Râpa Zăpezii - Râpa Crucii 2A
3,00/5 (1 vot)
2122 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (7)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Adi Min la data de 05.05.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 2A
Tip: Traseu alpin

 alt 
Durată parcurgere: 4 - 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Descriere traseu

Imediat deasupra confluenţei cu Râpa Mare ne întâmpină un horn dificil, pentru evitarea căruia este preferabil să luăm din Brâul Mare o mică ramură a acestuia, care în urcuş spre stânga iese într-un scoc înclinat. Urmându-l în amonte, putem reveni la scurtă vreme în talveg. O nouă săritoare, incomodă prin îngustimea ei, poate fi conturnată prin dreapta. De aici, o bună bucată de drum nu mai întâlnim obstacole serioase.

În apropierea Brâului Acelor, o săritoare ne obligă la o traversare (inițial ascunsă ochiului) în dreapta, dincolo de care putem ieşi pe feţele laterale de sub Acul de Sus sau urma talvegul, între altele trecând peste două praguri.

Deasupra Brâului Acelor, o săritoare pare să închidă calea. Cercetând-o de mai aproape, fioroșenia ei se diminuează. Alegem pentru avans fisura din stânga, care, deși ne întrebuințează serios, ne conduce deasupra obstacolului. Apoi, pentru scurtă vreme, panta locurilor scade, ulterior luându-ne în primire o săritoare circa 6 metri înălțime, cu bolovan în afara căruia ieșim prin ramonaj. Urmează o copie la scară redusă (4 metri) a obstacolului precedent.

Ultimul „problem" îl constituie o săritoare înaltă, care deşi a căpătat în ultimii ani o fereastră, se evită îndeobște pe un prag din dreapta, iar apoi pe fețele de pe acea parte (flanc pe care pot fi ocolite şi precedentele două săritori). Curând ieșim în Strunga Acului de Sus.
Surse informaţii
Munții Carpați, Nr. 14 - Mircea Ordean
Trasee alpine în Carpați - Walter Kargel, 1976

Topo

Topo

Râpa Zăpezii - Râpa Crucii

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţe


  • 16.03.2013  Daniel Toader, Iulian P, Mihaela P

alt

Useri care au parcurs traseul


Lucian Apostu - 01.01.1900, Iarna

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


alt

Comentarii