Astăzi se împlinesc 62 ani de la deschiderea traseului Muchia Estică (Matei Schenn) (Turnuleţul).  Astăzi se împlinesc 46 ani de la deschiderea traseului Traseu fără nume (Peretele Răchitei).  

Creasta Arpăşelului (parcurgere E-V) 3A
0.00/5 (0 voturi)
1748 vizualizări


  • Descriere
  • Poze (3)
  • Jurnale/Parcurgeri (28)
  • Video (2)
  • Hartă
  • Comentarii (0)
adăugat de Ad Min la data de 09.11.2014
editat de Adrian Scurtu la data de 01.04.2019

Caracteristici generale


Grad clasic: 3A
Tip: Alpinism

 Sursă foto: Mihai Dăițoiu 
Stâncă:
Calitate asigurări:
Nr asigurări:
Privelişte:
Frecventat:

Sumar

Traseu medaliatPitoaneSpituriCreastăRecomandatFantasticRapel

Premieră şi reparații

Premieră: Ruppert Schmauz, F. A. Friedsmann, V. Kravietzky
Dată: 10.1912
Premieră iarnă: Alexandru Floricioiu, Tudor Hurbean
Dată: 27.04.1959


Descriere traseu

Începutul Crestei Arpășel debutează cu o coborâre oblică spre stânga. Ajungem într-o mică strungă și descoperim Obeliscul (Santinela Arpășelului), un pitoresc ac de stâncă ce împunge cerul.
Potecuța ocolește prin stânga și se oprește în fața Urechilor de Iepure, două turnuri stâncoase, care în sensul parcurs de noi se escaladează pe fețele estice și se rapelează pe cele vestice. Urcarea pe Urechea estică (fața estică a ei) este lipsită de dificultăți tehnice majore. Totuși, prima parte este reprezentată ascendent stânga, de o față înclinată spălată, aproape netedă, care dacă este udă necesită atenție sporită. Există trei pitoane bătute: unul jos în strunga de unde se începe, și încă două în următorii 6 metri. Apoi escalada scade în dificultate, deși expunerea este semnificativă și, după alți 6-7 metri de la ultimul piton se ajunge pe culmea urechii Estice.

Sus în dreapta, cum am urcat, sunt două pitoane legate cu multiple cordeline, de aici se face rapel în sensul invers de parcurgere pe fața tocmai urcată de noi. Pentru punctul nostru de rapel vom merge 5 metri spre vest, întâlnind un prim cablu de oțel. Cei doi-trei metri ai acestuia coboară și găsim imediat pe stânga (sud) locul de rapel spre Strunga dintre Urechi (Spintecătura Iepurelui), respectiv un lanț generos ancorat de două spituri. Rapelul  de circa 15 metri de pe urechea estică conduce, în josul unui perete aproape vertical, nu direct în Spintecatură, așa cum ne-am fi așteptat, ci câțiva metri la sud și mai jos de aceasta, într-un jgheab pe care îl urcăm apoi în sus, ușor și fără dificultăți, după recuperarea corzii. De-a lungul acestui perete pe care se coboară în rapel întâlnim 3 spituri, utile escaladei și parcursului în sens invers.

Ajunși în Spintecatura Iepurelui, asigurăm spitul existent aici și începem escalada Urechii următoare, Vestice, pe fața estică. Aceasta este o lungime scurtă, sub zece metri și varianta mai ușoară începe cu o traversare stânga de câțiva metri și apoi revenire în dreapta pe linia verticală. Imediat întâlnim un piton de care este legat un alt cablu de oțel pe lângă care cățărăm câțiva metri ușori până în vârf. Aici cablul este legat de câteva pitoane care au și o za rapidă pentru rapel. Nu punem însă aici coarda. La aceeași înălțime, la 2 metri spre sud după o muchie se află noul punct de rapel, un lanț fixat în spituri. Coborârea spre vest a Acestei Urechi vestice se face din două rapeluri. Cel de-al doilea punct de rapel este circa 30 de metri mai jos, un pic dreapta, şi este tot un lanţ.

Ne îndreptăm spre ultimul obstacol al crestei, rapelul cel lung de pe Vârful Portița. Creasta urcă și coboară, trece prin Șaua din Mijloc, oferind porțiuni accesibile pe pajistile sudice, intercalate cu două bucăți stâncoase aproape drepte de câte 50 de metri, mai înguste și chiar tăioase pe alocuri, sub forma unor lame ascuțite orizontale. Ici-colo mai zărim bătut în ele câte un piton.

Punctul de rapel de pe Vârful Portița este lanț prins înspituri. Se poate coborî dintr-un tapel de 45m sau 2 mai sucrte. Pentru a aveao șansă în tragerea sforilor,ultimul va efectua două rapeluri, primul sfârșinddupă cca 20 metri într-oregrupare intermediară, echipată cu lanţ, aflată sub o mică surplombă. Aldoilea rapel ne scoate în vâlcel în dreptul unei mici streșini de piatră.Pentru o mai bună recuperare a corzilor, urcăm pe versantul opus și le tragemde acolo.

Surse informaţii
Mihai Dăiţoiu - http://via-aventura.blogspot.ro/2014/09/alpinism-creasta-vartopel-arpasel-din.htmlIlie Fratu, Andrei Beleaua, Octavian Fratu - Pe custurile fagarasene, Editura pentru Turism, 1991
Marilena Clenciu, Între cer și pământ, Munții Carpați, Anul IV, 2000, nr. 21, pag. 47, 49, 74-77

Acces şi retragere

GPS: N 45° 36' 13.7" E 24° 38' 39.7"    

Poze


Sursă foto: Mihai Dăițoiu

Descoperă detalii despre acest traseu de la cei care l-­au parcurs


JurnaleSursă foto: Mihai Dăițoiu

Useri care au parcurs traseul


Constantinescu Anita - 01.07.2018, Vara
Alexander Edelweiss - 01.07.2018, Vara
Bianca Bilt - 01.01.1900

Vezi video-uri cu traseul realizate de cei care l-­au parcurs


Film -  Bianca Bilt  - 22.09.2016

Film - Bogdan Boja - 05.07.2014

HartăGPS: N 45° 36' 13.7" E 24° 38' 39.7"    

Echipament


Sursă foto: Mihai Dăițoiu

Comentarii