Astăzi se împlinesc 69 ani de la deschiderea traseului Traseul Fomino (Peretele Brânei Mari a Caraimanului), 61 ani de la deschiderea traseului Traseul Central din Padina Închisă (Peretele Padinei Închise)

Hornul Degetelor 2A
3,00/5 (1 vot)
1184 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (2)
  • Jurnale/Parcurgeri (3)
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 26.07.2015
editat de Adi Min la data de 05.05.2021

Caracteristici generale


Grad clasic: 2A
Tip: Traseu alpin

 Sursă foto: Rupi (2021) 
Stâncă: 
Calitate asigurări: 
Nr asigurări: 
Privelişte: 
Frecventat: 

Sumar

PitoaneAsigurări mobile

Descriere traseu

Se ramifică din Râpa Crucii imediat sub Brâul Acelor. Trecem iniţial două praguri, între care se abate la dreapta varianta Beldie, de ocol a primei săritori de pe Râpa Crucii. Pe lângă un interesant ac ce pare să crească din talveg sosim apoi sub un horn de circa 8 metri. Locul este surplombant, dar bolovanii de pe parcurs ne permit să câştigăm înălţime şi în final să ieşim prin stînga.

Imediat mai sus ne întîmpină un bolovan de proporţii, care deşi se dovedeşte mai puţin fioros decât părea văzut din Brâul Acelor, obligă la un ocol (în stînga) peste ruptura precedentă. Persoanele foarte suple se pot strecura aici prin fereastra obstacolului. Deasupra unui alt horn, vertical, dar cu prize sănătoase în peretele din stânga, descoperim că de Strunga Degetelor ne mai despart doar 15-20 metri de teren paşnic.

Parcugerea pe zăpadă: LC1: aprox 40m Până la capătul hornului de deasupra acului mergem pe zăpadă. Pe dreapta avem o fisură unde putem regrupa la mobile. Asigurăm în apropiere în stânga după un bolovan încastrat și ieșim din horn pe o serie de praguri, acoperite cu gheață (fie verglas fie bună de pioleți), apoi la dreapta pe lângă bolovan. Continuăm pe zăpadă deasupra bolovanului, asigurând pe dreapta la o fisură unde intră o nucă mijlocie sau un friend și mai sus după un bolovănel. Regrupăm tot pe dreapta la un piton solid.
LC2: 20-25m Continuăm pe zăpadă până sub o săritorică strâmtă unde gheața formată ne ușurează trecerea. Mai sus firul se lărgește și ieșim în Strunga Degetelor, unde de obicei se formează o cornișă, pe care o ocolim pe stânga.
Surse informaţii
Munţii Carpaţi, Nr 14 - Mircea Ordean
Rupi

Acces şi retragere

Rută acces: 
Râpa Zăpezii - Râpa Crucii
Valea Adâncă - Brâul Acelor
Rută retragere: 
Brâul de sus - Valea Cerbului
Acul Crucii - Acul de Sus  cu variantele: pe Sud: Brâul de sus - Valea Cerbului, pe Nord: Valea Adâncă - Valea Morarului

Poze


Sursă foto: Rupi (2021)

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


Jurnale & referinţeSursă foto: Rupi (2021)

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


HartăRută acces: 
Râpa Zăpezii - Râpa Crucii
Valea Adâncă - Brâul Acelor
Rută retragere: 
Brâul de sus - Valea Cerbului
Acul Crucii - Acul de Sus  cu variantele: pe Sud: Brâul de sus - Valea Cerbului, pe Nord: Valea Adâncă - Valea Morarului

Echipament


Sursă foto: Rupi (2021)

Comentarii