Râpa Zăpezii - Râpa Mare 2A
4,00/5 (1 vot)
2843 vizualizări


  • Descriere
  • Jurnale/Parcurgeri (18)
  • Video (2)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Rupi la data de 13.05.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 2A
Tip: Traseu alpin

 alt 
Durată parcurgere: 4 - 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

Traseu medaliatPitoane

Premieră şi reparații

Premieră: Radu Ţiţeica, Şerban Ţiţeica


Descriere traseu

În amonte de confluenţa cu Vâlcelul Tancurilor, firul comun Râpa Zăpezii - Valea Adâncă străbate în lung Poiana II la capătul superior al căreia (după 20 — 30 minute de mers), cotind la stânga pătrunde în abrupt. Aici, el intră într-un prim defileu, unde rezistă uneori de la an la an un strat gros de zăpadă înclinată, a cărui depăşire necesită folosirea pioletului.

Urmează un loc ceva mai larg, unde se abate spre dreapta Valea Adâncă, iar către o strungă din stânga, un horn (din care pornea cândva o variantă de ocol, pe feţe aeriene astăzi în bună parte surpate). Ne întâmpină curând o primă săritoare, de mică îinălţime, peste care săltăm prin dreapta (în partea superioară prizele lipsesc). Apoi calea este închisă de un bloc considerabil, pe care îl depăşim prin stânga, folosind pentru asigurare micile ferestre pe parcurs de doi bolovani. După alte două praguri (de 3 — 4 metri fiecare) atingem zona de maximă îngustime a părţii inferioare a văii. Descoperim aici o lespede spălată, de circa 12 metri înălţime, pe care o suim graţie unei fisuri. O săritoare aparent complicată se escaladează apoi prin ulucul ce o brăzdează.

În aceste locuri, ochiului îi devine accesibil întreg trupul muntelui, până la Ace. Din stânga coboară aici o şiştoacă stâncoasă (conduce în Strunga Vântului) prin care evităm o nouă săritoare.

Imediat mai sus, firul principal primeşte din dreapta Râpa Mică. Aceşti afluenţi permit evitarea elementară a segmentului până în Brâul Mare al firului principal — punctat de vreo trei săritori incomode. Imediat deasupra Brâului Mare, Râpa Zăpezii se bifurcă: Râpa Mare, în stânga; Râpa Crucii, în dreapta.

Râpa Mare
O primă săritoare, exact deasupra confluenţei, se evită pe un prag stâncos din stânga (eventual pe Brâul Mare şi urcuş ulterior pe faţa din acea parte). Malul din stânga devine apoi accesibil, fiind îndeobşte preferat talvegului punctat rareori de săritori. Terenul se aspreşte însă deasupra Brâului de Mijloc, unde pătrundem într-un nou canion.

Aici, o primă săritoare se depăşeşte prin stânga, de ajutor fiind o fereastră prin care se poate introduce o asigurare. În continuare, un horn vertical (12 — 15 metri, cu oarecare surplombă în partea superioară) ne întrebuinţează serios. Din fereastra unei noi săritori ieşim apoi pe neaşteptate în panglica celui mai de sus brâu al versantului. Ne permitem aici o ieşire pe muchia din dreapta, în inima uneia dintre cele mai frumoase zone ale Bucegilor, unde privirea aleargă pe rând la brâul suspendat între pereţi, la Acele profilate pe cer şi la Râpele adâncite în trupul muntelui.

Deasupra Brâului Acelor, Râpa Mare găseşte loc să se despletească în două fire, care vor sui îngemănate, la numai 10 — 15 metri distanţă, până la obârşie. După trecerea unui prag, ne angajăm pe ramura din dreapta, care ne primeşte cu o fereastră. La mică distanţă, trecem în ramura din stânga, care ne conduce fără probleme în Strunga Acului Mare.
Surse informaţii
Munţii Carpaţi, Nr. 14 - Mircea Ordean
Trasee alpine in Carpati - Walter Kargel, 1976

Topo

Topo

Râpa Zăpezii - Râpa Mare

Poze


alt

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţe


  • 08.09.2012  Daniel Toader, Bogdan
  • 24.03.2012  Daniel Toader, Bogdan

alt

Useri care au parcurs traseul


Codrin Rotaru - 01.05.2022, Iarna
- 01.05.2022https://youtu.be/5vK8KiMZVeM
Andrei Badea - 14.04.2022, Iarna
- 14.04.2022
Ruxandra V - 14.04.2022, Iarna
- 14.04.2022
Lucian Apostu - 01.01.1900, Vara

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film - Codrii - 03.05.2022

Film - Codrii - 03.05.2021

HartăEchipament


alt

Comentarii