia, ulucul se îngustează. Ocolim (printr-un prag din peretele drept) o nouă săritoare şi — curând — ne strecurăm prin fereastra îngustă a unui nou obstacol. După ce traversăm Brâul de Mijloc, talvegul capătă înclinaţie generală ceva mai ridicată, dar (dominaţi din înălţime de Colţii Văii Adânci, aflaţi în stânga) depăşim câteva săritori mari.

Cea mai mare problemă a văii este reprezentată de un bolovan de 3-4m înălțime care blochează trecerea. Se urcă pe partea stângă. Majoritatea abordează săritoarea artificial, trăgând de cordelină/scăriță până la piton și apoi de piton. La liber, problema de boulder este peste posibilitățile unui cățărător mediu de văi de abrupt. Espadrilele de escaladă sunt utile în acest punct.

Locurile se deschid apoi, lăsând în dreapta calea de legătură cu obârşia Râpei Mici şi — imediat mai sus — banda suspendată la mare înălţime a Brâului Acelor. Printr-un covor bogat de jnepeni se poate ieşi tot aici, la dreapta, la începuturile vâlcelului zis al Morarului.

Pe malul cu vegetaţie din dreapta ocolim apoi talvegul, care — după ce lasă în dreapta Hornurile Văii Adânci (fără îndoială interesante, din punct de vedere alpin) — se pierde în pajiştile de sub Culmea Morarului. Ieşim la final într-o zonă cvasiorizontală, mărginită la dreapta (est) de creştetul plan al Acului de Sus, iar în direcţie opusă de un piept al crestei, conturnabil îndeobşte din dreapta (nord).

Dificultate: 1B. Timp necesar: 2 — 2 1/2 ore.

Surse informaţii
Munţii Carpaţi, Nr. 14 - Mircea Ordean
Completare/Actualizare: Rupi

Poze


Sursă foto: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale


  • 17.03.2012  Daniel Toader

Sursă foto: Rupi

Useri care au parcurs traseul


Andrei Badea - 08.09.2018
Adrian Mihai - 24.09.2017, Vara
Adrian Mihai - 28.05.2017
Ad Rian - 09.08.2015, Vara
alexalex - 09.08.2015, Vara
mihaelat - 09.08.2015, Vara
Andrei Badea - 07.08.2010
Lucian Apostu - 01.01.1900, Iarna

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


Sursă foto: Rupi

Comentarii