Astăzi se împlinesc 2 ani de la deschiderea traseului Fortis Fortuna Adiuvat (Peretele Văii Albe)

Vâlcelul Ţancurilor 2A
4,00/5 (1 vot)
1923 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (3)
  • Jurnale/Parcurgeri (14)
  • Comentarii (1)
adăugat de Ad Min la data de 01.10.2014
editat de Andrei Badea la data de 14.02.2020

Caracteristici generale


Grad clasic: 2A
Tip: Traseu alpin

 Sursa foto: Rupi 
Durată parcurgere: 3 - 5 ore
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneAsigurări mobileIarbăFriabilCoardă

Descriere traseu

Alpinistului necunoscător al locurilor, un dubiu îi copleşeste gandurile în timp ce saltă prin grohotişul conului de dejecţie al acestei văi: va putea depăşi imensul bloc paralelipipedic încastrat între pereţii treimii inferioare? Va surmonta acest bolovan cu fruntea suspendată la vreo 20 de metri deasupra firului, cu o lăţime reclamând realmente şpraiţul lui Gulliver şi cu o calotă accesibilă doar muştelor?

Cum Fortuna ajută mai întotdeauna pe îndrăzneţi, cel sosit cu spectrul insuccesului (după trecerea unui pasaj nesigur) în grota impunătorului obstacol descoperă cu uimire un tunel. Mai exact o galerie de urcuş domol, spre stânga, prin care se poate strecura (inclusiv deasupra a două găuri în „podea") până deasupra blocului de piatră. Apoi, un prag aerian (scurt) îl scoate complet din aria periculoasă.

Pentru construcţia poeticului fragment de mai sus, am omis că imediat după pătrunderea în zona stâncoasă a văii, se depăşeşte (de regulă cu ajutorul unei frânghii strecurată printr-o fereastră) un bolovan deloc simplu. Apoi urmează trei săritori tăricele, dintre care a doua prezintă o lespede subţire la mijloc, cam cheală de prize deasupra.

Din înălţimi ne străjuiesc, de pe maluri diferite, Ţancul Văii Poienii (stânga) şi Ţancul Retezat. Întrucat strânsoarea pereţilor slăbeşte într-o oarecare măsură, apare chiar o mică padină în dreapta (accident de apreciat în asprimea cvasigenerală a regiunii), pe unde se ocoleşte o săritoare. Imediat mai sus, un alt obstacol se evită pe nişte lespezi din stânga. Urmează două săritori gemene, ultima cu regulamentarul bolovan la ieşire.

Zona ceva mai deschisă a vâlcelului lasă în amonte loc altui canion, marcat de o lespede (aparent simplă, dar necesitând atenţie în escaladă) şi de un obstacol surplombat, de numai cinci metri înălţime. Sosim finalmente în grota unui bolovan — capac de dimensiuni apreciabile, ce pare să închidă definitiv calea. Cu eforturi, ajutati inclusiv prin piramidă de un secund, ne apropiem, spre stânga, de marginea calotei, unde prindem în fine un loc ceva mai sigur. Gratie micilor bolovani existenţi aici încropim o asigurare, putând astfel sălta deasupra celei mai dificile săritori a văii.

Suntem la jumătatea traseului. De aici până la obârşie vâlcelul are cu totul alte caracteristici, deschizându-se larg şi fiind lipsit de obstacole notabile. În consecinţă, ochii pot studia zidurile verticale din zona Colţului Ghinţurii (pe stânga cum sui, dincolo de adâncitura Văii Poienii) sau flancul Colţului Moşului, tăiat de o fisură verticală. Spre obârşie, panta firului creşte, cea mai lesnicioasă cale de urcuş dovedindu-se aici afluentul unei strungi din dreapta (Strunga Vântului cum i-au spus alpiniştii deceniului trei). Din acest loc, urmând faţa opusă (dinspre Râpa Zăpezii) a şeutei, atingem în scurtă vreme Brâul Mare, loc în care am lăsat deja sub noi năbădăiosul Vâlcel al Ţancurilor.

Surse informaţii
Munţii Carpaţi, Nr 14 - Mircea Ordean

Poze


Sursa foto: Rupi

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursa foto: Rupi

Useri care au parcurs traseul


mihaelat - 10.09.2016, Vara
- 10.09.2016
Lucian Apostu - 17.04.2013
- 17.04.2013

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăEchipament


Sursa foto: Rupi

Comentarii