Astăzi se împlinesc 61 ani de la deschiderea traseului Hornul Peretelui Central (Peretele Padinei Închise)

Feţele din Stânga Lirei 5B, (6a/6a+, A1)
0.00/5 (0 voturi)
2264 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (1)
  • Jurnale/Parcurgeri (2)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 12.11.2015
editat de Andrei Badea la data de 04.10.2018

Caracteristici generale


Grad clasic: 5B
Grad impus: 6a/6a+
Grad artificial: A1
Tip: Traseu clasic

 Feţele din Stânga Lirei 
Cazare: Refugiul Speranţelor
Orientare: N-V
Lungime: 6 LC
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 
Cele mai bune luni:
IANFEBMARAPRMAIIUNIULAUGSEPOCTNOVDEC

Sumar

Acces PNPCPitoaneAsigurări mobileFaţăFisurăHornCopaciPitoane şi ciocan

Premieră şi reparații

Premieră: Cornel Zarescu, Marius Barbu
Dată: 06.08.2012
Poveste: Link


Descriere traseu

LC1: Este banală, căţărăm un horn foarte uşor. Exită un singur piton ruginit şi îndoit, se mai poate asigura la jnepeni dacă se doreşte. Facem stânga uşor ascendent şi regrupăm pe o brână cu jnepeni, la baza unor fisuri.

LC2: O escaladă nu foarte uşoară, pe o zonă cu ceva iarbă, unde există 2 pitoane. Mai sus avem o faţă căzută cu iarbă şi prima faţă spălată din traseu. După o zonă scurtă cu iarbă găsim o clepsidră la care asigurăm un anou. În stânga e o fisură unde se pot monta frienduri. Mai sus ieşim pe o faţă căzută. Continuăm tot pe o faţă căzută, uşoară, unde găsim un piton, apoi ieşim pe o brână cu jnepeni.

LC3: Lungimea următoare începe peste o placă distanţată de perete, deasupra căreia se pot plasa frienduri undeva în dreapta. Urmează faţa spălată, pe un fel de jgheab cu prize de apă şi câţiva metri mai sus găsim un piton. Continuăm pe un jgheab ca cel de jos, dar cu mai puţine prize. Putem urca direct peste tavan, la un pâlc de jnepeni, dar parcă nu e aşa interesant. Pun un friend şi mă orientez spre stânga, ocolesc tavanele şi ies la jneapăn prin lateral. Urmează o faţă căzută unde regrupez câţiva metri mai sus.

LC4: Se merge uşor în stânga, apoi dreapta, spre o arcadă frumoasă. Asigur cu mobile, apoi un piton în arcadă exact în punctul de unde se urcă direct în sus (continuarea pe arcadă duce pe o faţă spălată unde te cam blochezi). Deasupra este o brână mare pe care se iese chiar în dreptul regrupării din “Fisura Galbenă”. Continuăm pe brână în dreapta până la regrupare, formată din două pitoane.

LC5: Lungimea începe vertical de deasupra regrupării, peste un bolovan cu prize bune, dar care sună cam ciudat. Continuăm dreapta, în traversare spre o fisură oblică cu multă iarbă. Găsim 2 clepsidre în care asigurăm. Urmează o zonă înierbată. Continuăm pe o fisură verticală unde se pot pune mobile, apoi avem un piton cu inel. Continuăm până la un “peu”. Din scăriță asigurăm următorul piton subțire, din tablă, din scăriţă prindem o priză pe partea dreaptă şi ieşim din pasaj.
Mai sus e o brână, ocolim prin dreapta nişte jnepeni şi regrupez la capătul celor 30 m de coardă într-un piton din Fisura Galbenă şi nişte frienduri.

LC6: Ne orientăm spre dreapta, pe o muchie ce pare uşoară. Pasajele nu sunt chiar aşa cum păreau de jos, asigurăm cu nuci, găsim şi câteva pitoane. Ceva mai sus se traseul se îmblânzeşte, şi dăm peste piton din Fisura Galbenă. Continuăm ultimii metri comuni (inca două pitoane din Fisura Galbenă) până deasupra unor jnepeni şi terminăm lungimea cu corzile întinse, regrupând la un piton cu un inel strâmb.
Surse informaţii
roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/fetele-din-stanga-lirei-2/

Acces şi retragere

GPS: N 45° 32' 51.3" E 25° 13' 19.8"    
Rută acces: De la Cabana Plaiul Foii mergem pe marcaj turistic triunghi roșu spre Refugiul Speranţelor apoi continuăm pe același marcaj pe Brâul Ciorânga până intersectăm Canionul Ciorânga.

Topo

Topo

Feţele din Stânga Lirei

Poze


Feţele din Stânga Lirei

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeFeţele din Stânga Lirei

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăGPS: N 45° 32' 51.3" E 25° 13' 19.8"    
Rută acces: De la Cabana Plaiul Foii mergem pe marcaj turistic triunghi roșu spre Refugiul Speranţelor apoi continuăm pe același marcaj pe Brâul Ciorânga până intersectăm Canionul Ciorânga.

Echipament


Feţele din Stânga Lirei

Comentarii